Životinje bez granica / FOTO Hrvatska udruga nakon višednevne drame uspjela izvući lava i vučicu iz Ukrajine: 'Bila je to utrka s vremenom'

Image
Foto: Facebook/Animals without Borders - Životinje bez granica

Situacija se u jednom trenutku zakomplicirala zbog papirologije

23.3.2022.
16:10
Facebook/Animals without Borders - Životinje bez granica
VOYO logo

Hrvatska udruga Životinje bez granica u jeku granatiranja Ukrajine krenula je u akciju spašavanja lava Simbe i vučice Akyle iz grada Zaporižja koji se nalazi na istoku zemlje i u kojem se vode žestoke bitke. 

Akcija spašavanja odvila se, navodi udruga na Facebooku, na inicijativu Zoo vrta Osijek. U pomoć su priskočila dva dragovoljca pripadnika britanske vojske koji imaju kombi dovoljno velik za smjestiti dva kaveza za transport životinja. No situacija se zakomplicirala zbog papirologije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, situacija oko prijevoza sa Zoo vrtom Osijek se komplicira i u pomoć priskače lokalna organizacija UAnimals koja odmah osigurava financijska sredstva kako bi se krenulo u spašavanje životinja iz ratne zone. Svaki sat je bitan.

Image
nemaju opremu /

Zapovjednik NATO-a: 'Imamo nevjerojatnu količinu snaga, no većina tih snaga nije u svakom trenutku spremna na sukob'

Image
nemaju opremu /

Zapovjednik NATO-a: 'Imamo nevjerojatnu količinu snaga, no većina tih snaga nije u svakom trenutku spremna na sukob'

Daljnje komplikacije nastaju oko papirologije sa Zoo vrtom Osijek koji dan prije akcije spašavanja javlja da ipak nije u mogućnosti preuzeti lava i vučicu, a ljudi na terenu, koji riskiraju svoje živote kako bi spasili životinje, odjednom imaju svega 20 sati da nađu novi smještaj za životinje i srede sve potrebne dokumente. Utrka s vremenom se zahuktava i dok se rješava potrebna dokumentacija s veterinarima u Zaporižju, tim iz Lavova, bez ikakvog iskustva kako postupati s divljim životinjama i bez pratnje veterinara, odlazi na tisuću kilometara dug put na ratno poprište kako bi spasili Simbu i Akylu. Jedina pomoć oko transporta su stručnjaci za lavove koji su dali upute kako postupati s lavom i vučicom prije nego što se krenulo u ovaj riskantan poduhvat", navodi udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica udruge Životinje bez granica koja je iz Lavova koordinirala cijelu misiju istodobno je stupila u kontakt s organizacijama partnerima Born Free Foundation, AAP, EARS i na kraju Animals International koje se uključuju u akciju tražeći mjesto za prihvat životinja i dolaze s dvije opcije. 

"Ali, zbog vikenda, dogovori oko smještaja životinja staju dok se životinje doslovce ukrcavaju u kombi. Animals International u tom trenutku povezuju Životinje bez granica s udrugom Casa lui Patrocle - Animal Rescue iz Rumunjske i za nekoliko sati, zahvaljujući financijskoj potpori UAnimal, lav i vučica kreću na dug put za Rumunjsku gdje sretno stižu 21. ožujka 2022. nakon dugih sati čekanja na graničnom prijelazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnji plan za Simbu je da ide u utočište u Africi ako je njegovo zdravlje dobro, a vučica Akyla će naći mjesto u utočištu u Rumunjskoj", napisala je udruga na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo