izbjegao smrtnu kaznu / VIDEO Arapi objavili snimku oslobođenih ruskih zarobljenika, na njoj je i Hrvat Vjekoslav Prebeg

Image
Foto: Screenshot Twitter

Vjekoslav Prebeg se u četvrtak vraća u Hrvatsku

22.9.2022.
8:41
Screenshot Twitter
VOYO logo

Saudijski mediji objavili su snimku s ratnim zarobljenicima koje je u razmjeni oslobodila Rusija a među njima je i Hrvat Vjekoslav Prebeg. U razmjeni u kojoj su ukrajinska i ruska strana otpustile oko 300 zarobljenijka je i 10 stranaca: petorica Britanaca, dvojica Amerikanaca, Marokanac, Šveđanin i Hrvat. U posredovanju u njihovom oslobađanju sudjelovao je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, ali i turska strana, a avion s oslobođenim zarobljenicima sletio je u Rijad.

Prebeg je zarobljen kod Mariupolja i prijetila mu je smrtna kazna. Hrvatska je bila uključena u pregovore o njegovom oslobađanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Prebegom je već razgovarao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je rekao kako se Prebeg tijekom četvrtka iz Saudijske Arabije vraća u Hrvatsku.

"Upravo sam telefonski razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva. Radujemo se svi što se sutra vraća u Hrvatsku. Zahvaljujem vlastima Ukrajine i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima", objavio je Plenković iz New Yorka, gdje sudjeluje u radu Opće skupštine UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade su danas poručili kako će oslobođenog Prebega u Zagrebu po slijetanju dočekati tim hitne pomoći. Navode da je prioritet ocjena zdravstvenog stanja te po potrebi pružanje zdravstvene skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski objavio je kako je njihova strana oslobodila Viktora Medvedčuka, ukrajinskog političara prokremljski orijentiranog kojeg su Ukrajici uhitili još u travnju i do kojeg je Rusima bilo jako stalo. Ukrajinska strana oslobodila je 55 ruskih zrobljenika. S druge strane, Rusi su pustili brojne zarobljenike iz Azovstala među kojima je i zapovjednik Denis Prokopenko, piše Sky News. Oslobođen je i njegov zamjenik Svjatoslav Palamar te Serhij Volinski, zapovjednik 36. mornaričke brigade.

Image
razmjena zarobljenika /

Ovo su ukrajinski vojnici koje su oslobodili Rusi, među njima su i zapovjednici iz Azovstala

Image
razmjena zarobljenika /

Ovo su ukrajinski vojnici koje su oslobodili Rusi, među njima su i zapovjednici iz Azovstala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo