Kruha gladni / Radnici zaprijetili štrajkom ako im se ne ispune zahtjevi

Image
Foto: PIXSELL

Pedesetak radnika splitskog 'Konstruktora' započelo je jutros prosvjed pred upravnom zgradom zbog neisplate šest plaća. Prosvjed su prekinuli nakon dva i pol sata te zaprijetili štrajkom na svim gradilištima ukoliko im se ne ispune zahtjevi.

31.10.2012.
12:43
PIXSELL
VOYO logo

Pedesetak radnika splitskog Konstruktora, koji su jutros u sedam sati započeli prosvjed pred upravnom zgradom te građevinske tvrtke zbog neisplate šest plaća, nakon dva i pol sata prekinuli su prosvjedovati.

Pred kraj prosvjeda su zajedno s novinarima ušli u upravnu zgradu gdje su razgovarali sa sindikalnim povjernikom Nezavisnog sindikata građevinara u Konstruktoru Bartulom Bekavcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sindikat građevinara ne stoji iza ovoga prosvjeda. Mi smo predsjedniku uprave postavili naše zahtjeve i najavili da ćemo, ako se oni ne ispune, u ponedjeljak početi sa štrajkom na svim gradilištima. Postoje naši zahtjevi sastavljeni u sedam točaka, među kojima je i isplata jedne plaće do petka i još dvije do sredine studenog. Na to se očitovao i predsjednik uprave Željko Žderić, a ako se članstvo ne složi s tim ili direktor ne ispoštuje naše točke, idemo u štrajk", kazao je Bekavac.

Radnici od uprave traže da im isplati šest plaća, regrese, otpremnine, te da im uplate doprinose za zadnje dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara je li točno da Konstruktor propada, Bekavac je odgovorio "da je poduzeće u teškoj situaciji i da na gradilištima nema resursa, a sve je uvjetovano nedostatkom financija".

Predsjednik uprave Konstruktora Željko Žderić danas nije bio dostupan, jer je na službenom putu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrane me roditelji, inače bih bio kruha gladan'

"Mi želimo sve plaće. Pozivamo državu da radi svoj posao, te inspekciju da kazni 'Konstruktor' zbog neplaćanja raznih davanja. Mi ništa od nikoga posebno ne tražimo, nego samo svoj novac koji smo zaradili", rekao je Elis Jonjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Pogačić u 'Konstruktoru' radi već deset godina. Ima dvoje djece i nezaposlenu ženu.

"Hrane me roditelji od svoje mirovine, inače bih bio gladan kruha. Kako ovo ljeto u 'Konstruktoru' nije bilo posla, radio sam sezonski kako bih mogao barem malo smanjiti dugove. Imam kredit u 'švicarcima' i svaki dan čekam ovrhe", dodao je Pogačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnu sudbinu ima i Ivan Botica koji svojoj djeci od 11 i 12 godina nije rekao da ne prima plaću. Dodaje kako okolo posuđuje novac da bi preživio, a ima ga toliko da samo može kupiti kruh i mlijeko.

"U 'Konstruktoru' sam 25 godina i nikada nije bilo ovako. Ovo je strašno. U obitelji nas je deset članova - s braćom i nevjestama - i svi smo nezaposleni", rekao je Botica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se čulo na prosvjedu, radnici 'Konstruktora', ako im ne bude u petak uplaćena plaća, za ponedjeljak najavljuju štrajk, s potporom Građevinskog sindikata. To je potvrdio i predsjednik sindikata 'Konstruktora' Bartul Bekavac koji je rekao da je tvrtka u teškoj financijskoj situaciji, te da im duguje oko pola milijuna kuna.

No Bekavac smatra današnji prosvjed nelegalnim jer nije najavljen i o njemu nije obaviješten sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo