'Sve u službene svrhe' / Rastrošni državni službenici rasipaju javni novac?

Skupi uređaji, skupi ručkovi i još skuplja putovanja. Tako ukratko izgledaju ispisi troškova po službenim karticama članova Uprave Agencije za malo gospodarstvo i investicije. Ondje se pravdaju da je sve bilo u službene svrhe, da će iPad-e, kupljene na karticu u dućanu vratiti kad im prođe mandat, i da ne rasipaju javni novac.

14.10.2013.
18:52
VOYO logo

Tri iPad-a – 17 tisuća kuna. Hotelski smještaj od 3.700 kuna, ili brojni ručkovi vrijedni i po 880 kuna. Neki su to od računa koje je službenim karticama plaćala tročlana Uprava državne agencije za malo gospodarstvo i investicije. A ondje sve objašnjavaju ovako:

"Apsolutno niti jedna kuna nije bila zloupotrebljena, niti je na bilo što potrošen novac poreznih obveznika, niti je na bilo što potrošen novac poreznih obveznika. Sve što se radilo, bilo je opravdano isključivo poslovnim ciljevima, i svim onim zadacima i ciljevima koji su stavljeni pred upravu HAMAG Investa", rekla je Martina Jus, članica uprave HAMAG Investa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na troškove reprezentacije prošle godine potrošili su 38.800 kuna, a prema troškovnicima dostavljenim RTL-u Danas, troje menadžera na karticama je potrošilo ukupno 79 tisuća kuna, što uz reprezentaciju uključuje edukacije i službena putovanja. Članica Uprave kaže – ručkovi po azijskim i ostalim restoranima bili su ključni za ispunjavanje poslovnih ciljeva.

"Upravo zahvaljujući kvalitetnim i dobrim poslovnim odnosima koje smo imali sa svim poslovnim partnerima, a tu bih naglasila bankarske institucije, uprava HAMAG-Investa za vrijeme našeg mandata ostvarila je 557 izdanih jamstava čime je ostvareno 2 mlrd kn investicija", dodaje Jus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stav Uprave pred kamerom je iznijela jedino Martina Jus dok je prvi čovjek HAMAG-a Darko Liović to odbio. Neslužbeno se može čuti da mu nimalo sporna nisu ni službena putovanja nedjeljom njegovih suradnika, edukacije u inozemstvu od 17 tisuća kuna, kao ni kupovina popularnih iPad-a u dućanu, na kreditnu karticu. Tablete će članovi Uprave, navodno, vratiti nakon isteka mandata.

"Niti jedan od troškova nije sporan. Svi troškovi su opravdani", kazala je Jus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoj upravi ipak se ne mogu poreći bolji rezultati od prethodne, koju su nadmašili u broju jamstava, potpomognutim investicijama i omogućavanju većeg zapošljavanja. Stoji li iza njih i dalje jednako ministar koji ih je izabrao?

U jeku nadolazećih izbora za šefa zagrebačkog SDP-a, ministar poduzetništva Gordan Maras nije želio komentirati sporne troškove članova uprave HAMAG-a. Iako je upravo njegovo ministarstvo nadležno za tu agenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer što je HAMAG u moru od šezdesetak ostalih državnih agencija.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo