O PUTINIZMU I OFENZIVAMA / Barić za Direkt o ratu i krizi u Europi: 'Za to su krive politike Njemačke i Francuske posljednjih 20 godina'

'Rat u Ukrajini neće brzo završiti. Putin se nada da će ove zime razbiti jedinstvo Zapada', rekao je vojni analitičar

24.8.2022.
23:05
VOYO logo

Točno šest mjeseci je prošlo otkad je Vladimir Vladimirović Putin obznanio svijetu da je pokrenuo specijalnu vojnu operaciju za oslobođenje i denacifikaciju Ukrajine. I točno na šest mjeseci rata Ukrajinci slave Dan neovisnosti, dan kad su se razišli su Sovjetskim savezom. Rusi su im dosad oduzeli 20% teritorija.

O Putinizmu, ofenzivama i kontraofenzivama i tome kada i kako bi rat mogao završiti u studiju RTL Direkta govorio je vojni analitičar s Fakulteta političkih znanosti Robert Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako tumači ovu lojalnost Putinu, činjenicu da mu Rusi mu i dalje slijepo vjeruju, kaže da se radi o kombinaciji činjenice da većina Rusa u medijima čita Rusku propagandu i toga da je Putin ipak nešto napravio u dva desetljeća vladavine.

"Većina Rusa i danas smatra nestanak Sovjetskog saveza političkom katastrofom. I kada uzmete u obzir da je oni još ne osjećaju ekonomske posljedice rata, a što se tiče žrtava, skrivena mobilizacija usmjerena je više prema etničkim pokrajinama, a ne samoj Ruskoj federaciji, vidite kombinaciju zbog koje nije čudo da i dalje imate dosta snažnu potporu. A opozicija koja bi trebala povesti promjenu u Rusiji je svedena na minimum", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon pola godine borbe /

Kotromanović o ratu u Ukrajini: 'Nisam očekivao ovakav razvoj događaja. Nisu zadovoljni ni Rusi ni Ukrajinci'

Image
nakon pola godine borbe /

Kotromanović o ratu u Ukrajini: 'Nisam očekivao ovakav razvoj događaja. Nisu zadovoljni ni Rusi ni Ukrajinci'

O ukrajinskoj protuofenzivi

Što se tiče situacije na frontu, Barić kaže da su pokušaji da se zauzme Donjeck posljednjih sedam dana zastali, nakon što je izgledalo da će Rusi ipak imati veći pomak prema Bahmutu.

"Očekivalo se da nakon zauzimanja Luhanska Bahmut brzo prijeći, što nisu. Činjenica je da su rusi počeli povlačiti snage u 7. mjesecu kako bi ojačali obranu oko Hersona, gdje se sada gleda što će se dogoditi i gdje se procjenjuje da bi mogla jednom uslijediti ukrajinska protuofenziva", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o iščekivanoj ukrajinskoj protuofenzivi, Barić kaže:

"Ono što rade Ukrajinci zadnja dva mjeseca, a tu se pokazuju HIMARS i američki sustavi kao izuzetno važni, to je oblikujuća operacija, napadaju se zapovjedni centri. Ali, problem je sljedeći. Vi ne možete napraviti potpunu izolaciju bojišta. Možete otežati opskrbu, ali ne i potpuno prekinuti samo tim topničkim udarima. Ukrajinci skoro minimalno rade protutopničku paljbu zbog problema koje imaju. I napokon, oni nemaju snaga za takav prodor. To bi trebala biti odlučujuća operacija. Vi trebate imati barem četiri do pet oklopnih divizija. Oni su to tek sad čini se počeli krajem svibnja, početkom lipnja, stvarati te snage. U međuvremenu oni nastoje zauzeti Herson da pokažu Zapadu što mogu raditi s modernim naoružanjem, jer se boje, a Putin na to računa, da će se Zapad umoroiti, a posebno nakon ove zime, kada će posljedice u Europi biti jako, jako teške i da će se smanjiti potpora Ukrajini", rekao je Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako smatra da su to miskalkulacije jer je tu Europa duboko podijeljena i Njemačka i Francuska nemaju dovoljno snage da pritisnu Ukrajinu, dok Putin na to računa.

"Zato je prešao ovdje na jugu u defenzivu, jača obranu, doveo je sada značajne snage, bez obzira na to koliko su one borbeno spremne ili ne. To je količina ljudi koju treba pobijediti i zato u ovom trenutku Ukrajinci ne mogu napraviti oluju, trebati će im priprema", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ukrajinci na Krinu koriste dronove s Alibabe'

Krim gori već drugi tjedan zaredom, a Rusi daju čudne izlike da se dogodila slučajna eksplozija ili da je netko pušio pa se onda eto dogodila nesreća, no ne žele priznati da su ih Ukrajinci pogodili. Barić komentira da se ovdje ne radi o ukrajinskim partizanima, već da se radi o proširenju dubine bojišta koju su Ukrajinci započeli, kojima žele nanijeti udarce strateškoj infrastrukturi na Krimu, a koja je bitna za opskrbu ruskih snaga na okupiranom jugu Ukrajine.

"Vidite napade na zračne baze, na logistiku. To se radi kombinacijom tima specijalnih snaga, mada više u ulozi dubinskih izvidnika, meni se čini, nego izravnoj akciji, i korištenjem dalekometnih projektila. Ili se koriste protubrodski Neptuni, to je napad na bazu Saki 9. kolovoza jer obrazac kratera ukazuje da se o njima radi. A postoji mogućnost da su Ukrajinski konačno počeli primjenjivati svoju vrstu iskandera koju razvijaju još od 2016. I naravno, besposadne letjelice, identificirali su ove koje su napale dva puta stožer Ruske crnomorske flote. To je kineski komercijalno model sky 5000 m, kojeg možete kupiti na Alibabi za 5 do 10 tisuća dolara, plus par tisuća dolara troškovi transporta", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je važno, time se pokazuje i psihološki učinak, nema sigurnosti. Ruse zajedno s partizanskim akcijama i ratovima na jugu Ukrajine prisiljava da dio snaga daju za unutarnje zadaće sigurnosti što opet otežava i Rusku namjeru provođenja referenduma", kaže Barić.

Na pitanje možemo li se nadati da će rat brzo završiti, Barić kaže da ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj rat u najpovoljnijem slučaju bi završio u drugoj polovini iduće godine, ali Putin se nada da će ove zime razbiti jedinstvo napada, ako ne, sprema se za dugotrajni rat iscrpljivanjem. Želi na svaki način doći do Hersona. Pazite, za dva mjeseca, tamo je zima, ali tada ova ukrajinska kampanja razdvajanja ruskih snaga može pomoći. Imamo malo informacija, obje strane šute, ali ovaj rat neće brzo završiti i imati će na žalost teške posljedice", rekao je.

New York Times danas piše da će iduće faze rata odrediti volja Zapada da trpe inflaciju. Stručnjak ponavlja da su za to krive politike Njemačke i Francuske posljednjih 20 godina koje su izložile Europu ovome. "Tu je i ta energetska tranzicija koja se mora napraviti. I napokon, dobar dio Europe je spreman nastaviti podupirati Ukrajinu, zajedno s SAD-om, prema tome nisam siguran koliko je Putinova kalkulacija točna, to ćemo vidjeti u idućim mjesecima", zaključio je Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo