separatisti objavili pobjedu / Bitka za Mariupolj još traje: 'Rusi su privremeno zauzeli dio grada, ali informacije o padu su lažne'

Image
Foto: Profimedia

Ukrajinske snage nastavljaju se boriti u Mariupolju, unatoč nekim izvješćima koja sugeriraju da se bitka bliži kraju, rekli su dužnosnici tog grada

11.4.2022.
21:18
Profimedia
VOYO logo

Iako su ruski separatisti objavili da su osvojili Mariupolj, u kojem tjednima traju najžešće bitke od kada je Rusija napala Ukrajinu, zamjenik gradonačelnika Serhiy Orlov rekao je za BBC da se "borbe za Mariupolj nastavljaju".

Također je demantirao izvješća o brigadi marinaca koja su objavljena na Facebooku i u kojima se navodi da je ponestalo streljiva i da se suočava s "posljednjom bitkom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Informacije o marincima su lažne. Neću ih komentirati. Rusi su privremeno zauzeli dio grada. Ukrajinski vojnici nastavljaju obranu središnjeg i južnog dijela grada, kao i industrijska područja i tako dalje ", rekao je.

U objavi na Facebooku, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerii Zaluzhnyi napisao je da vojska još uvijek ima stabilne, otvorene linije komunikacije sa svojim vojnicima unutar grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska čini "moguće i nemoguće" kako bi spasila živote i borila se protiv ruskih snaga, napisao je.

Mariupolj se nalazi između proruski odcijepljenih regija Donjecka i Lugarska na istoku i anektiranog Krima na jugu. Zauzimanje grada bio je glavni cilj ruske ofenzive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadni dužnosnici upozoravaju da je ovo "nevjerojatno važan prozor" za vitalnu potporu Ukrajini, budući da se Rusija sprema udvostručiti ili utrostručiti broj vojnika u regiji Donbasa.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su deseci tisuća ljudi vjerojatno ubijeni u Mariupolju. BBC nije mogao neovisno provjeriti ovu brojku, ali izvješća iz regije i izbjeglica koje su bježale iz grada govore o tijelima koja leže na ulicama i da je većina zgrada oštećena ili uništena. Šef proruskih donjeckih separatista Denis Pušilin rekao je ruskim medijima da misli kako je možda ubijeno više od 5000 ljudi, iako je za to okrivio ukrajinske snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna je brigada marinaca ranije objavila na Facebooku da je nakon 47 dana obrane grada postrojba bila opkoljena od strane ruske vojske, te da je suočena s "borbom prsa u prsa".

Image
desni sektor /

Ubijen vođa ukrajinske ultradesničarske organizacije, Rusi slave: 'Eliminiran je zloglasni 'Čekić''

Image
desni sektor /

Ubijen vođa ukrajinske ultradesničarske organizacije, Rusi slave: 'Eliminiran je zloglasni 'Čekić''

"Danas će vjerojatno biti posljednja bitka, jer municija je na izmaku...  To je smrt za neke od nas, a zarobljeništvo za ostale", pisalo je u objavi koju je Orlov označio netočnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se žalilo na nedostatak potpore drugih dijelova ukrajinske vojske i na obećanu pomoć koja nikada nije stigla. U objavi se navodi i da su marinci vraćeni u tvornicu Azovmash u gradu. Vjeruje se da se borbe vode i unutar industrijske zone Azovstal, koja se nalazi na obali.

Neki su stručnjaci izrazili skepticizam u vezi s objavom, sugerirajući da su Facebook stranicu mogli hakirati ruski operativci, dok su drugi su sigurni da je objava ipak bila autentična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo