O Putinovom carstvu iznutra / Bivši top menadžer Gazprombanke o seriji 'samoubojstava' oligarha i menadžera: 'Previše su znali…'

Image
Foto: YouTube/screenshot

Nalaze ih mrtve i nakon što su, navodno, pobili sve članove obitelji. Među ruskim bogatašima zadnjih dana, ispada, vlada misteriozna epidemija suicida

6.5.2022.
23:28
YouTube/screenshot
VOYO logo

Bivšeg potpredsjednika Gazprombanke Igora Volobueva zadnjih desetak dana naš portal spominjao je nekoliko puta; u pravilu u kontekstu misterioznih samoubojstava bivših menadžera povezanih s Gazpromom.

50-godišnji Volobuev za Das Bild je sada kazao da uopće ne vjeruje da je riječ o samoubojstvima, odnosno još i gore u slučajevima u kojima su, osim bivših funkcionera Gazproma, masakrirani pronađeni i članovi njihovih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sergej Protosenja, primjerice, pronađen je u travnju obješen o stablo u vrtu vile u Lloret de Maru u Španjolskoj, navodno počinivši samoubojstvo nakon što je, opet navodno, prethodno sjekirom ubio suprugu i kćer. Na tijelu mrtvog oligarha, pisali su tada lokalni mediji, nije bilo tragova krvi njegove supruge i njegove kćeri.

"Previše su znali, zato su uklonjeni", komentirao je Volobuev sada za Das Bild.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUMNJIVE SMRTI /

Četiri poduzetnika povezana s Gazpromom oduzela si život. Neki su ubili i obitelji

Image
SUMNJIVE SMRTI /

Četiri poduzetnika povezana s Gazpromom oduzela si život. Neki su ubili i obitelji

Za Vladislava Avajeva, koji je također bio potpredsjednik Gazprombanke sve dok nije pronađen mrtav skupa s članovima svoje obitelji, prije desetak dana rekao je za The Insider da i za tog čovjeka apsolutno sumnja da je pobio svoju obitelj, a onda počinio samoubojstvo.

Rekao je da je Avajev bio dvije razine iznad njegove u korporativnoj hijerarhiji, jer je bio prvi potpredsjednik i da je na tom položaju bio sve dok ga nisu pronašli mrtvog. Smatra da je "nešto znao", da je "predstavljao prijetnju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva sudbina njemu, pak, najvjerojatnije više ne prijeti. Čim je 24. veljače ujutro čuo da su trupe Ruske Federacije napale Ukrajinu, njemu, kao rođenome u Ukrajini, bilo je nezamislivo da bi dalje ostao u Rusiji.

'Odavna su znali kamo Putin vodi Rusiju'

"U Moskvi, naravno, nisam ni sa kime razgovarao o svojoj odluci. Trebalo je nekoliko dana dok se organizirao moj odlazak", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokupio je što je mogao od stvari i 2. ožujka uhvatio let za Istanbul, a odatle ua Europsku uniju. Za sljedeću stanicu njegovog putovanja svjetska javnost je doznala puno dana kasnije nakon što je objavljeno da se "nestali potpredsjednik Gazprombanke bori na strani Ukrajinaca".

Poslije je pričao da je odluka sazrijevala godinama, još od ruske aneksije Krima. Bez sumnje prvoklasni poznavalac prilika u Kremlju, a posebno u svijetu ruskih banaka, oligarha i državne i privatne naftne industrije, sad je otkrio još nešto:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Gazpromu su mnogi bili svjesni da je to što njihova zemlja (Rusija) čini od 2014. u Ukrajini, pogrešno. Razumjeli su kamo to vodi Rusiju."

"Ali, nisu se usuđivali ništa poduzeti protiv toga, između ostalog i zato što im je bilo jasno da je njihova vlada spremna na sve", ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volobuev je sve do 1989. živio u Ohtirki, gradiću smještenom nedaleko od Sumija, grada koji se u prvim tjednima invazije Rusije našao pod direktnim udarom ratnog stroja Putina, tek nekoliko desetaka kilometara udaljenom od granice s Rusijom.

Tada, prije 33 godine, Volobuev je odselio u Moskvu na studij. 33 godine poslije vratio se boriti se s oružjem u rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo