Potpuni kaos / Debakl mobilizacije u polumilijunskom gradu u Rusiji: 50% pozvanih vratili jer su ih pozvali bez veze

Image
Foto: AP

Zovu ih bolesne, bez ikakvog vojnog iskustva, mimo svih razumnih kriterija, a kad vide da su masovno pogriješili, vraćaju ih nazad

3.10.2022.
8:41
AP
VOYO logo

Vojni povjerenik ruske regije Habarovsk smijenjen je s dužnosti nakon što je polovica novomobiliziranih muškaraca poslana kući jer nisu ispunjavali kriterije za mobilizaciju, rekao je regionalni guverner u ponedjeljak ujutro.

Prva ruska mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata, koju je proglasio predsjednik Vladimir Putin 21. rujna, izazvala je široko nezadovoljstvo među dužnosnicima i građanima zbog načina na koji se provodi, uključujući pritužbe na to da dužnosnici za novačenje šalju pozive muškarcima koji ne ispunjavaju kriterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ovo nema smisla' /

Ekskluzivno objavljeni razgovori ruskih vojnika otkrili teški kaos u vojsci! 'Putin je budala, poginuli su mi svi…'

Image
'ovo nema smisla' /

Ekskluzivno objavljeni razgovori ruskih vojnika otkrili teški kaos u vojsci! 'Putin je budala, poginuli su mi svi…'

"U 10 dana nekoliko tisuća naših sunarodnjaka primilo je pozive i stiglo u vojne urede", rekao je Mihail Degtjarev, guverner regije Habarovsk na ruskome dalekom istoku, u video objavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Istoimeni glavni grad ove regije na dalekom istoku ima nešto više od 600.000 stanovnika i drugi je najveći grad na krajnjem dijelu Rusije, odmah iza relativno obližnjeg Vladivostoka na obali Tihog oceana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otprilike polovicu njih vratili smo kući jer nisu ispunjavali kriterije za odlazak u vojnu službu", dodao je. Degtjarev je rekao da smjena povjerenika Jurija Lajka neće utjecati na Putinov plan mobilizacije.

Zbog kaotične mobilizacije za borbu u Ukrajini tisuće vojno sposobnih muškaraca pobjeglo je iz zemlje kako bi izbjegli novačenje predstavljeno kao novačenje muškaraca s vojnim iskustvom i specijalnostima, jer su vlasti zvale i one bez vojnog iskustva ili sa zdravstvenim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rusiji već dulje vrijeme buja nezadovoljstvo time što se za rat u Ukrajini mobiliziraju vojni obveznici mahom u rubnim i zabačenim dijelovima zemlje, što kulminira nakon Putinove naredbe o mobilizaciji 300.000 ljudi. Posljednjih dana režimski mediji oštro kritiziraju način na koji se provodi mobilizacija, ali se pritom strogo pazi da se krivnja svaljuje na lokalnu administraciju, a nipošto na Vladimira Putina i državnu vlast u Kremlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 2000 ljudi uhićeno je na antiratnim prosvjedima u više od 30 mjesta i gradova, a neki od njih su odmah dobili pozive - nešto što je Kremlj rekao da je posve legalno. U međuvremenu ruska agencija TASS javlja da su vojne vlasti njihovim vratile i 300 ranije mobiliziranih muškaraca iz Jakutije, nakon što su utvrdili da su ih "pozvali greškom".

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo