boje se sukoba / Berlin zabranio ruske i ukrajinske zastave na obilježavanju godišnjice završetka II. svjetskog rata

Image
Foto: Profimedia

Osim zastava, u blizini spomenika zabranjeno i puštanje vojne glazbe, a sve kako bi se spriječili bilo kakvi sukobi

7.5.2022.
11:42
Profimedia
VOYO logo

Za vrijeme obilježavanja 77. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, berlinske su vlasti zabranile ruske i ukrajinske zastave u blizini gradskih spomenika.

"Čin sjećanja, kao i poštovanje spomenika i memorijala, moraju se sačuvati naspram trenutnog ruskog agresivnog rata u Ukrajini. Ne smije se dopustiti da se rat prelije u sukobe ili sporove u Berlinu izvan demokratskog diskursa ", navela je u priopćenju berlinska policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon poraza nacista, diljem Berlina podignuti su spomenici u znak sjećanja i na sovjetske gubitke tijekom rata, a policija očekuje se će takvi spomenici ovog vikenda biti popularna okupljališta onih koji osuđuju aktualni rat, kao i onih koji ga brane.

Policija je priopćila da je uz zabranu ruskih i ukrajinskih zastava u blizini takvih mjesta zabranjeno i puštanje vojne glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovaj način berlinska policija želi omogućiti dostojanstveno obilježavanje palih boraca Sovjetske armije. Zaštitit ćemo dostojanstvenu komemoraciju na 15 memorijala i spomenika kroz sveobuhvatne propise osmišljene kako bi spriječili bilo kakav sukob na tim mjestima. Istodobno poduzimamo mjere protiv bilo kakvog oblika podrške, odobravanja ili čak veličanja ruskog agresivnog rata na Ukrajinu, posebno na skupovima ", rekla je šefica policije Barbara Slowik.

Image
77. GODINA OD DRUGOG SVJETSKOG RATA /

FOTO Pogledajte kako se Rusi pripremaju za 'Dan pobjede'. Na ulicama sva sila vojnika, balističke rakete

Image
77. GODINA OD DRUGOG SVJETSKOG RATA /

FOTO Pogledajte kako se Rusi pripremaju za 'Dan pobjede'. Na ulicama sva sila vojnika, balističke rakete

Početkom travnja, nekoliko sati nakon što su objavljene slike masakra u Buči, pro-Putinova povorka od 400 automobila provozala se Berlinom, izazivajući žestoke kritike iz cijele Njemačke i šire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A  na žestoke je kritike naišla i odluka policije o zabrani ukrajinskih zastava od 7. do 8. svibnja. Mnogi su korisnici društvenih mreža na njima izrazili svoje nezadovoljstvo, dok su neki čak pozvali građane na neposluh i poticali ih da izađu s ukrajinskim zastavama.

Pa ipak, bilo je i onih koji su stali u obranu odluke policije zbog njihovih napora u suzbijanju bilo kakvih sukoba na ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo