OGLAS

UŽIVO: RAT U UKRAJINI / Rusi tvrde da je napadnut Belgorod, na bojište šalju i umjetnike; Još jedan ruski oligarh umro pod sumnjivim okolnostima; Zelenskij iznio prijedlog

Image
Foto: Profimedia

Danas je 297. dan ruske invazije na Ukrajinu. Tijek događaja pratite na NET.hr-u

18.12.2022.
8:36
Profimedia
VOYO logo
  • Umro još jedan oligarh pod misterioznim okolnostima
  • Ukrajina neprestano obnavlja energetsku infrastrukturu
  • Rusi nastavljaju s raketiranjem diljem Ukrajine
  • Šojgu posjetio ruske vojnike

TIJEK DOGAĐAJA:

'Ukrajinci vjerojatno spremaju nešto veliko'

22:25 - Bivši vojni obavještajni časnik Philip Ingram kaže da Ukrajinci uspijevaju zadržati Ruse u Bahmutu. Iako je tijekom noći na nedjelju bilo malo granatiranja u Dnjepru i drugim gradovima, stvari su "relativno mirne" na terenu u Ukrajini, objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje da posljednjih dana "nismo čuli mnogo" s ukrajinske strane što sugerira da bi mogli planirati svoj sljedeći veliki potez. "Posljednji put kad se to dogodilo, krenuli su u protunapad na Herson, a prethodno u Harkiv", rekao je. "Vjerojatno se pripremaju za svoje sljedeće manevre."

U međuvremenu se Rusi usredotočuju na problem morala u vojsci i objavili su nepotvrđenu snimku ministra obrane Sergeja Šojgua u posjeti bojišnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina strahuje od daljnjih ruskih raketnih napada na prijelazu godine

21:19 - Ukrajinsko vojno vodstvo sada strahuje od novog ruskog raketnog napada na prijelazu godine, rekao je glasnogovornik vojske Juri Ignat.

Rekao je da se ne može isključiti da će neprijatelj "čestitati" Ukrajini na ovaj način kraj godine. "Imaju jasan plan u kojem su postavili prioritetne ciljeve." U procesu, rekao je, cilj je nametnuti Ukrajini što je više moguće štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A ovisno gdje boli najviše, tamo će gađati, što zlobnije, što drskije i što bolnije", citirala je Ignata državna novinska agencija UNIAN.

Dodatno, datum novih napada bit će određen "kako bi se zadovoljio diktatora (Vladimira Putina)". Rekao je da bi napadi oko nove godine također zadovoljili "domaću publiku", odnoseći se na rusku populaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija oformila 'kreativnu brigadu', na front će slati pjevače

20:07 - Rusija će na prve crte ukrajinske bojišnice poslati glazbenike kako bi podigla moral vojske. Ministarstvo obrane najavilo je ovaj tjedan formiranje "kreativne brigade na prvoj liniji", koja će uključivati pjevače i druge glazbenike.

U međuvremenu je ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio postrojbe na prvoj crti u Ukrajini, priopćila je vlada. U izjavi objavljenoj na Telegramu ministarstvo obrane je reklo da je Šojgu "obišao područja na kojima su raspoređene trupe i provjerio položaje ruskih jedinica u zoni specijalne vojne operacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o posjetu dolazi nakon što su dužnosnici britanske vojske izjavili da je nizak moral i dalje "veliki problem značajnog dijela ruskih snaga".

Ukrajinski general: 'Putin će na sastanku vršiti pritisak na Lukašenka'

18:33 - Očekuje se da će Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarati o invaziji na Ukrajinu "široj uključenosti" bjeloruske vojske u rat, na planiranom sastanku 19. prosinca, prema ukrajinskom general-pukovniku Sergeju Najevu, prenosi Kyiv Independent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelorusija je pomagala rusku invaziju tako što joj je dopustila da koristi njezin teritorij za upade u Ukrajinu, no bjeloruske trupe još nisu bile na Ukrajinskom tlu.

Međutim, Institut za proučavanje rata primijetio je 13. prosinca kako nije vjerojatno da će Bjelorusija napasti Ukrajinu zbog mogućnosti unutarnjih nemira ako sigurnosni aparat bude oslabljen sudjelovanjem u ratu u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan oligarh umro pod misterioznim okolnostima

17:46 - Još jedan oligarh preminuo je pod misterioznim okolnostima, a mediji da je javljaju umro nakon što je pao niz stepenice 9. prosinca u gradu Antibesu na francuskoj rivijeri.

Pedesetogodišnji Dmitrij Zelenov bio je vani na večeri s nekim prijateljima kada se počeo osjećati loše. Nakon toga je navodno pao niz stepenice te je zadobio fatalne ozljede glave, javlja ruska novinska kuća Baza i lokalni francuski list Var Matin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitno je prebačen u bolnicu, no liječnici ga nisu uspjeli spasiti, a njegovu smrt potvrdio je javni tužitelj u obližnjoj općini Grasse sljedeći dan. Prema Bazinom Telegram kanalu, Zelenov je bio na operaciji zbog problema sa srcem nekoliko tjedana prije smrti, iako nisu objavljene dodatne informacije.

Zelenov je bio suosnivač Don-Stroya, nekad jednog od najznačajnijih moskovskih imperija za ulaganja i razvoj nekretnina kojeg je osnovao 1994. godine. Redovito se pojavljivao na Forbesovoj listi najbogatijih Rusa sve do 2008. kada je zbog financijske krize Don-Story pretrpio znatne financijske gubitke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okolnosti oko smrti nekretninskog tajkuna nevjerojatno su slične onima Anatolija Geraščenka, bivšeg čelnika moskovskog Zrakoplovnog instituta koji je umro nakon što je navodno u rujnu pao niz stepenice u sjedištu instituta u Moskvi.

Zelenskij predložio održavanje globalnog mirovnog samita

16:24 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij predložio je održavanje globalnog mirovnog samita ove zime, u videoporuci za koju se Kijev nadao da će biti emitirana prije finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, iako su šanse za to vrlo male. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je objavljeno da je Zelenski zatražio od upravnog tijela FIFA-e da mu dopusti podijeliti poruku mira prije finala. “Svijetu smo ponudili Formulu mira. Apsolutno pošteno. Ponudili smo to jer u ratu nema prvaka, ne može biti neriješeno", rekao je Zelenski u videoporuci koju je objavio njegov ured.

“Najavljujem inicijativu za održavanje Globalnog summita formule mira ove zime. Summit za ujedinjenje svih naroda svijeta oko globalnog mira. Tribine stadiona se isprazne nakon utakmice, a nakon rata gradovi ostaju prazni”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIFA nije odgovorila na zahtjeve za komentarom, ali čini se malo vjerojatnim da će Zelenskom dati platformu s obzirom na njihob stav o političkim porukama na Svjetskom prvenstvu. Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je na Twitteru da FIFA "pokazuje nedostatak razumijevanja katastrofe u koju Ruski savez uvlači svijet pokretanjem rata u Ukrajini".

Rusija: Ukrajinci su bombardirali Belgorod, jedna osoba je poginula

15.00 - U ukrajinskim napadima na južnu rusku regiju Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, poginula je jedna osoba, a petero ljudi je ozlijeđeno, objavio je na Telegramu guverner regije Vjačeslav Gladkov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremlj pokušava Putina prikazati kao 'kompetentnog ratnog vođu'

12.30 - Moskva vjerojatno pokušava prikazati Vladimira Putina kao "kompetentnog ratnog vođu" javnim istupima u vojnom stožeru, rekao je američki thinktank.  Institut za proučavanje rata (ISW) dodao je da posjeti gospodina Putina na "besmislenim" događajima poput svečanog otvaranja farme purana  možda pokušavaju da ga se prikaže kao nekoga u kontaktu s ruskim narodom.

Uvriježeno je mišljenje da povjerenje javnosti u ruskog predsjednika mora opadati kako se rat odugovlači, nakon tjedana djelomične mobilizacije, teških gubitaka i povlačenja s okupirane zemlje.  U subotu je objavljeno da jePutin posjetio stožer ruske vojne operacije u Ukrajini kako bi ih upitao za mišljenje o budućnosti rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ISW vjeruje da je ovo možda bio pokušaj da se g. Putina prikaže kao "kompetentnog ratnog vođu" i da se "rehabilitira imidž ruskog ministarstva obrane".  Dodalo se: "Kremlj je vjerojatno objavio sastanak kako bi Putina predstavio kao potpuno angažiranog u planiranju i izvođenju rata u Ukrajini nakon nedavnih istaknutih kritika njegove uloge u vođenju ratnih napora od strane osoba iz ultra-nacionalističke pro-ratne zajednice. .

"Jedan istaknuti vojni bloger čak je upitao je li 'Putin konačno pokazao javno zanimanje za specijalnu vojnu operaciju' na njihov prijedlog da to učini"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina: Do sada smo uništili više od 98 tisuća ruskih vojnika

10.20 - Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je nove procjene ruskih gubitaka. Tvrde da su do sada likvidirali otprilike 98.280 ruskih vojnika, od čega 590 u posljednja 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi šalju izvođače i umjetnike na bojište

9.10 - Nekoliko ruskih izvođača bit će poslano na prve crte ukrajinskog rata u "kreativnim brigadama" kako bi "podigli moral trupa", priopćilo je britansko ministarstvo obrane.  To je objavilo rusko ministarstvo obrane 14. prosinca, ali medijska izvješća sada sugeriraju da će te brigade uključivati operne pjevače, glumce i cirkuske izvođače.

Ministarstvo obrane je reklo da je to vjerojatno zbog "lošeg morala" ruskih vojnika, koji "gotovo sigurno nastavlja biti značajna ranjivost u velikom dijelu ruskih snaga".  Međutim, ministarstvo je zaključilo da napori "vjerojatno" neće ublažiti brojne zabrinutosti koje osjećaju oni na prvim crtama bojišnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi se dodaje: "Vojna glazba i organizirana zabava za raspoređene trupe imaju dugu povijest u mnogim vojskama, ali u Rusiji su snažno isprepleteni s konceptom ideološkog političkog obrazovanja iz sovjetske ere.  "Krhki moral gotovo sigurno nastavlja biti značajna ranjivost u velikom dijelu ruskih snaga. "Međutim, zabrinutost vojnika prvenstveno je usredotočena na vrlo visoke stope gubitaka, loše vodstvo, probleme s plaćama, nedostatak opreme i streljiva te nedostatak jasnoće oko ciljeva rata. "Napori kreativnih brigada vjerojatno neće značajno ublažiti ove brige."

Šojgu obilazi vojnike 'posebne operacije'

8.30 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu obišao je vojnike uključene u, kako je Moskva naziva, "posebnu vojnu operaciju" Rusije u Ukrajini, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane. "Čelnik ruske vojske obišao je helikopterom područja na kojima su razmješteni vojnici i ruske postrojbe u području posebne vojne operacije", priopćilo je ministarstvo na aplikaciji Telegram.

Moskva invaziju na Ukrajinu naziva "posebnom vojnom operacijom" kojoj je cilj "demilitarizacija" i "denacifikacija" susjedne zemlje. Kijev i njegovi saveznici nazivaju je neizazvanim osvajačkim činom. Ministarstvo je priopćilo da je Šojgu razgovarao s vojnicima na "prvoj crti" i na "zapovjednom položaju". Međutim, nije jasno kada se dogodio taj posjet niti je li Šojgu bio u Ukrajini.

Kratki video objavljen uz priopćenje prikazuje Šojgua u vojnom helikopteru te nekoliko snimki iz zraka. Objava je uslijedila dan nakon sastanka ruskoga predsjednika Vladimira Putina s najvišim vojnim zapovjednicima, među kojima je bio i Šojgu, a na kojemu je tražio njihovo mišljenje o tome kako treba nastaviti rusku vojnu kampanju u Ukrajini. U najvećem sukobu u Europi nakon Drugog svjetskog rata poginule su tisuće ljudi, milijuni su raseljeni, a brojni gradovi razoreni.

Zelenskij: Vratili smo struju u domove šest milijuna ljudi

7.00 - Nakon masovnih ruskih zračnih udara na objekte ukrajinske elektro-energetske infrastrukture, Ukrajina je u posljednja 24 sata uspjela vratiti struju u domove skoro šest milijuna ljudi, izjavio je predsednik Volodimir Zelenskij. "Poslije jučerašnjeg terorističkog napada, popravke i drugi radovi na osposobljavanju elektro-energetske infrastrukture se nastavljaju bez prekida", poručio je Zelenski tijekom svog video obraćanja.

Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo