Povijest trovanja / Dioksin. Polonij. Novičok... Od Juščenka do Skripala. Direktov pregled kako su završili Putinovi kritičari

Inače sutra ide nova runda službenih pregovora Ukrajinaca i Rusa u Turskoj. Nekako nam se čini da će svatko na sastanak nositi svoj ča

28.3.2022.
22:30
VOYO logo

Pa ti pregovaraj s Rusijom. Roman Abramovič i dvojica članova ukrajinskog pregovaračkog tima otrovani su. Odnosno, razvili su simptome nalik trovanju: crvene oči, koje bolno suze, guljenje kože na licu i rukama.

Trovanje se navodno dogodilo u Kijevu noći s 3. na 4. ožujka, a najpoznatiji ruski oligarh je na nekoliko sati izgubio vid zbog čega je liječen u klinici u Turskoj. Tako piše ugledni Wall Street Journal. Stanje bivšeg vlasnika Chelsea i ostalih se u međuvremenu popravilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nisu bili službeni pregovori, radilo se o tajnom sastanku, a Volodimir Zelenski, koji se tada sastao s Abramovičem, nije otrovan. I Ukrajinci i Abramovič za sve krive radikale iz Moskve koji su željeli minirati mirovne pregovore.

Image
Komentar Mojmire Pastorčić /

'Za Boga miloga, taj čovjek bi čim dulje trebao ostati na vlasti, valjda je to trebao reći Joe Biden'

Image
Komentar Mojmire Pastorčić /

'Za Boga miloga, taj čovjek bi čim dulje trebao ostati na vlasti, valjda je to trebao reći Joe Biden'

Inače sutra ide nova runda službenih pregovora Ukrajinaca i Rusa u Turskoj. Nekako nam se čini da će svatko na sastanak nositi svoj čaj. Naravno, dežurni željitelji lijepih želja iz UN-a i danas su, znate već, željeli lijepe želje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliram na hitan humanitarni prekid vatre kako bi se omogućio napredak u ozbiljnim političkim pregovorima usmjerenim postizanju mirovnog sporazuma utemeljenog na načelima Povelje UN-a", rekao je glavni tajnik UN-a António Guterres

A zašto je cijeli svijet odmah skočio na vijest o trovanju pa jer znaju s kim imaju posla. Serijski trovatelji s ruskim potpisom stupili su na svjetsku scenu prije 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proeuropski predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko 2004. godine otrovan je na večeri tijekom predsjedničke kampanje. Dokazi, odnosno epruvete izvađene Juščenkove krvi su nestale, kasnije se pokazalo da je otrovan dioksinom. Lice mu se izobličilo, a Juščenko je naknadno govorio da se radi o namjernom trovanju i da je kriva Moskva.

Iste godine, Ana Politkovskaja, ruska istraživačka novinarka i jedna od prvih koja je prokazala Putinovu nemilosrdnost, otrovana je na letu Aeroflota, čaj joj je dala stujardesa. Preživjela je, ali je dvije godine kasnije ubijena. 2006. godina otrovan je Aleksandar Litvinenko, bivši obavještajac koji je prebjegao u London i postao kritičar Putinova režima. Britanske službe otkrile su polonij u Litvinenkovoj šalici za čaj, razina Polonija bila je 200 puta veća od uobičajene smrtonosne doze, Litvinenko je naravno umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2018. godine mjesto radnje opet Engleska, gradić Salisbury. Muškarac i žena pronađeni su bez svijesti na klupi u parku. Brzo se ispostavilo da je riječ o dvostrukom ruskom agentu Sergeju Skripalu i njegovoj kćerki Juliji.

Gotovo isto tako brzo postalo je jasno da su otrovani - i to nervnim otrovom "novičok”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2020. opet "novičok", no ovaj put u gaćama lidera ruske oporbe Alekseja Navaljnog. Pozlilo mu je za vrijeme leta, a do kraja leta je izgubio mogućnost govora. Navaljni se oporavio i kasnije sam razotkrio tim ruskih agenata odgovornih za njegovo trovanje. Lijepo. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo