'ovo nema smisla' / Ekskluzivno objavljeni razgovori ruskih vojnika otkrili teški kaos u vojsci! 'Putin je budala, poginuli su mi svi…'

Image
Foto: Profimedia

Ruski su vojnici po dolasku u Ukrajinu dobili jednu važnu zapovijed: ne telefonirajte kući u Rusiju bez ovlaštenja. No, mnogi su se na nju oglušili

29.9.2022.
17:56
Profimedia
VOYO logo

"J***. Na cesti leže leševi. Civili samo leže. Zaj*** je.

"Baš na cesti?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da."

"Sve je j*** opljačkano. Sav alkohol je j*** popijen. I sav novac pokraden.… Svi to rade tamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako je Nikita, ruski vojnik poslan da se bori u Ukrajini, opisao svojoj partnerici preko telefona događaje kojima je svjedočio pri početku invazije na tu zemlju. Snimke razgovora vojnika koje je presrela i snimila Ukrajinska vlada tijekom ožujka, a ekskluzivno objavio The New York Times, pokazuju koliko su točno malo znali ruski vojnici o svojoj "specijalnoj operaciji", ali i koliko su zaprepašteni bili besmislom i brutalnošću Putinove agresije.

"Išli smo na trening dva ili tri dana. Bili smo j*** prevareni kao mala djeca", kazao je Nikita u drugom pozivu, onom prijatelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko od nas nije krenuo u rat. Upozorili su nas neki dan prije", potvrdio je Sergej preko telefona svojoj majci.

Ruski su vojnici po dolasku u Ukrajinu dobili jednu važnu zapovijed: ne telefonirajte kući u Rusiju bez znanja i ovlaštenja zapovjednika. No, mnogi su se u trenutcima očaja, straha ili čežnje za domom na nju oglušili. Telefonirali su od svugdje, iz rovova, okupiranih domova, ulica pregaženih tenkovima, vrtova i voćnjaka koje je ruska vojska osvojila, često s ukradenih ukrajinskih mobitela i telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon referenduma /

Kremlj objavio: Četiri ukrajinske pokrajine bit će pripojene Rusiji u petak! Na ceremoniju stiže i Putin

Image
nakon referenduma /

Kremlj objavio: Četiri ukrajinske pokrajine bit će pripojene Rusiji u petak! Na ceremoniju stiže i Putin

Novinari spomenutog portala provjerili su autentičnost ovih poziva tako što ih usporedili ruske telefonske brojeve s aplikacijama za razmjenu poruka i profilima na društvenim mrežama, te su uspjeli identificirati vojnike i članove obitelji. Times je snimke uspoređivao gotovo dva mjeseca.

Ovi pozivi, koji su po prvi puta objavljeni, otkrivaju u kolikom je kaosu bila ruska vojska samo nekoliko tjedana od početka invazije. Vojnici u njima opisuju krizu morala i nedostatak opreme te tvrde kako su im lagali o misiji na koju idu. Sve su ovo analitičari već pretpostavili kada su pokušavali objasniti veličanstvene neuspjehe 'druge najveće vojske svijeta'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne možemo zauzeti Kijev, samo zauzimamo sela'

Razgovori su raznovrsni, kreću se od opisivanja svakodnevice preko prepričavanja brutalnih scena, do psovki na račun Putina i vojnih zapovjednika.

"Mama, ovo je najgluplja odluka koju je naša vlada ikada donijela, mislim", rekao je tako Sergej majci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što još kažu? Kad će ovo završiti, Putin? J*** ga", kazao je Ilija partnerici, a kada mu je ona odgovorila da Putin kaže kako sve ide prema roku i planovima, rekao je: "Bio je u velikoj zabludi."

"Nisam znao da će se ovo dogoditi. Rekli su da idemo na trening. Ovi gadovi nisu ništa rekli", kazao je Aleksej djevojci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva tjedna od invazije, čini se da vojnici shvaćaju da je Kijev izvan dosega. Nakon što su ukrajinske snage postavile zasjede i presjekle ključnu pristupnu rutu glavnom gradu, ruski vojnici rekli su svojim najbližima da vojna strategija ne uspijeva. Izrazili su iznenađenje "profesionalnim" ukrajinskim snagama i često koristili izraz "khokhol", pogrdni ruski izraz za Ukrajince.

"Naš položaj je sranje. Prešli smo u obranu. Naš napad je zaustavljen", rekao je Sergej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo zauzeti Kijev, samo zauzimamo sela i to je to", otvoreno je priznao Aleksandar u telefonskom razgovoru.

'Oprema nam je prastara, nije kao na TV-u'

A vojnici su opisali i taktičke nedostatke, pa i situaciju u kojoj su Rusi granatirali sami sebe. Opisuju i katastrofalno stanje vlastite opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše vlastite snage su nas j*** granatirale. Mislili su da smo j*** koholi.…Mislili smo da smo j*** gotovi", rekao je Nikita djevojci.

"Neki tipovi su skinuli opremu s leševa Ukrajinaca i uzeli ga za sebe. Njihova je NATO oprema je bolja od naše", kazao je Sergej svojoj djevojci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje osove s druge strane slušalice ima li mnogo napuštene opreme i u kakvom je stranu ruska, Roman je odgovorio:

"Sve je ovdje prastaro. Nije moderno kao što prikazuju na Zvezdi [državna TV]."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Samo ja sam preživio…'

Vojnici su u razgovorima priznavali i kako je mnogo vojnika poginulo, podatak koji je ruska vlast krila kao zmija noge. Tako je Igor rođaku rekao da je u ožujku poginula "jedna trećina njegove divizije." Nikita pak je rekao majci da je iz njegove divizije poginulo 60 posto vojnika, dok je Jevgenij partnerici kazao kako je iz njegove Kostromske divizije ostao samo on.

U mnogim razgovorima vojnici su priznavali opseg i težinu počinjenih ratnih zločina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojnici su razgovorima otkrivali i da su njihovi nadređeni "nesposobni", da su gubitci preveliki zbog njihovih naredbi te da zbog toga redovito bivaju smijenjeni. Također su govorili da su u Ukrajinu došli isključivo zbog novaca, jer inače ne bi imali takvih prilika za zaradu.

U razgovorima su iskazali bijes prema državnom vrhu i Putinu, te redovito ispitivali što se priča u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mama, tamo nismo vidjeli nijednog fašista... Ovo se temelji na lažnim navodima. Nikome nije potrebno. Ljudi su ovdje živjeli normalno. Dobro,kao u Rusiji. I sad žive u podrumima. Starica koja je živjela u blizini nas trebala je živjeti u podrumu. Možeš li zamisliti?", rekao je Sergej majci.

"Serjoza, ne možeš biti jednostran. Razumijem da je tamo strašno i da se osjećaš loše…", odvratila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što zastrašujuće ima učiniti s tim? Svi mislimo isto: Ovaj rat nije bio potreban", zaključio je.

Priznali ratne zločine

"Rekli su nam da tamo gdje idemo ima gomila civila koji hodaju. I dali su nam naredbu da ubijemo sve koje vidimo", kazao je Sergej djevojci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto jebote?", upitala ga je.

"Zato što bi mogli odati naše položaje… To je ono što mi odbijamo učiniti, čini se. Ubiti bilo kojeg civila koji hoda pored i odvuče ga u šumu…. Već sam postao ubojica. Zato ne želim ubijati više ljudi, posebno one koje ću morati gledati u oči", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovori poput ovog mogli bi biti dokaz ratnih zločina koje su počinili vojnici te otkriti zapovjednike koji su za njih izdali naredbe. Kad su se ruske snage povukle krajem ožujka, ukrajinski dužnosnici otkrili su više od 1100 tijela u regiji Buča, na ulicama i u vrtovima, skrivenih u bunarima i podrumima te pokopanih u improviziranim grobovima.

U Rusiji je Putin neuspjelu kampanju prikazao kao pokušaj da se oslabe ukrajinske trupe, a ne zauzme Kijev. Čim su stigli, ruski vojnici u sjevernom Kijevu su se povukli, pregrupirali i okrenuli prema istoku, gdje separatisti koje podržava Rusija vode rat više od osam godina.

Ukrajinske agencije i novinari ušli su na oslobođene teritorije Kijevske regije 1. travnja, po prvi put od početka ožujka. Sumorna stvarnost ruske okupacije - privatno prenošena između vojnika i njihovih obitelji – tada je postala vidljiva svijetu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo