JOŠ UVIJEK NA ISPITIVANJU / Rakaru pretresli stan i ured

Rakar i dalje ustraje na tome da on nema veze s objavom registra te tvrdi da mu sve netko namješta. Nekoliko novinara je pak došlo u policiju i prijavilo da su oni objavili registar.

7.4.2010.
15:11
VOYO logo

ZAGREB - Novisnom novinaru i poznatom blogeru Marku Rakaru je određeno 24-satno zadržavanje na policiji. On se u policiji i dalje brani tvrdnjom da mu sve netko namješta te da se zato sam prijavio jer ga je strah i za vlastitu sigurnost nakon objave registra. Navodno je odbio poligrafsko testiranje zbog čega mu je policija u srijedu navečer započela pretraživati stan te ured i računala. 

Rakara navodno sa stranicom na kojoj je objavljen registar povezuje ID kod s njegovih stranica, a koji je pronađen na spornoj stranici registarbranitelja.com. Ti se kodovi uglavnom koriste za mjerenje posjećenosti pojedinih stranica. No, upućeni smatraju da je kod netko mogao bez problema kopirati i staviti na stranicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi pokazali solidarnost s uhićenim kolegom, skupina novinara Indexa predvođena urednikom Matijom Babićem se u srijedu navečer prijavila u policiju u Heinzelovoj ulici. Pokrenuli su akciju: "Ja sam objavio registar branitelja" te su pozvali i ostale kolege i građane da im se pridruže. Nakon što je policija uzela njihove izjave oni su pušteni, ali su upozoreni i da je davanje lažnog iskaza također kazneno djelo. U Heinzelovu je potom došlo još nekoliko novinara te nekolicina građana.

Prema nekim informacijama, Rakar bi ipak tijekom noći trebao biti pušten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bloger je uhićen zbog sumnje da je povezan s internetskom objavom podataka koji su bili temelj za izradu Registra hrvatskih branitelja, to jest zbog kaznenog djela odavanja službene tajne, objavio je MUP.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je da je Rakar uhićen zbog tog kaznenog djela te da je osumnjičeni još uvijek u policiji na ispitivanju. O ostalim pojedinostima kriminalističke istrage nije želio govoriti, no potvrdio je da je Rakar sam danas došao u policiju te da policija razgovara sa svima kojima su bile dostupne baze podataka o braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim potvrde da je njegov branjenik uhićen, Rakarev odvjetnik Maro Mihočević nije želio ništa više reći o tome zbog, kako je rekao, obveze čuvanja tajne.

Mediji su ranije objavili da se Rakar sam prijavio policiji kako bi skinuo sumnju da on stoji iza internetske objave podataka koji su bili temelj za izradu Registra hrvatskih branitelja. Po pisanju medija, Rakar smatra da mu netko smješta, a na odlazak u policiju se odlučio nakon što je vidio da se u komentarima na webu spominje njegovo ime, a za objavu registra je doznao u utorak navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Rakar trebao je biti jedan od savjetnika predsjednika države, no zbog toga što je državi dužan više od milijun kuna poreza i doprinosa, predsjednik Ivo Josipović odustao je od njegova imenovanja. On je i autor popularnog bloga pollitika.com te mračni blog.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo