Katalin Novak / Bliska Orbanova suradnica, nova predsjednica Mađarske, mijenja politiku prema Rusiji. Posjetit će Poljsku

Image
Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP

Bila je potpredsjednica Fidesza i ministrica za obiteljska pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi

14.5.2022.
20:07
Szilard Koszticsak/MTI via AP
VOYO logo

Nova mađarska predsjednica Katalin Novak osudila je u inauguracijskom govoru u subotu rusku invaziju na Ukrajinu te je najavila kako će prvo posjetiti Poljsku, što je očito gesta kojom želi popraviti odnose s Varšavom, piše Reuters.

Mađarsko odbijanje slanja pošiljki oružja susjednoj Ukrajini i njezino protivljenje planiranom embargu Europske unije na uvoz ruske nafte utjecalo je na odnose Budimpešte i Varšave koje su dugogodišnji saveznici u EU-u. Novak, bivša zastupnica vladajućeg Fidesza Viktora Orbana, izabrana je za, uglavnom ceremonijalnu, predsjedničku funkciju u ožujku, netom prije velike Fideszove pobjede na parlamentarnim izborima 3. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva žena predsjednica Mađarske, Novak je bila potpredsjednica Fidesza i ministrica za obiteljska pitanja u Orbanovoj prethodnoj vladi.

Image
razjasnili stvari /

Hrvatski državni arhiv očitao bukvicu Orbanu: 'Nitko im ne može oduzeti more, nisu ga ni imali'

Image
razjasnili stvari /

Hrvatski državni arhiv očitao bukvicu Orbanu: 'Nitko im ne može oduzeti more, nisu ga ni imali'

"U utorak 17. svibnja putujem u Varšavu kako bi se susrela s predsjednikom poljskog naroda dragim Andrzejom Dudom. Zahvaljujem se na prilici da razgovaramo kako priliči prijateljima!", kazala je u inauguracijskom govoru Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osuđujemo Putinovu agresiju, oružanu invaziju na suverenu državu. Iskazujemo vječno ne svakom naporu koji ima za cilj obnovu Sovjetskog Saveza", dodala je.

Novak je kazala i da se rat u Ukrajini također "vodi protiv nas miroljubivih Mađara", dodajući da Mađarska traži da se ratni zločini istraže, a počinitelji kazne. Orban je također osudio ruski napad na Ukrajinu, ali je izbjegao kritizirati predsjednika Vladimira Putina i oštro se protivio bilo kakvim sankcijama na ruske energente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisnost o ruskoj nafti u Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj predstavlja najveću prepreku dogovoru o novim sankcijama koje je Europska komisija predložila početkom svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo