DVA ZAKONA / Europska komisija predložila promjene oko oduzimanja imovine ruskih oligarha. Predviđa se i prodaja

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Cilj direktive je osigurati da se zločin ne isplati

25.5.2022.
14:02
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Europska komisija je u srijedu predstavila prijedlog novih pravila koja bi omogućila oduzimanje i prodaju imovine ruskih oligarha te prijedlog da se kršenje sankcija uvrsti na popis kaznenih djela u EU-u.

Prema predloženoj direktivi, moći će se oduzeti imovina pojedincima i pravnim osobama koje krše ili zaobilaze sankcije i onima koji sudjeluju u kriminalnim aktivnostima. Cilj direktive je osigurati da se zločin ne isplati oduzimanjem nezakonito stečene imovine i smanjiti mogućnosti počiniteljima da čine nove zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložena pravila primjenjivat će se i za kršenje sankcija i trebala bi osigurati učinkovito praćenje, zamrzavanje, upravljanje i oduzimanje prihoda stečenih kršenjem sankcija.

Od početka rata u Ukrajini, EU je uveo sankcije protiv pojedinaca iz Rusije i Bjelorusije. Komisija ističe da je zamrzavanje imovine ruskih oligarha i drugih pojedinaca koji su povezani s agresijom ključno za slamanje ruskog ratnog stroja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
oligarsi pod sankcijama /

Lista ruskih oligarha i broj zamrznutih nekretnina, pokretnina i računa raste: Hoće li upravo oni Putina koštati glave?

Image
oligarsi pod sankcijama /

Lista ruskih oligarha i broj zamrznutih nekretnina, pokretnina i računa raste: Hoće li upravo oni Putina koštati glave?

“Stoga je ključno brzo povećati napore na praćenju i identifikaciji te imovine budući da je ona često pod nadzorom vrlo kompliciranih struktura uspostavljenih da bi se prikrili stvarni vlasnici", navodi Komisija.

Oligarsi koji nastoje izbjeći zamrzavanje svoje imovine odlučuju se na skrivanje ili zametanje tragova. Primjerice, odvođenjem jahte u međunarodne vode, prijenosom vlasništva nad sankcioniranom imovinom na treću stranu koja nije sankcionirana ili putem lažnih tvrtki. Pri tome im pomažu postojeće pravne rupe u zakonu, budući da se pravila o kršenju restriktivnih mjera EU-a razlikuju među državama članicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je Komisija predložila dva zakona. Prvi da se kršenje restriktivnih mjera EU-a doda na popis kaznenih djela EU-a. Drugi se odnosi na nova pojačana pravila o povratu i oduzimanju imovine koja će, osim što će pridonijeti provedbi restriktivnih mjera EU-a, imati snažan utjecaj na borbu protiv organiziranog kriminala.

Države članice će prema prijedlogu direktive trebati uspostaviti urede za upravljanje zamrznutom imovinom kako bi se osiguralo da joj ne pada vrijednost dok traje kazneni postupak. U prijedlogu se predviđa mogućnost prodaje zamrznute imovine prije oduzimanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo