'ŽELI POSTIĆI CILJEVE' / Američki obavještajci tvrde da se Putin priprema za dugotrajan rat u Ukrajini: 'Računa na jednu stvar'

Image
Foto: Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Image
Foto: Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Direktorica Nacionalne obavještajne direkcije istaknula je da Putin želi prenijeti sukob i u Pridnjestrovlje

10.5.2022.
17:28
Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
VOYO logo

Sjedinjene Države vjeruju da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za dugotrajan sukob s Ukrajinom i da ruska pobjeda u Donbasu, regiji na istoku zemlju, možda neće završiti rat, rekla je direktorica američke Nacionalne obavještajne direkcije Avril Haines u utorak.

"Procjenjujemo da se predsjednik Putin priprema za dugotrajan sukob u Ukrajini kojim će nastojati postići svoje ciljeve i izvan te regije", rekla je Haines zastupnicima u Kongresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Putin želi prenijeti sukob u Pridnjestrovlje, područje Moldavije koje se odcijepilo 1990., istaknula je.

Dodala je da Putin računa s time da će odlučnost zapadnih zemalja s vremenom popustiti, a kako se sukob bude nastavljao strahuje se u kojem će se smjeru razvijati idućih mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Božo Kovačević /

Bivši hrvatski ambasador: 'U Putinovoj glavi Rusi su antifašisti, a oni koji im se suprotstave su fašisti'

"Uzevši u obzir da se danas Putinove ambicije razilaze s ruskim trenutačnim konvencionalnim vojnim sposobnostima, lako je moguće očekivati idućih mjeseci nepredvidiv razvoj događaja koji bi mogao eskalirati".

Rat je sada u zastoju, rekao je čelnik američke Obrambene obavještajne agencije (DIA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusi ne pobjeđuju, Ukrajinci ne pobjeđuju i nastao je pomalo zastoj", rekao je general pukovnik Scott Berrier,  čelnik DIA-e.

U ponedjeljak, kada se u Rusiji paradama slavio Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu, predsjednik Putin pozvao je Ruse da se bore, no ništa nije rekao o mogućoj eskalaciji u Ukrajini unatoč tome što su neki zapadni stručnjaci očekivali da će proglasiti nacionalnu mobilizaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruska agresija na Ukrajinu usmrtila je tisuće civila, milijuni Ukrajinaca raseljeni su ili su  izbjegli, a brojni su gradovi sravnjeni sa zemljom.

Moskva se pritom ne može pohvaliti uspjesima osim što je osvojila uski pojas na jugu te ostvarila neke rubne pomake na istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje mislimo da predsjednik Putin neće odobriti uporabu nuklearnog oružja osim ako ne ocijeni da postoji egzistencijalna prijetnja za državu ili ruski režim", dodala je Haines.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo