O UKRAJINi, FRANCUSKOJ... / Cvrtila: 'Mariupolj je Rusima ključna točka, grad će uskoro pasti. Pobjeda Le Pen? Macron se treba ozbiljno zabrinuti'

Cvrtila je u RTL-u Danas komentirao rusku invaziju na Ukrajinu i izbore u Francuskoj

11.4.2022.
20:25
VOYO logo

Geostrateški analitičar RTL-a Vlatko Cvrtila u RTL-u danas analizirao je rat u Ukrajini, ali i ruski plan nove ofenzive. Na početku se osvrnuo na susret austrijskog kancelara Karla Nehammera s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

"Prvo je bilo iznenađenje da ide tamo s obzirom da ni jedan europski čelnike ne ide što je jasno u kontekstu onoga što se događa i nastojanje da se potpuno međunarodno izolira Putin. Ovo što nemamo informacija mislim da nije iznenađenje jer nije to bio sastanak koji bi trebao napraviti preokret u diplomatskim naporima. Vjerojatno je imao temu razgovora i austrijsku ovisnost o ruskom plinu jer je Austrija jedna od najovisnijih europskih država o ruskom plinu. Štura priopćenja i da se nisu htjeli fotografirati jer spašavanje obraza austrijskog kancelara jer ako se fotografirate s Putinom to nije dobra poruka. Moglo bi se interpretirati da počinje nejedinstvo u EU, na što je Putin računao", kazao je te dodao da mu je Putin vjerojatno ponovio što je govorio i svim drugim europskim čelnicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je danas protjerala 24 Rusa iz veleposlanstva, a očekuje se da će Rusi uzvratiti istom mjerom. Cvrtila je komentirao što očekivati dalje.

"To njima nije iznenađenje. Kad bi se to dogodilo u normalnim okolnostima bez rata onda bi to bilo značajno pogoršanje bilateralnih odnosa među država. S obzirom da su druge europske države tako nešto učinile, jasna poruka svih EU država, ne samo Hrvatske, ruskoj diplomaciji. Možda će se dogoditi to da protjeraju neke od naših diplomata, malobrojni su pa ne znam koga će. Možda vojnog izaslanika jer je pokazao otpor", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Mariupolja stižu vapaji u pomoć branitelja. Cvrtili je postavljeno pitanje do koje mjere će sada Rusija pojačati ofenzivu.

"Preusmjeravaju ciljeve prema istoku, oni su smanjili ciljeve od nacifikacije i demilitarizacije koja je podrazumijevala promjenu vlasti u Kijevu i osvajanje cijele Ukrajine. Idu prema regiji Donbas, ali i spajanje tih regija s Krimom, Mariupolj je jedna od ključnih točaka i sva sila napada grad koji će uskoro vjerojatno pasti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvrtila se osvrnuo i na rezultate francuskih izbora te komentiralo čini li mu se realno da kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen pobjedi.

"Ako uzmemo u obzir rezultate izbora i prognoze koji su bile u mjesec dana, ta razlika između Macrona i nje je mala i u nekim oblicima možda bude statistička greška. Kad pogledamo druge kandidate, nije posve sigurno da će birači tih kandidata dati glas jednoj ili drugoj strani", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da treba uzeti u obzir da je Macron više bio koncentriran na Ukrajinu, a manje na Francusku.

"Vjerovao je da su mu protukandidati toliko slabi da neće ostvariti rezultat. Le Pen je napravila preokret u toj kampanji i mora se ozbiljno zabrinut. Danas vidimo da se rastrčao po Francuskoj, što će raditi u iduća dva tjedna, kako bi preokrenuo trend i ne bi dopustio poraz na izborima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i na što će se vjerojatno Macron fokusirati u kampanji.  

"Fokusirat će se na teme s kojima je Le Pen išla, to su socijalne teme, pomoć obiteljima, problem prosječnog Francuza, a znamo da je Macron naljutio Francuze socijalnim pitanjima", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će ponovno otvoriti pitanje povezanosti Le Pen i Putina jer bi mu to mogao biti dobar argument, prikazati je kao simpatizera jednog vođe koji je izvršio agresiju na drugu državu", zaključio je.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo