19. dan rata / Četvrta runda pregovora bez rezultata: Kijev je pod paljbom, žrtve rastu, ali i zarobljeni ruski vojnici

Iz Moskve otvoreno poručuju, cilj je zauzeti sve najveće ukrajinske gradove. Iz opkoljenog Mariupolja preko koridora uspjeli su izići prvi civili

14.3.2022.
19:30
VOYO logo

Nema više sigurnosti ni u centru Kijeva. Gore stambene zgrade. U Obolonu, samo 11 kilometara od samog centra, pogođena je deveterokatnica, odmah uz školu, dvije osobe su poginule. Iz ruševina je spašeno četvero staraca. Jedna osoba je poginula u zračnom napadu na tramvajsku stanicu.

"Bila sam u stanu s djetetom, koje je imalo online školu, a onda je odjeknula jaka eksplozija. Dijete je postalo histerično, prozori i balkon su nam razbijeni, dio poda je otpao. Bilo je jako zastrašujuće", ispričala je Kijevljanka Katerina Kot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napadnuta je i zračna luka Antonov. U Harkivu su granate pale po civilnim objektima, među žrtvama je i 15-godišnja djevojčica koja je mlađoj braći otišla po igračke u susjednu sobu. I proruski pobunjenici u Donecku pokazuju poginule civile na ulicama. Ne znaju se točni detalji, navodno je rezultat presretanja projektila, pa su dijelovi pali u centar. Humanitarni koridori se i dalje otvaraju, no kretanje ovisi o mogućim napadima.

Nakon brojnih pokušaja, prvih stotinjak automobila izišlo je iz Mariupolja - grada koji i dalje odolijeva ruskim napadima. Ukrajinske vlasti tvrde poginulo je više od 2 tisuće civila. U takvim okolnostima počela je još jedna runda rusko- ukrajinskih razgovora, ovaj put putem video linka. No, ništa od dogovora, nastavlja se sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša pozicija se nije promijenila. Mir, trenutačni prekid vatre, povlačenje svih ruskih trupa i tek onda možemo govoriti o susjedskim odnosima i političkom rješenju", rekao je ukrajinski pregovarač, Mihajlo Podoljak.

Image
'PONAŠAJU SE KAO TERORISTI' /

Ukrajinski premijer: 'Ruski vojni pilot baca bombe na vlastitu majku'

Image
'PONAŠAJU SE KAO TERORISTI' /

Ukrajinski premijer: 'Ruski vojni pilot baca bombe na vlastitu majku'

Cilj je dogovoriti sastanak dvaju predsjednika Putina i Zelenskog. Iz Moskve pak poručuju da planiraju zauzeti sve najveće ukrajinske gradove, i svjesni su za koju cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog činjenice da su naoružane nacionalističke formacije postavile vatrene točke izravno u stambenim područjima, a borbe u gusto naseljenim područjima neizbježno će dovesti do velikog broja civilnih žrtava", rekao je glasnogovornik Kremlja, Dimitrij Peskov.

Kremlj demantira i da je Rusija tražila od Kine vojnu pomoć, jer kažu - sposobni su sami ostvariti ciljeve. Pojavila se tako i ova snimka čečenskog vođe Kadirova, vjernog Putinova čovjeka navodno u okolici Kijeva. On bi sa svojom paravojnom milicijom trebao predvoditi ofenzivu na glavni grad. Ukrajinci pak mole Zapad za još oružja. A Ukrajina broji sve više ruskih zarobljenika.

"Nitko se ništa nije brinuo, jer nam je naše vodstvo stalno govorilo da je Ukrajina slaba u protuzračnoj obrani, da je sve staro, da ništa ne radi, pa su rekli letite i ne bojte se ničega", rekao je major Oleksiy Golovenskyi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oleksij je iz Krima, preko snimke predaje prepoznala ga je majka koja živi u Ukrajini, u Kremenčuku.

"Više puta smo čuli zvuk sirena za zračni napad u Kremenčuku i teško mi je razumjeti sina. Kako je mogao izvršiti zločinački nalog za bombardiranje Ukrajine? Ispričavam se ukrajinskom narodu zbog svog sina i zbog sebe što nisam mogla odgojiti dostojnu osobu", rekla je majka zarobljenog pilota, Olena Golovenska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina oplakuje i 35-ero ubijenih u jučerašnjem napadu na vojnu bazu u blizini poljske granice, a ukrajinski predsjednik ponovno upozorava.

"Ponavljam, ako ne zatvorite naše nebo, onda je samo pitanje vremena kada će ruski projektili pogoditi vaš teritorij, područje NATO-a, kuće građana članica NATO-a", kaže Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, kaže Zelenski, Rusija se za ovo pripremala desetljećima, i neće odustati od Ukrajine, ali i Europe.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo