gdje su zapele swift sankcije? / Cvrtila: 'Sankcije su licemjerne, upotrijebite protiv rata najstrože, očito se neke članice EU nisu mogle dogovoriti'

Cvrtila kaže da ćemo do kraja godine osjećati ekonomske posljedice tog rata, čak i da se on odmah sada zaustavi

25.2.2022.
21:30
VOYO logo

"S vojno političkog gledišta brzo približavanje glavnom gradu je jedan do bitnih poluga za pritisak na ukrajinsku vojsku ali i političku strukturu", objasnio je stručnjak za sigurnost i geopolitiku Vlatsko Cvrtila taktiku ruskog predsjednika u invaziji na Ukrajinu.

Na pitanje koji su njegovi ciljevi, kaže da je Putin očito odlučio napraviti pritisak na glavni grad i utjecati na određene političke promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je pozvao ruske vojnike da preuzmu vlast. Ono što on sada trenutno radi je u potpunosti usmjereno prema tome da Ukrajinu izolira iz nekih budući projekata  približavanja NATO-u što u budućnosti istuče kao sigurnosnu prijetnju za sebe", kaže Cvrtila.

Putin političko vodstvo Ukrajine konstantno pokušava diskreditirati nazivajući ih narkomanima, neonacistima, a Cvritla kaže da time pokušava reći da oni nisu pravi i legitimni predstavnici ukrajinskog naroda jer su u potpunosti na suprotnim pozicijama što se tiče politike prema Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vlasnik Chelseaja /

Problemi za ruskog oligarha? Kći Romana Abramoviča obrusila se na Putina na Instagramu

Image
Vlasnik Chelseaja /

Problemi za ruskog oligarha? Kći Romana Abramoviča obrusila se na Putina na Instagramu

"On zato poziva ukrajinski narod, ali sad posebno vojnike, da se okrenu protiv ukrajinske vlade i nakon toga bi vjerojatno nastupilo primirje i dogovor. Treba se nadati da će do primirja doći brzo. Sada su tu nekakvi glasovi da bi do pregovora moglo doći brzo. Treba zaustaviti ratovanje. Mi ovdje znamo jako dobro što je rat. Svaka minuta je važna. U jednom danu možete imati tisuće žrtava, ako se to produži imati ćemo još više žrtava i pitanje je kako ga možemo zaustaviti!", kaže.

O sankcijama Cvrtila kaže da Swift sankcije još nisu nastupile zato jer bi Europa nakon toga imala jako velike poteškoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su točno ciljali one sankcije koje će imati najmanje utjecaja na ekonomsku strukturu EU. Možemo reći da je to licemjerje, ako želite sankcijama zaustaviti ratovanje, onda upotrijebite najveće sankcije. Nisu se mogle očito neke države u okviru EU dogovoriti, jer svaka ima neke svoje ekonomske interese. Sada su i diplomatski pritisci kako bi se došlo do primirja prije svega, a onda i nekakvog političkog dogovora. Tu sad treba nastupiti pritisak koji možda nećemo vidjeti u javnosti, ali koji će u pozadini biti dovoljno jak  da zaustaviti ratovanje i dogovoriti nešto što će biti održivo. Ne može se sada govoriti o nekakvim političkim rješenjima koje će biti prihvatljive za Ukrajinu i dugoročno održive", kaže Cvrtila.

A financijska tržišta su se danas oporavila, i neke ruske tvrtke ponovo dobro stoje. No, Cvrtila kaže da to neće dugo biti tako, već ćemo do kraja godine osjećati posljedice tog rata, čak i da se on odmah sada zaustavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega na cijeni hrane, energenata i tako dalje", zaključuje Cvrtila.  

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo