19. dan rata

Četvrta runda pregovora bez rezultata: Kijev je pod paljbom, žrtve rastu, ali i zarobljeni ruski vojnici

Iz Moskve otvoreno poručuju, cilj je zauzeti sve najveće ukrajinske gradove. Iz opkoljenog Mariupolja preko koridora uspjeli su izići prvi civili

Andrijana Čičak Božić/ 14.3.2022. u 19:30

Nema više sigurnosti ni u centru Kijeva. Gore stambene zgrade. U Obolonu, samo 11 kilometara od samog centra, pogođena je deveterokatnica, odmah uz školu, dvije osobe su poginule. Iz ruševina je spašeno četvero staraca. Jedna osoba je poginula u zračnom napadu na tramvajsku stanicu.

"Bila sam u stanu s djetetom, koje je imalo online školu, a onda je odjeknula jaka eksplozija. Dijete je postalo histerično, prozori i balkon su nam razbijeni, dio poda je otpao. Bilo je jako zastrašujuće", ispričala je Kijevljanka Katerina Kot.

Napadnuta je i zračna luka Antonov. U Harkivu su granate pale po civilnim objektima, među žrtvama je i 15-godišnja djevojčica koja je mlađoj braći otišla po igračke u susjednu sobu. I proruski pobunjenici u Donecku pokazuju poginule civile na ulicama. Ne znaju se točni detalji, navodno je rezultat presretanja projektila, pa su dijelovi pali u centar. Humanitarni koridori se i dalje otvaraju, no kretanje ovisi o mogućim napadima.

Nakon brojnih pokušaja, prvih stotinjak automobila izišlo je iz Mariupolja - grada koji i dalje odolijeva ruskim napadima. Ukrajinske vlasti tvrde poginulo je više od 2 tisuće civila. U takvim okolnostima počela je još jedna runda rusko- ukrajinskih razgovora, ovaj put putem video linka. No, ništa od dogovora, nastavlja se sutra.

"Naša pozicija se nije promijenila. Mir, trenutačni prekid vatre, povlačenje svih ruskih trupa i tek onda možemo govoriti o susjedskim odnosima i političkom rješenju", rekao je ukrajinski pregovarač, Mihajlo Podoljak.

Image
'PONAŠAJU SE KAO TERORISTI'

Ukrajinski premijer: 'Ruski vojni pilot baca bombe na vlastitu majku'

Image
'PONAŠAJU SE KAO TERORISTI'

Ukrajinski premijer: 'Ruski vojni pilot baca bombe na vlastitu majku'

Cilj je dogovoriti sastanak dvaju predsjednika Putina i Zelenskog. Iz Moskve pak poručuju da planiraju zauzeti sve najveće ukrajinske gradove, i svjesni su za koju cijenu.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

"Zbog činjenice da su naoružane nacionalističke formacije postavile vatrene točke izravno u stambenim područjima, a borbe u gusto naseljenim područjima neizbježno će dovesti do velikog broja civilnih žrtava", rekao je glasnogovornik Kremlja, Dimitrij Peskov.

Kremlj demantira i da je Rusija tražila od Kine vojnu pomoć, jer kažu - sposobni su sami ostvariti ciljeve. Pojavila se tako i ova snimka čečenskog vođe Kadirova, vjernog Putinova čovjeka navodno u okolici Kijeva. On bi sa svojom paravojnom milicijom trebao predvoditi ofenzivu na glavni grad. Ukrajinci pak mole Zapad za još oružja. A Ukrajina broji sve više ruskih zarobljenika.

"Nitko se ništa nije brinuo, jer nam je naše vodstvo stalno govorilo da je Ukrajina slaba u protuzračnoj obrani, da je sve staro, da ništa ne radi, pa su rekli letite i ne bojte se ničega", rekao je major Oleksiy Golovenskyi.

Oleksij je iz Krima, preko snimke predaje prepoznala ga je majka koja živi u Ukrajini, u Kremenčuku.

"Više puta smo čuli zvuk sirena za zračni napad u Kremenčuku i teško mi je razumjeti sina. Kako je mogao izvršiti zločinački nalog za bombardiranje Ukrajine? Ispričavam se ukrajinskom narodu zbog svog sina i zbog sebe što nisam mogla odgojiti dostojnu osobu", rekla je majka zarobljenog pilota, Olena Golovenska.

Ukrajina oplakuje i 35-ero ubijenih u jučerašnjem napadu na vojnu bazu u blizini poljske granice, a ukrajinski predsjednik ponovno upozorava.

"Ponavljam, ako ne zatvorite naše nebo, onda je samo pitanje vremena kada će ruski projektili pogoditi vaš teritorij, područje NATO-a, kuće građana članica NATO-a", kaže Zelenski.

Jer, kaže Zelenski, Rusija se za ovo pripremala desetljećima, i neće odustati od Ukrajine, ali i Europe.

Andrijana Čičak Božić/ 14.3.2022. u 19:30

Više s weba

Pročitajte još

Image
uloga srbije

Srbija šalje oružje Ukrajini preko Amerikanaca: 'Moskva je sigurno upoznata s njihovim sudjelovanjem u naoružavanju'

Više s weba