'VRŠE PRITISAK NA HRVATSKU' / Bivši vojnik AZOV-a o zarobljenom Hrvatu: 'Dobro je što su objavili snimku, nešto planiraju s njim'

Državnički posjet dogodio se baš u trenutku kada je objavljena vijest o zarobljenom Hrvatu koji je upao u rusku zasjedu prije 2 tjedna

9.5.2022.
20:15
VOYO logo

Nakon dva mirnodopska posjeta prošle godine, premijer Plenković u tajnosti je još jednom otišao s delegacijom u Kijev. Kažu, pripremalo se to dulje vrijeme.

"Letjeli smo do Slovačke, onda smo kasnije 12 sati se vozili vlakom do Kijeva. Nas nije bilo strah. Da nas je bilo strah, predsjednik Vlade sigurno ne bi išao" , poručio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetili su Irpinj i Buču, i vidjeli, kažu, strašne prizore masovnih grobnica.

Image
premijer u Kijevu /

Plenković se sastao sa Zelenskim, a on mu odmah poručio: 'Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu'

Image
premijer u Kijevu /

Plenković se sastao sa Zelenskim, a on mu odmah poručio: 'Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu'

"Onda su se pojavile te slike otprije ih 90- ih. To je teško vidjeti", kaže Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjet je za Ukrajince još jedna potvrda hrvatske podrške. Predsjednik Milanović u Kijevu nije bio tema, ali mu stiže poruka.

"Ako postoji neka sumnja ajde, dobrodošli. Da se posjeti Irpinj, da se posjeti Borodjanka, da se posjeti Buča. Onda neće biti više pitanja tko je kriv", tvrdi ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, Vasilij Kirilič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo i Ured predsjednika jesu li znali za premijerov posjet, što o njemu misle, kao i o njegovoj podršci na putu Ukrajine u Europsku uniju. Na prvi dio nisu odgovorili, a ponovili su već poznato.

"Ubrzano davanje statusa kandidata Ukrajini prihvatljivo je samo ako se status kandidata za članstvo u EU po ubrzanom postupku osigura i Bosni i Hercegovini", stoji u odgovoru Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državnički posjet dogodio se baš u trenutku kada je objavljena vijest o zarobljenom Hrvatu koji je upao u rusku zasjedu prije 2 tjedna, u proboju iz Mariupolja prema Zaporižju.

"Svatko onaj tko ide se boriti na bilo kojoj strani ide na vlastitu odgovornost. Ali je činjenica da naš hrvatski državljanin zarobljen treba našu pomoć i radimo uobičajenim diplomatskim kanalima", objašnjava Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može mu se suditi u Rusiji, a postoji mogućnost i da bude dio razmjene zarobljenika u ukrajinsko-ruskim pregovorima.

"Ukrajina će uložit sve svoje sile i radit će na pitanju da se oslobode branitelji koje je zarobila Ruska Federacija", poručio je Kirilič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Dumančić se u Azovu u Ukrajini borio 2015. Kaže, to što su Rusi objavili snimku je pozitivno.

"To znači da planiraju s njim neku razmjenu, planiraju dići na višu razinu. Pomoću toga vršiti diplomatski pritisak na Hrvatsku. Dosadašnja iskustva sa zarobljenim Azovcima nisu bila dobra", tvrdi bivši pripadnik postrojbe Azov, Ivo Dumančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od izravnih pregovora s Rusijom, nakon oštrog hrvatskog stava - ne očekuje se puno. Hrvata bi tako mogla spasiti zemlja za koju se i otišao boriti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo