PUŠTEN IZ PRITVORA / Rakar uvjeren da mu netko smješta

Marko Rakar, informatičar i nesuđeni Josipovićev savjetnik, ustraje na tvrdnji da on nema veze s objavom popisa branitelja na internetu. Za pomoć se obratio i Saši Perkoviću.

8.4.2010.
5:37
VOYO logo

ZAGREB - Marko Rakar, informatički stručnjak i nesuđeni savjetnik predsjednika Ive Josipovića koji je uhićen zbog sumnje u povezanost s internetskom objavom podataka iz Registra hrvatskih branitelja, u srijedu je kasno navečer pušten iz pritvora.

Rakara navodno sa stranicom na kojoj je objavljen registar povezuje ID kod s njegovih stranica, a koji je pronađen na spornoj stranici registarbranitelja.com. Ti se kodovi uglavnom koriste za mjerenje posjećenosti pojedinih stranica. No, upućeni smatraju da je kod netko mogao bez problema kopirati i staviti na stranicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakar se, kako je potvrdio nakon izlaska iz pritvora, sam predao policiji nakon što se njegovo ime počelo povezivati s objavom Registra. Dodao je da je prethodno o svemu obavijetio predsjednika Josipovića te da mu je Saša Perković (savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Republike) savjetovao da ode na obavijesni razgovor. Pred novinarima je još jednom izjavio da nije kriv te da mu netko pokušava smjestiti.

"Prestravljen sam samom tom konstrukcijom da sam ja objavio Registar. Nisam oka sklopio kada sam čuo da me netko povezuje s objavom", rekao nam je Rakar koji je osumnjičen za odavanje službene tajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je odbio poligrafsko testiranje zbog čega mu je policija u srijedu navečer pretražila stan te ured i računala. 

Marko Rakar trebao je biti jedan od savjetnika predsjednika države, no zbog toga što je državi dužan više od milijun kuna poreza i doprinosa, predsjednik Ivo Josipović odustao je od njegova imenovanja. On je i autor popularnog bloga pollitika.com te mračni blog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu od policije je dobilo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog odavanja službene tajne. Istovremeno, nastavlja se kriminalistička istraga kako bi se otkrilo tko je na Internetu objavio podataka koji su bili temelj za izradu registra hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo