suđenje tomislavu merčepu / 'Rat između Hrvatske i Srbije je bio dogovoren'

Image
Foto: PIXSELL

Osim dokumentarca 'Paviljon 22', autora Nenad Puhovskog, prikazan je Merčepov intervju na jednoj srpskoj televiziji u kojem tvrdi kako rat Hrvatske i Srbije bio dogovoren.

30.8.2012.
21:36
PIXSELL
VOYO logo

Na suđenju bivšemu savjetniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu danas je u sudnici zagrebačkoga Županijskog suda prikazan dokumentarni film Paviljon 22 u kojemu mnogi bivši državni i pravosudni dužnosnici te njegovi suborci govore o osnivanju postrojbe pričuvnog sastava MUP-a i zloglasnom paviljonu Zagrebačkog velesajma (ZV) u kojemu su, po optužnici, nezakonito privođeni i zlostavljani uglavnom srpski civili koji su poslije ubijeni na pakračkome području.

Osim dokumentarca autora Nenad Puhovskog, prikazan je Merčepov intervju na jednoj srpskoj televiziji, nekoliko priloga iz 1991. s pakračkoga i gospičkog područja, na kojima je bila navedena postrojba kojom je, po optužnici, on zapovijedao, zbog čega su njezini pripadnici prozvani 'merčepovcima'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cilj je bio da se pobune razbuktaju, kako bi se mogli pokrasti novac i imovina'

U intervju kojeg je dao za jednu srbijansku televiziju Merčep tvrdi da je rat Hrvatske i Srbije bio dogovoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko mjeseci prije početka rata vidio sam da će stradati sirotinja. Cilj je bio da se pobune razbuktaju, kako bi se mogli pokrasti novac i imovina", govorio je Merčep, pritom umanjujući svoju ulogu u ratu.

Paviljon 22

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 55-minutnom dokumentarcu Paviljon 22 dio sugovornika navodi kako su se na Zagrebačkom velesajmu događali zločini, što je u pred kamerom potvrdio i jedan od bivših 'merčepovaca' Miroslav Bajramović, koji je još 1997. splitskom tjedniku Feral Tribuneu posvjedočio o zločinima te postrojbe, nakon čega su i pokrenuti sudski postupci protiv nekih njegovih suboraca. I sam Bajramović našao se na optuženičkoj klupi zbog odvođenja trojice srpskih civila koji su poslije u Pakračkoj poljani ubijeni, a zbog čega je osuđen na četiri godine zatvora.

Bajramović je u filmu izjavio da je na Zagrebački velesajam dovedeno više desetaka ljudi koji su poslije nestali. Potvrdio je da su u Paviljonu 22 'operativno obrađivani', to jest zlostavljani i mučeni uglavnom srpski civili te da su se počinitelji zločina 'skrivali' iza policijskih iskaznica i odora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su znali za zatvor u Pakračkoj poljani", kaže u jednom trenutku Bajramović i dodaje kako zločine nije naredio nitko 's vrha', nego su oni 'krenuli spontano'.

Na kraju filma Bajramović pokajnički izjavljuje kako mu je žao što je bio dio svega što se događalo na Zagrebačkom velesajmu i u Pakračkoj poljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši državni dužnosnici Josip Manolić i Josip Boljkovac ustvrdili su kako je Zagrebački velesajam bio potpuno ilegalan sabirni centar u kojemu je vladala samovolja, a Manolić smatra kako je dio tadašnje vlasti namjerno sve zataškavao.

Anto Nobilo i Tihomir Rubeša, u to vrijeme tužitelji, smatraju kako je odvođenje civila bilo nezakonito, a Rubeša je rekao kako je zastrašujuće da su u to vrijeme po Hrvatskoj bez ikakve pravne osnove odvodilo ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peta kolona

Sveučilišni profesor Žarko Puhovski, suosnivač Srpskoga demokratskog forumaSlobodan Uzelac i Milorad Pupovac ustvrdili su kako se tada svjesno 'stvarala atmosfera straha i progona', čemu su poslužile i priče o snajperistima i 'petoj koloni' u Zagrebu za koje, istaknuo je Pupovac, nikada nije pronađen nijedan dokaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nobilo smatra kako se to namjerno radilo kako bi se Hrvate mobiliziralo te stvorilo negativno raspoloženje prema Srbima.

U filmu je prikazan i dio govora pokojnog predsjednika Franje Tuđmana postrojenim policajcima od kojih traži da "očiste" Hrvatsku od pojedinaca i skupina koje noću upadaju u stanove i odvode ljude predstavljajući se da su policajci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Merčep, pak, ustvrdio je u filmu kako je 'izraz 'merčepovci' udbaška poštapalica' te kako je on u paviljonu na velesajmu bio samo jedanput na 15-ak minuta i da je postrojba pričuvnog sastava MUP-a bila "najpoštenija".

Jedan od osnivača postrojbe bio je Zvonimir Trusić, koji u filmu priznaje da je njezin osnutak u pravnom smislu bio upitan, no, kao i njegov pokojni suborac Stjepan Spajić, tvrdi kako nije bilo nikakvih zločina te kako je na velesajmu bio centar gdje su se okupljali i opskrbljivali dragovoljci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić u filmu tvrdi kako nije znao ni za kakve zločine na velesajmu te je pohvalio Merčepovu i slične postrojbe koje su, po njegovim riječima, upućivane na najteža ratišta, gdje su obavile dobar posao.

'Privatni sabirni logor i crna mrlja u povijesti Zagreba'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na idućem ročištu 11. rujna trebao bi svjedočiti bivši ministar u vladi iz 1991. Živko Juzbašić, koji je u filmu Paviljon 22 izjavio kako su te godine najveći kriminalci pušteni iz zatvora i naoružani te da je, po njegovim podatcima, 'daleko od fronte' ubijeno ili nestalo više od 700 ljudi. Zaključio je da je paviljon na velesajmu bio 'privatni sabirni logor' i kako je riječ o crnoj mrlji u povijesti Zagreba.

Osim Juzbašića, na idućem ročištu trebao bi svjedočiti i Manolić, a idućih dana i bivši 'merčepovci' Siniša Rimac, Igor Mikola i Miroslav Bajramović te bivši zatočenik u Pakračkoj poljani Branko Velagić, koji je s bivšim kutinskim taksistom Nikolom Pelešom bio prisiljen kopati jamu u koju je bačen pred njima ubijeni Aleksandar Antić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo