isti simptomi / Abramovič se nakon trovanja osjećao toliko loše da je pitao: 'Umiremo li?' Otkriveno i čime je mogao biti otrovan

Image
Foto: AP Images

Ono što definitivno znamo jest da su tri pregovarača imala gotovo identične simptome - jake bolove u očima, crvene mrlje oko očiju i ljuštenje kože

30.3.2022.
14:46
AP Images
VOYO logo

Roman Abramovič, ruski milijarder koji je navodno otrovan na mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije, toliko se loše osjećao da je, kada su mu se pojavili prvi simptomi, upitao: „Umiremo li?“

Istraživački novinar Christo Grozev, koji je detaljno analizirao ovaj incident, izjavio je kako se tim stručnjaka složio da je u ovom napadu najvjerojatnije korišteno kemijsko oružje iz Prvog svjetskog rata kloropikrin ili pak niska doza nervnog otrova novičoka, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abramovič i još dvojica ukrajinskih mirovnih pregovarača imali su teške simptome, uključujući i privremenu sljepoću. Ruskom oligarhu bilo je potrebno i bolničko liječenje u Istanbulu, kamo je odletio nakon pregovora u Turskoj.

Prema jednoj teoriji, tvrdolinijaši bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu trovanjem su navodno htjeli poremetiti mirovne pregovore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO JE ISTINA? /

Bivši veleposlanik u Moskvi i toksikolog za RTL analizirali navodna trovanja ukrajinske delegacije i Abramoviča: 'Čudno je'

Image
ŠTO JE ISTINA? /

Bivši veleposlanik u Moskvi i toksikolog za RTL analizirali navodna trovanja ukrajinske delegacije i Abramoviča: 'Čudno je'

Abramovič je najvjerojatnije otrovan kloropikrinom, kemijskim agensom koji se koristio još u Prvom svjetskom ratu, ali i u Drugom. Svi stručnjaci koji su komunicirali s otrovanima, proučavali njihove fotografije i obavljali osobne preglede - slažu se kako to nije bilo niti trovanje hranom, niti alergija. 

„Jedini način da se otkrije o kojem točno agensu se radi jest preko krvi“, rekao je Grozov dodajući da su se svi stručnjaci s kojima je razgovarao složili da je riječ o kloropikrinu koji uzrokuje gotovo sve simptome koje su imali otrovani na pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je jedini minus kod ove hipoteze taj da kloropikrin obično ispušta prilično jak miris, što znači da ga je teško ne osjetiti. No tad je jedan od stručnjaka iz istraživačkoga tima rekao kako se spomenuto sredstvo može proizvesti i bez mirisa.
Može se ispustiti u zrak tekućim sprejem te kontaminirati vodu ili hranu. Moguće je apsorbirati ga udisanjem, gutanjem i preko kože. Spomenuto sredstvo jako nadražuje pluća, oči i kožu.

Druga mogućnost kod trovanja koju su stručnjaci razmatrali je niska doza novičoka koji također može dovesti do istih simptoma. Taj je otrov posebno „drag“ Rusima – njime je ubijen dvostruki agent Sergej Skripal, a njime je otrovan i Putinov oponent Aleksej Navaljni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Christo Grozev kaže kako na Abramoviču i ostalima na pregovorima nije bilo moguće provesti dovoljno detaljne testove o uzroku trovanja. 

„Ono što definitivno znamo jest da su tri pregovarača imala gotovo identične simptome - jake bolove u očima, crvene mrlje oko očiju i ljuštenje kože. Tijekom pregovora navodno su jeli samo čokoladu i pili vodu“, ponovio je Grozev. Osudio je teoriju s kojom su izašle  Sjedinjene Države da su "ekološki čimbenici" doveli do Abramovičeva trovanja dok je Ukrajinu umanjila značaj trovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pravo je pitanje tko ih je mogao otrovati?

„To bi mogao biti netko u Kremlju tko misli da ih je Abramovič izdao pokušavajući postići mir“, zaključio je jedan izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremlj je, podsjetimo, poručio da teorija da oni stoje iza toga „nema veze sa stvarnošću“ te da je to dio informacijskog rata. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo