Bila je 'dijete suncokret' / Curica (4) ubijena u raketiranju, snimljena u videu supruge Zelenskog: 'Uto sam shvatila, pa ja je znam!'

Image
Foto: AP

Majka djevojčice bila je još pri svijesti dok su je prevozili u bolnicu s mjesta na kojem joj je upravo ubijeno dijete. Ubijeno je još dvoje djece

15.7.2022.
11:20
AP
VOYO logo

Supruga predsjednika Ukrajine Olena Zelenska objavila je jučer kasno navečer na društvenim mrežama videosnimku, snimljenu povodom posljednjeg Božića nekoliko tjedana prije napada Rusije, na kojoj je naknadno shvatila da se na njoj nalazi i 4-godišnja djevojčica Liza Dmitrijeva, ubijena u raketnom udaru na grad Vinicu.

"Danas smo svi užasnuti fotografijom dječjih kolica iz Vinice. A onda, čitajući vijesti, shvatila sam da ja poznajem tu djevojčicu. Da sam je poznavala… Neću ovdje napisati sve riječi koje bih htjela onima koji su je ubili. Pisat ću vam o Lizi", poručila je Zelenska uz priloženi video na kojem se ističe djevojčica s kistom u ruci, tipično dječji umrljana bojom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Brutalne brojke žrtava /

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane priznala da taje broj poginulih vojnika. Objasnila zašto

Image
Brutalne brojke žrtava /

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane priznala da taje broj poginulih vojnika. Objasnila zašto

Broj ubijenih civila u do sada jednom od najbezumnijih bombardiranja ukrajinskih gradova, popeo se na 23, od čega je troje djece, još 39 ljudi vode se kao nestali, najnoviji izvještaji govore o više od sto ranjenih.

Čak i u kontekstu rata između Rusije i Ukrajine, ovaj napad na civile dvama krstarećim projektilima Kalibr iz podmornice iz Crnog mora ističe se kao "bezuman" zato što je riječ o gradu od oko 370.000 stanovnika toliko daleko od fronte rusko-ukrajinskog sukoba da je bliže sjevernoj graničnoj tromeđi između Rumunjske, Moldavije i Ukrajine nego Kijevu. Odnosno, riječ je praktično o zapadu Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, krstareće rakete su udarile u centar grada. Još dvije iste takve u istom napadu ukrajinska protuzračna obrana uspjela je oboriti prije udara u četvrt sa stambenim, poslovnim, medicinskim, trgovačkim i kulturnim sadržajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već među prvim agencijskim fotografijama istaknula se ona prevrnutih dječjih kolica s vidljivim tragovima krvi. Naknadno su se po internetu pojavile i snimke mrtve djevojčice. Agencijski izvještaji navodili su da je majci poginulog djeteta eksplozija raznijela nogu. A onda, predsjednik Volodimir Zelenski javno je rekao:

"Djevojčica koja je među danas ubijenima u Vinici, imala je četiri godine, zvala se Liza. Dijete je imalo četiri godine! Majka joj je u kritičnom stanju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S objavom njegove supruge na Twitteru postalo je jasno kako to da je Zelenski tako detaljno upoznat s tim djelićem masovne tragedije u Vinici.

Guardianov reporter prenio je izjavu Lidije Vojtenko za ukrajinske medije, koja poznaje Irinu, majku djevojčice: "Ona mi je najbolja prijateljica. Obje imamo 'djecu suncokrete'. Skupa smo unajmile i stan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da je majka djevojčice bila pri svijesti dok su je prevozili u bolnicu s mjesta na kojem joj je upravo ubijeno dijete. Izraz "djeca suncokreti" upotrijebila je kako bi opisala da je riječ o djeci s Downovim sindromom. A to je bila i poanta božićnog videa Olene Zelenske što ga je snimila s desetak djece, od kojih su mnoga bila "suncokretova".

"Srele smo se snimajući video za božićne praznike. Mala djevojčica uspjela je obojati ne samo sebe, svoju haljinu, nego i svu drugu djecu, mene, snimatelje i redatelja u samo sat i po… Pogledajte je živu, molim vas. Plačem s njenim voljenima", napisala je Zelenska uz video.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski mediji jučer su objavljivali scene iz videa što ga je očito snimala njena majka dok ju je vodila u edukacijski centar. Bilo je 9.38, Liza je gurala kolica, smiješila se svojoj majci.

Prenijeli su i snimku djevojčice u centru dok se igrala. Nešto poslije 11 sati, nakon što su bile gotove, vraćale su se i tad su grad pogodila dva krstareća projektila Kalibr, ispaljena iz podmornice s Crnog mora, a koje protuzračna obrana nije uspjela oboriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo