stručnjak za geopolitiku / Cvrtila: 'Prevrat u Kremlju? To je opcija koja se uzima u obzir. Ukrajina će u pregovorima na jednu stvar teško pristati'

Na pitanje može li itko zaustaviti rat, Cvrtila kaže da to mogu pregovori

20.3.2022.
19:25
VOYO logo

O stanju u Ukrajini u RTL-u Danas je govorio RTL-ov stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila.

Komentirao je rusko sporo napredovanje te opsadu Mariupolja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je procijeniti do kada grad može izdržati, ali ono što smo ranije procjenjivali, to je ključna točka njihove strategije jer se Mariupolj nalazi na prostoru koji povezuje regiju Donbas i Krim, a njegovim osvajanjem Rusi kontroliraju Azovsko more. Pokušali su 2014. osvojiti Mariupolj, to nije uspjelo, a sada taj grad postaje važan. Ne samo da bude zatvoreno Azovsko more, jer se iz njega može krenuti prema sjeveru kako bi se zaokružile ukrajinske snage koje su koncentrirane u istočnoj Ukrajini", kazao je Cvrtila.

Image
DANIMA OPKOLJEN /

Mariupolj je pred padom, to priznaju i vlasti: 'Putin i Kremlj su zločinci. Njihove trupe napadaju stanovništvo, siluju...'

Image
DANIMA OPKOLJEN /

Mariupolj je pred padom, to priznaju i vlasti: 'Putin i Kremlj su zločinci. Njihove trupe napadaju stanovništvo, siluju...'

Cvrtila je komentirao i može li se reći da grad nije pao zbog skupine Azov i dobrovoljaca koji ga brane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je da Rusi nemaju snage da mogu osvojiti grad kroz ulične bombe. Razaraju ga i ne mogu slomiti u potpunosti obranu. Ona će se držati do zadnjeg trenutka dok se ne bi mogla braniti. Nije da se ide u uličnu borbu i da se ide zgrada po zgrada, ruši se sve i tu je strategiju Rusija primjenjivala u Siriji", kazao je. 

Cvrtila je kazao da su Rusi imali namjeru osvojiti Kijev i maknuti vlast, ali da ga ne mogu osvojiti tako lako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukopavanje znači da će ostati na okruženju i po potrebi vršiti pritisak na grad ovisno kako će pregovori ići", kazao je. 

Komentirao je i može li sastanak Putina i Zelenskog zaustaviti rat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moglo bi kada bi se i jedna i druga strana približile. Zelenski je pozivao na pregovore i prije invazije, sada je ministar vanjskih poslova Turske, koja se jako angažirala na približavanju stavova jedne i druge države, rekao da su ostvarili približavanje u četiri točke. Najteže je ono što Rusija traži da se Ukrajina odrekne Krima i odmetnutih republika, a Ukrajina na to teško može pristati u ovoj fazi rata. Ako situacija bude išla na njihovu štetu moguće da na to pristanu", kazao je Cvrtila.

Osvrnuo se i na propagandni rat na društvenim mrežama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratimo ono što Ukrajina plasira prema zapadu i dobro to rade. Rusija taj svoj propagandni stroj nije usmjerila prema zapadu i Ukrajini koliko unutar Rusije", kazao je. 

Kazao je i da je 14 tisuća ubijenih ruskih vojnika u Ukrajini pretjerana brojka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te brojke se teško probijaju u javni prostor Rusije, mada je Rusija počela priznavati da imaju gubitke. Na sredini bi bile žrtve u ratu", kazao je Cvrtila. 

Na pitanje može li itko zaustaviti rat, Cvrtila kaže da to mogu pregovori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti jedna ni druga strana ne može ostvariti prednost pa da nakon toga druga strana počne popuštati u pregovorima. Moglo bi da se nešto dogodi u Kremlju pa da dođe do prevrata, ali to je jako mala vjerojatnost, ali je to jedna opcija koja se uzima u obzir", kazao je Cvrtila. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo