šesti paket sankcija / Europski lideri zabranili prijevoz ruske nafte tankerima. U spašavanju EU jedinstva Plenković imao važnu ulogu

Ali je to i pobjeda mađarske diplomacije kojoj je Europa zajamčila da će joj nafta stizati i preko Jadrana, ako zatreba

31.5.2022.
18:42
VOYO logo

Lakše nego se mislilo, odluka o embargu nakon mjesec dana zavlačenja, donesena je za svega nekoliko sati- sinoć do ponoći.

"Mislim da je više nego ikad važno pokazati da smo sposobni biti jaki, biti čvrsti, biti odlučni braniti naše vrijednosti, naše interese", rekao je Charles Michel, šef Europskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Embargo se odnosi na dvije trećine ruske nafte koja se inače uvozi tankerima. Nafta će i dalje dolaziti naftovodom Družba, izuzetak koji je izborila Mađarska.

"Mađarske obitelji mogu mirno spavati, izuzeti smo od naftnog embarga", izjavio je mađarski predsjednik mađarske vlade Viktor Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠESTA FAZA /

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Image
ŠESTA FAZA /

Von der Leyen o novom paketu sankcija Rusiji: 'Uvodimo embargo na rusku naftu. Neće biti lako'

Dobila je Mađarska i jamstva u slučaju problema s naftovodom koji prolazi kroz Ukrajinu. Tu je uskočio hrvatski premijer.

"U Hrvatskoj postoji cjevovod JANAF, kojemu se može povećati kapacitet, kako nam je objasnio premijer Plenković", rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski premijer Andrej Plenković također jer rekao: "Realno sam objasnio svima, postojeće kapacitete, mala ulaganja ili veća ako treba, sve se može. I zato je cijelo objašnjenje s naše strane dovelo do rješenja do kojeg smo došli."

U tom slučaju potrebne su prilagodbe u vremenu od 45 do 60 dana. A kapacitet naftovoda se može dići s 11,4 milijuna tona, na 15,6 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je nastavio: "Hrvatska u punom smislu ovaj trenutak koristi, ne samo za zaštitu svojih nacionalnih interesa, već za preuzimanje važne regionalne energetske uloge, to je cilj."

Iako embargo nije potpun, utjecaj će biti veliki. Do kraja godine, kada Njemačka i Poljska odustaju od ruske nafte, uvoz će se smanjiti za 90 posto. Što znači da Moskva ostaje bez ključnog klijenta i milijardi dolara svake godine. Iz Rusije su tek odgovorili da će naći druge uvoznike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim je najavljen embargo porasla je i cijena nafte.

Karl Nehammer, austrijski kancelar rekao je: "Odluka o uvođenju embarga na naftu, mjera je koja će sama po sebi sigurno biti bolna i za države članice. Ali moramo biti realni, ovo što trpimo nije ništa u usporedbi s onim što ukrajinski narod mora podnijeti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europsko vijeće raspravljalo je i kako pomoći Ukrajini u izvozu milijuna tona blokiranih žitarica.

Ursula von der Leyen izjavila je: "Radimo na (tome op.a) što će omogućiti da se dio žitarica prebaci na ceste, željeznicu, i prema našim područjima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Rusije odgovaraju, može i morem, ako Ukrajinci razminiraju luke.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov kaže: "Ako se problem razminiranja riješi, a na to već nekoliko tjedana skrećemo pozornost našim zabrinutim zapadnim kolegama, onda će na otvorenom moru, pomorske snage Ruske Federacije osigurati siguran prolaz tim brodovima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesti paket sankcija protiv Rusije, uz naftni embargo, usmjeren je i protiv tri ruske medijske kuće, moćnih pojedinaca, a iz Swift bankarskog sustava uklonjena je najveća ruska banka Sberbanka.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo