BUNT ZBOG KRIZE / Radnici zarobili šefove

Ogorčeni francuski radnici kojima prijete otkazi, "oteli" su svoje šefove tražeći poštene otpremnine. U središtu Pariza presreli su milijardera Francois-Henrija Pinaulta.

31.3.2009.
20:22
VOYO logo

PARIZ - Više stotina ljutitih francuskih radnika, kojima u jednoj Caterpillarovoj tvornici prijete otkazi, "oteli" su u utorak petoricu svojih šefova. Točnije, nisu im dali da napuste prostorije tvornice u Grenobleu. Oslobodili su tek šefa kadrovske službe, ali isključivo zato jer je nedavno pretrpio srčani udar.

Radnici su ogorčeni jer im, kad već moraju ostati bez posla u trenutku dok se tvrtka hvali profitabilnošću i dioničarima dijeli dividendu, poslodavac ne želi isplatiti adekvatne otpremnine. Za njih 733 uprava je spremna dati oko 50 milijuna, dok oni traže 110 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sindikatu kažu da samo žele pregovarati te da "otmica" šefova nije čin nasilja, nego jednostavno - pritisak, s obzirom da se predstavnici uprave nisu pojavili ni na jednoj od dviju zakazanih pregovaračkih rundi. U videoprilogu pogledajte snimke iz Grenoblea.

Riječ je o trećem slučaju "otimanja" šefova u Francuskoj u posljednjih mjesec dana. Talačke su krize zabilježene i u tvornici tvrtke 3M blizu Pariza, čiji je šef bio zatočen dva dana, a slična je situacija zabilježena i u jednoj Sonyjevoj tvornici. U oba slučaja sindikalci kažu da su od poslodavaca uspjeli ishoditi ustupke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, u utorak je druga skupina radnika u središtu Pariza presrela taksi u koji je netom prije ušao jedan od najbogatijih Francuza Francois-Henri Pinault. Bogataš, u čijem poslovnom carstvu djeluju brandovi poput Guccija i Yves Saint Laurenta, oko sat vremena proveo je zatočen u automobilu, sve dok gnjevne prosvjednike nije rastjerala policija. U videoprilogu pogledajte snimke iz središta Pariza.

Bio je to prvi slučaj u kojem su policajci intervenirali. U svim dosadašnjim epizodama samo su mirno promatrali situaciju, vjerojatno strahujući da bi onemogućavanjem radničkih akcija mogli raspiriti nerede po čitavoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako u utorak nisu intervenirali ni u talačkoj krizi na jugu Francuske. U jednom gradiću skupina prosvjednika zaposjela je gradsku vijećnicu i u njoj zatočila gradonačelnika. Kažu da su nezadovoljni njegovom antirecesijskom politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo