MESIĆEVA KRITIKA 'NASLJEDNIKU' / 'Rat' predsjednika: Josipović prodaje jeftinu demagogiju!

Image
Foto: PIXSELL

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić reagirao je na stav predsjednika Republike Ive Josipovića da bivši predsjednik ne bi trebao imati ured, istaknuvši da biti na čelu države nije samo čast i odgovornost, već i obveza koja traje i nakon završetka mandata, te poručivši kako se nada da će i predsjednik Josipović to shvatiti.

31.1.2012.
17:19
PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Mesić u izjavi za javnost navodi kako je s dužnim zanimanjem, ali i s ne manjim iznenađenjem pročitao Josipovićev intervju Večernjem listu, u kojem predsjednik, među ostalim, kaže kako mu nakon isteka mandata osobno neće trebati ured, te da Ured bivšeg predsjednika ovisi o tome očekujemo li od bivšeg predsjednika nešto.

"Ako ništa ne očekujemo, onda mu ne treba ni ured. Mislim da bivši predsjednik ne treba imati ured, posebno ne doživotno", ocijenio je Josipović.

Mesić, pak, smatra da je Josipović, "plediranjem" za ukidanje Ureda bivšeg predsjednika to pitanje sveo na strogo osobnu razinu, decidirano izjavljujući kako njemu osobno taj Ured neće biti potreban i "jasno sugerirajući kako nije potreban ni meni".

"Bojim se da Predsjednik Josipović nije shvatio kako stvari stoje. Kao prvo, nije riječ ni o njemu, ni o meni – osobno. Riječ je o funkciji predsjednika Republike i o tome što čovjek koji je proveo 5 ili 10 godina na toj dužnosti – objektivno gledano – može dati svojoj državi i nakon prestanka obnašanja dužnosti. A da može, to bi valjda trebalo biti kristalno jasno, jednako kao što je kristalno jasno da bi država koja bi se odrekla usluga svojega bivšeg Predsjednika u ulozi kako političkog, tako i gospodarskog lobiste, najblaže rečeno bila kratkovidna", navodi Mesić u izjavi.

Ne može, dodaje, komentirati predsjednikove tvrdnje kako njemu osobno nakon isteka mandata neće trebati ured, iz čega, ocjenjuje, nedvojbeno proizlazi da Josipović smatra kako država od njega nema što očekivati.

Za sebe, pak, kaže da redovno kontaktira s predstavnicima političkog i gospodarskog života niza zemalja, da je u vezi s aktualnim i bivšim šefovima država, dobiva pozive da održi predavanja i sudjeluje na skupovima u inozemstvu, da ga posjećuju strani veleposlanici te da daje intervjue domaćim i stranim medijima.

"Da uopće ne govorim o strankama koje svakodnevno primam, a koje ne dolaze zato što sam ih ja zvao, nego zato što žele sa mnom razgovarati o aktualnim problemima našega društva", tvrdi Mesić.

Ističe kako svjesno ne želi spominjati svoju političku biografiju i iskustvo stečeno na političkoj sceni u dvije države i dva sustava, ali i ocjenjuje da bi i neiskusan ili jedva iskusan predsjednik nakon jednoga ili čak dva mandata morao naprosto steći sposobnost da i nakon mandata nešto dade svojoj državi i društvu.

"I morao bi toga biti svjestan – uz ostalo, i kao jedini od građana izravno birani dužnosnik iz vrha državne piramide. Biti na čelu države nije samo čast, nije samo odgovornost, nego je i obveza koja traje i nakon završetka mandata. Nadam se da će i Predsjednik Josipović to shvatiti. Ima još vremena, tek je dvije godine na čelu države", navodi Mesić.

Napominje da predsjednik koji ima stav i koji se ne boji donositi odluke (često i nepopularne) nužno stječe i neprijatelje, te da je stoga neizbježno da i nakon isteka mandata ima osiguranje - "i opet manje zbog sebe, a više zbog države".

"Zar nas iskustva drugih država, pa i demokratskih, ne uče koliko je pogubno kako sadašnje, tako i bivše obnašatelje visokih i najviših dužnosti ostaviti bez zaštite? Naravno, lakše je stjecati bodove na ljestvicama popularnosti nedorečenošću i izbjegavanjem zauzimanja jasnih pozicija, zbog čega neće biti ni neprijatelja. Samo, jesmo li željeli i trebamo li takvoga Predsjednika", pita Mesić.

Naglašava kako se za svoju mirovinu nije borio, kao što bi se, kaže, moglo zaključiti iz Josipovićevih navoda iz intervjua kako se osobno nije borio za vlastitu mirovinu. Mesić ističe da je mirovinu stekao po zakonu, te da bi ona bila drugačija da je zakon promijenjen.

"A – žao mi je što moram reći – jeftina je demagogija izjava g. Josipovića kada na pitanja je li za smanjivanje mirovine Predsjednika odgovara kako će on nakon završetka mandata nastaviti karijeru na fakultetu. Naravno, to je njegova stvar. No, nakon napunjene 70-te godine i on će u mirovinu, a tada će to biti mirovina kakvu po zakonu dobiva bivši Predsjednik", poručuje Mesić.

"I tako stvari stoje. Zbog građana Republike Hrvatske, zbog onih koji su mi dva puta na izborima iskazali povjerenje, ali i zbog svih onih koji mi to povjerenje na dnevnoj osnovi iskazuju i sada, bio sam to dužan reći", zaključuje Mesić svoju izjavu za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo