što kažu naše komšije o svemu / Direkt prolistao srpsku štampu, porazgovarao s novinarima. 'Vlada rusofilsko javno mnijenje, a način života nije takav'

Tabloidi se bave Putinovom ljubavnicom, ali i stranim plaćenicima koji se bore u Ukrajini. Razgovarali smo o svemu sa srpskim novinarima

8.3.2022.
22:54
VOYO logo

"Psi rata seju smrt u Ukrajini, preti i ekonomski smak sveta, za Putinovom ljubavnicom i decom tragaju zapadne službe" - na beogradskim trafikama vrišteći naslovi o Rusiji i Ukrajini. 

U dnevnom srbijanskom tisku, očekivano, više je tabloida, a manje dnevnih političkih listova za kupiti. Za 20-ak kuna, dobije se sedam novina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se sve stavi na zbroj, odnosno na stol, danas je 13. dan od ruske invazije na Ukrajinu, fokus je na posljedicama ukrajinske krize, ali i na političare u kampanji koja je u tijeku. 

Image
na dvije stolice /

VIDEO Srbija osudila rusku invaziju, Vučić: 'Pritisci su ogromni. Postoji mogućnost da članice EU-a priznaju Kosovo'

Image
na dvije stolice /

VIDEO Srbija osudila rusku invaziju, Vučić: 'Pritisci su ogromni. Postoji mogućnost da članice EU-a priznaju Kosovo'

Dok tabloidi na naslovnice stavljaju navodne detalje iz privatnog života Putina i njegove navodne ljubavnice, vodeći politički listovi više se bave nadolazećim izborima u Srbiji, koji su za manje od mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje je glavna tema rat u Ukrajini u kojem danas jedni polemiziraju o pozadini Vučićevog razgovora s Macronom i Borisom Johnsonom, a drugi se pitaju tko sprječava evakuaciju civila iz Ukrajine. 

Za to u ni jednom trenutku ne okrivljuju Ruse, što čini ostatak svijeta. Jedan od tih listova koji čitatelj  informira već 24 godine je "Danas", i oni su jedni od rijetkih koji se usudili u jeku masovnih prosvjeda za Rusiju kritizirati Putina i to putem karikatura koje su njihov zaštitni znak. Vučića su, primjerice, prikazali kao Putinova crva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Safeta Biševac, urednica vanjske politike u dnevnom listu "Danas" kaže: "Trudimo se biti informativni, trudimo se da se da razlikujemo od drugih dnevnih novina koje, nažalost, krše sve kodekse novinarstva i novinarske profesije uopšte. Mi nikada ne objavljujemo tijela preminulih, što objavljuju mnoge novine ovdje. Možemo kritizirati Putina, ali pisati o njegovom privatnom životu ne."

Usude se reći i protiv Putina i protiv Vučića, pa su zbog svoje, kako kažu objektivnosti, često i kritizirani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo i ukrajinsku stranu pa nas komentatori optužuju da smo izdajnici, strani plaćenici, da mrzimo Putina i širimo NATO propagandu", nastavlja Safeta Biševac.

Ako se građane pita koji su izvori, koji im ulijevaju povjerenje tijekom krize u Ukrajini, na glavnoj šetnici u Knez Mihajlovoj društvo je podijeljeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Kozomora kaže: "Definitivno ne vjerujem zapadnim medijima. Rusi drže svoju stranu, ali ne vjerujem, na sredini je istina." 

Drugi naš sugovornik kaže da ovih dana čita "Politiku" i "Večernje novine" dok za Informer i Kurir smatra da je žuta štampa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Mandić, pak, kaže da novine nije otvorio desetljećima. "Ja sam iznenađen da to još postoji, ne vidim čemu. Informiram se preko aplikacija", rekao nam je.

Ima i drugih mišljenja: "Ja vjerujem samo sebi i svojoj porodici. Ne čitam ništa." Ima onih koji ipak prate televiziju i vjeruju vijestima na njoj, kao i društvenim mrežama, dok Darija Sekulić kaže da ne čita novine jer smatra da su pod cenzurom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U suštini čitam na Internetu ali nisam stopostotno povjerljiva. Više se oslanjam na intuiciju i Instagram", rekla je.

Elena Zarić kaže da čita "Blic" i "Novosti" te kaže da se u kafićima mogu općenito naći sve novine pa ih ona redom sve lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koliko će se rat u Ukrajini utjecati na izbore u Srbiji? upravo se radi istraživanje javnog mnijenja, analiziraju se i pišu kolumne poput jedne s naslovom "Putin je već izgubio rat." 

Programski direktor i urednik u Demostat.rs Zoran Panović kaže: "Situacija u Srbiji je takva, većinski proruska, ali postoji hipokrizija. Rusofilsko javno mnijenje, a način života i ponašanja nije takav. Po tome je onda Zapad bitniji." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji nije baš lako biti novinar, velike su tenzije. Medijska demokratska linija je - sve za i protiv Vučića. Cijela se stvarnost uklapa u tu podjelu. 

Putin bi bio zadovoljan kako o njemu i ratu izvještavaju tabloidi u Srbiji, ostatak svijeta ne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo