VELIKA POMOĆ / SAD odobrio više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini: Od obuke, opreme do oružja i hrane...

Image
Foto: AP Images

Biden je pozvao Kongres da brzo djeluje kako bi mogao potpisati zakon prije nego što postojeća pomoć za obranu Ukrajine istekne ovog mjeseca

11.5.2022.
9:43
AP Images
VOYO logo

Zastupnički dom američkog Kongresa u utorak je odobrio više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini kako bi se održavao nesmanjeni protok vojne pomoći i osnažila vlada u Kijevu dok se bori s ruskom invazijom.

Zastupnički dom usvojio je proračunski zakon s 368 prema 57 glasova protiv, a svaki glas "protiv" bio je republikanski. Zakon je sada upućen Senatu, od kojeg se očekuje da će ga brzo potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri dodatnih 33 milijarda dolara pomoći Ukrajini prije dva tjedna, ali su zastupnici odlučili povećati vojno i humanitarno financiranje.

Image
BURAN POČETAK TJEDNA /

SAD tvrdi - Rusija ponovno raspoređuje vojsku. Ukrajina ubila dva civila? Svjetski čelnici spremni na sastanak, ali i sankcije

Image
BURAN POČETAK TJEDNA /

SAD tvrdi - Rusija ponovno raspoređuje vojsku. Ukrajina ubila dva civila? Svjetski čelnici spremni na sastanak, ali i sankcije

"Ovaj će zakon zaštititi demokraciju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu vlastitu nacionalnu sigurnost, dok će, što je najvažnije, podržati Ukrajinu", rekla je demokratska zastupnica Rosa DeLauro, koja predsjedava Odborom za raspodjelu sredstava u Zastupničkom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden je pozvao Kongres da brzo djeluje kako bi mogao potpisati zakon prije nego što postojeća pomoć za obranu Ukrajine istekne ovog mjeseca.

Paket uključuje 6 milijardi dolara za sigurnosne programe u Ukrajini, uključujući obuku, opremu, oružje i podršku, 8,7 milijardi dolara za popunu zaliha u SAD-u kako bi se nadomjestila oprema poslana u Ukrajinu i 3,9 milijardi dolara za operacije Europskog zapovjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, zakon dopušta dodatnih 11 milijardi dolara koje predsjednik može aktivirati u hitnom slučaju bez da čeka odobrenje Kongresa. Biden je tražio 5 milijardi dolara.

Zakon odobrava i 4 milijarde dolara za pružanje vojne potpore Ukrajini i drugim zemljama pogođenim krizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države su od ruske invazije u Ukrajinu dopremile oružje vrijedno više od 3,5 milijardi dolara, uključujući haubice, protuzračne sustave Stinger, protutenkovske projektile Javelin, streljivo i nedavno otkrivene bespilotne letjelice "Ghost".

Novi paket pomoći također uključuje humanitarnu pomoć - 5 milijardi dolara za rješavanje globalne nesigurnosti hrane zbog sukoba i gotovo 9 milijardi dolara za fond ekonomske potpore Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osigurava stotine milijuna dolara za pomoć izbjeglicama i financira napore za zapljenu imovine oligarha povezanih s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čija je vlada invaziju na Ukrajinu nazvala "posebnom vojnom operacijom".

Rat je odnio živote tisuća civila, protjerao milijune Ukrajinaca iz svojih domova i pretvorio gradove u ruševine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva ima malo toga za pokazati osim osvojenog pojasa na jugu Ukrajine i marginalnih dobitaka na istoku.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo