John Harding / Britanac koji je bio zarobljen s Prebegom: 'Rusi su telefon pretvorili u spravu za mučenje. Morali smo birati broj...'

Image
Foto: Emma Vardy/Twitter/Screenshot

'Imali su prilično inovativne metode... Mučili su nas iz zabave', rekao je Harding

23.9.2022.
10:49
Emma Vardy/Twitter/Screenshot
VOYO logo

Sjedio je vezan, s kapuljačom, u mraku. Kamion su vozili njegovi otmičari. John Harding mislio je da će njegov život u tom trenutku završiti. Bivši inženjer bio je u tranzitu 20 sati.
Harding je jedan od pet britanskih talaca koji su se zajedno vozili u stražnjem dijelu starog ruskog kamiona.

Oslobođen je u razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine u kojoj su Rusi oslobodili 10 stranaca, a među njima je bio i Hrvat Vjekoslav Prebeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za britanske medije ispričao je detalje svojeg zarobljeništva.

"Vode li nas iz ratne zone na tlo 'Majke Rusije', kako bi nas pogubili - a da se naša tijela nikada ne otkriju?", pitao se tada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'umoran sam' /

Prebeg u prvom intervjuu nakon Rusije: 'Put je bio težak. Bili smo uplašeni, nismo znali gdje idemo'

Image
'umoran sam' /

Prebeg u prvom intervjuu nakon Rusije: 'Put je bio težak. Bili smo uplašeni, nismo znali gdje idemo'

59-godišnjak je u mislima imao sliku sebe zavezanog za panj, a u ušima mu je odzvanjao zvuk škljocanja krvnikove puške. Bio bi to tragičan kraj njegova četveromjesečnog zatočeništva kojeg je naložio Vladimir Putin. Bio je, kaže, mučen i premlaćivan, a cijelo svoje iskustvo ispričao je Daily Mailu.

Prepričao je kako su njegovi otmičari koristili "štapove za stoku" kako bi probadali zatvorenike. Pretvorili su stari telefon u spravu za mučenje - zarobljenicima bi naredili da okreću broj, a kada bi se brojčanik okrenuo, uslijedio bi električni šok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilično inovativno", rekao je Harding. Tijekom zatočeništva u Donjecku s drugim je zatvorenicima dijelio skučenu zatvorsku ćeliju - iz koje nisu izlazili 23 sata dnevno.

Zbog toga je njegovo zdravlje ozbiljno narušeno - noge su mu se "istrošile", a pretrpio je i ozbiljna neurološka oštećenja kralježnice i ruku. Zbog bolesti, jedan je njegov kolega Britanac u ćeliji umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o Paulu Ureyu, 45-godišnjaku koji je preminuo u srpnju jer Rusi nisu uspjeli zadovoljiti njegove dnevne potrebe lijekova. Paul je bio dijabetičar.

"Bili smo na podu kamiona i sve vrijeme sam mislio kako je to moje posljednje putovanje. Kada smo shvatili da smo u Rusiji rekli smo 'Oh, j****e!' Nismo bili sigurni hoće li to putovanje završiti tako da nas zavežu za stup. Došli smo do piste i rečeno nam je da uđemo u avion", prepričava Harding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako tada nije znao kamo idu. "Rolete su bile spuštene, nije ih bilo dopušteno otvoriti. Ali dobili smo hranu. Poletjeli smo i vrlo smo dugo letjeli", prepričava.

Onda mu je netko rekao da su iznad Egipta. Digao je rolete na 30.000 stopa i prvi put pomislio - "Nećemo umrijeti!" Njegove muke, kao i muke ostalih britanskih ratnih zarobljenika, bile su gotove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo je oslobađanje bio dogovoreno u sklopu razmjene zarobljenika između Rusije i Ukrajine, a Hardingu je rečeno da je i bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea, Roman Abramovič, bio uključen u pregovore. To, ipak, nije potvrđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Harding prepričava kako su on i njegovi prijatelji tijekom razmjene zarobljenika prebačeni u Saudijsku Arabiju gdje su obavili liječnički pregled. Dočekali su ih britanski diplomati, dali im hitne putovnice i odveli na let za Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Svi mi Englezi bili smo zajedno. Ja, Aiden, Dylan, Andrew i Shaun. Dali su nam hranu prvi put u nekoliko mjeseci. Imali smo govedinu i rižu, piletinu, proljetne rolice… Oči su mi bile veće od trbuha", prepričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovi obroci tijekom leta bili su daleko od hrane koja se služila u zatvorima u Donjecku…

"Bilo je premlaćivanja, elektrošokova… I još premlaćivanja. Jednog su momka uboli u nogu i nakon toga ga zašili. Mislim da su nas mučili iz zabave. To je znalo trajati od sat vremena do nekoliko sati", prepričao je Harding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako su ih Rusi znali odvoditi u "tužiteljstvo" gdje bi obavljali razgovore. Tijekom transporta bi obično "dobili malo batina".

Hardingu je, između ostalog, prijetila smrtna kazna, pa su ga čuvari natjerali da snimi video kako bi se oprostio od kćeri prije streljanja. Ipak, nakon mjeseci zatočeništva, mučenja i straha - muškarci su ponovno sa svojim voljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Hardinga, kao i ostale, sada čekaju mjeseci fizioterapije i psihološkog savjetovanja.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo