bure baruta opet na balkanu / Rat jajima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Image
Foto: PHOTOS.COM

Ulaskom u Europsku uniju, hrvatske granice sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom postat će vanjske granice velike europske obitelji te će se time otežati trgovina poljoprivrednim proizvodima. Točnije, ugledni The Economist predviđa skori 'rat jajima' između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

21.11.2011.
15:00
PHOTOS.COM
VOYO logo

Prema pisanjima The Economista, na brdovitom Balkanu ponovno se spremaju sukobi.

Povijesne bure baruta ovaj put će se aktivirati zbog trgovine, odnosno uvoza i izvozapoljoprivrednih proizvoda između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Uvođenje Schengenskog graničnog režima znatno će otežati trgovinu poljoprivrednim proizvodima, piše tportal.

Stoga, kad Hrvatska postane članicom Europske unije 1. srpnja 2013. godine, njene granice sa Slovenijom i Mađarsko će postati beznačajne, ali one sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom postat će vanjske granice velike europske zajednice.

Kako kaže The Economist, granice sa Srbijom i Crnom Gorom nisu previše značajne zbog svoje kratkoročnosti, no BiH će, pretpostavlja se, uzrokovati mnoge probleme.

Prije svega zbog toga što unutar same Bosne ne funkcionira zajednička carinska politika.

Prihodi od poljoprivrede u BiH čine oko deset posto BDP-a, dok je taj postotak na razini Unije tek dva posto. Stoga, Bosna će snositi velike gubitke ukoliko ne oformi državno tijelo poput ministarstva ili agencije za certifikaciju izvoznih proizvoda.

Od srpnja 2013. samo dva prijelaza na granici dužoj od tisuću kilometara bit će opremljena za kontrolu izvoza prehrambenih proizvoda, što će pogotovo pogoditi male proizvođače zbog dodatnih troškova transporta. Ugledni časopis ističe kako su u Hrvatskoj također svjesni tog problema, te da će i njihovi prihodi od izvoza biti smanjeni ukoliko ne otvore nove prijelaze. No, u buduća članica se ne treba u velikoj mjeri zabrinjavati jer će imati otvoren put na cijelo europsko tržište.

Drugi značajan problem na Balkanu u 2013. bit će Neum, jedini bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more.

The Economist smatra da će navedeni problemi natjerati malog, običnog čovjeka u BiH da jasno vidi kako na njih djeluju neuspjeli politički potezi njihovih vođa te da traže promjene politika i uvođenje efikasnijih standarda o hrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo