tvrdi stručnjak / Dragovoljci koji odlaze ratovati u Ukrajinu prepušteni sami sebi: Zarobe li ih Rusi, Hrvatska im ne može pomoći

Image
Foto: Profimedia

Nema pouzdanih podataka koliko se hrvatskih državljana nalazi u Ukrajini

5.3.2022.
9:49
Profimedia
VOYO logo

Hrvatski građani koji odlaze ratovati u Ukrajinu ne krše niti jedan zakon, ali ulaze u ogroman rizik jer, ako ih Rusi zarobe, Republika Hrvatska im neće moći pomoći ili ih spasiti, ni na koji način, piše u subotu Jutarnji list.

"U tom slučaju štitit će ih minimalne odredbe kako ih tumači međunarodno humanitarno pravo, ali veliko je pitanje hoće li Rusi postupati u tom smislu nakon što su dobrovoljce koji dolaze ratovati u Ukrajini proglasili plaćenicima", upozorio je Davorin Lapaš, redoviti profesor na Katedri za međunarodno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ratni reporteri /

ZASTRAŠUJUĆA SNIMKA Novinari upali u zasjedu ruskih sabotera. Čuje se pucnjava, povici... Novinar ranjen, snimatelja spasila pancirka

Image
ratni reporteri /

ZASTRAŠUJUĆA SNIMKA Novinari upali u zasjedu ruskih sabotera. Čuje se pucnjava, povici... Novinar ranjen, snimatelja spasila pancirka

Nema pouzdanih podataka koliko se hrvatskih državljana nalazi u Ukrajini, ali prošli je tjedan objavljeno da se na ratište uputila skupina Bad Blue Boysa iz Zagreba, kojima se trebaju priključiti dragovoljci iz Osijeka, Splita i Zadra.

Kao svojevrsna kontakt-osoba u medijima se pojavio Denis Šeler, kojega su Rusi optužili "jer je sudjelovao u bitkama u Donbasu 2015. godine i formirao odrede hrvatskih plaćenika za slanje u Ukrajinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je strance da se pridruže ukrajinskoj borbi protiv Rusije, jamčeći ulazak u zemlju bez vize za sve strane borce. Reagirala je ruska strana, i to upozorenjem strancima koji se planiraju boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini da će se suočiti s kaznenim progonom u slučaju pada u rusko zarobljeništvo.

"Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu (...) nemaju pravo na status ratnog zarobljenika", rekao je još glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom su posebno apostrofirani Hrvati. "Samo je prošli tjedan 200 hrvatskih plaćenika preko Poljske stiglo u Ukrajinu i priključilo se jednom od nacionalističkih bataljuna na jugu", rekao je Konašenkov. A premijer Andrej Plenković u nedjelju je na novinarsko pitanje o odlasku hrvatskih državljana u redove ukrajinske vojske samo kratko odgovorio: "To čine na vlastitu odgovornost", piše novinar Jutarnjeg lista Robert Bajruši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo