ozlijeđen? / Gdje je glavni Putinov general? Mnogi smatraju odsutnost Valerija Gerasimova na Danu pobjede znakovitom…

Image
Foto: Profimedia

Gerasimovog je navodno ozlieđen na bojišnici u Donjecku, no ove informacije niti jedna strana nije službeno potvrdila

9.5.2022.
18:04
Profimedia
VOYO logo

Putinova vojna parada za dan pobjede na kraju je prošla bez nekih tektonskih objava o kojima se danima spekuliralo u medijima. Ruski vladar nije objavio totalni rat Ukrajini, nije najavio korištenje nuklearnog oružja, a nije ni dao naslutiti da će invaziji uskoro doći kraj.

Vladimir Putin je samo ponovio razloge zbog kojih su napali Ukrajinu, konstatirao da sve ide prema njegovom planu i invaziju usporedio s Drugim svjetskim ratom u kojem je Rusija pobijedila naciste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pod dekicom /

Opet se nagađa je li Putin bolestan - jedan detalj na paradi u Moskvi nije prošao neprimijećeno

Image
pod dekicom /

Opet se nagađa je li Putin bolestan - jedan detalj na paradi u Moskvi nije prošao neprimijećeno

Mnogi su pritom primijetili odsustvo načelnika ruskog Glavnog stožera, Valerija Gerasimova, koji su mnogi protumačili znakovitim. Gerasimov je prošle godine bio jedan od istaknutijih članova vojnog vrha na paradi.

Očekivano je bilo da će s obzirom na svoju ulogu i rang Gerasimov biti jedna od osoba koja stoji uz Putina na ovakvom događaju. Osim toga, smatra se da je ovaj general jedna od tri osobe, uključujući Putina i Sergeja Šojgua, koje su isplanirale invaziju na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema određenim izvještajima, kao razlog Gerasimovog odsustva navodi se ozljeđivanje prilikom posjete bojišnici u Donjecku. U više medijskih izvještaja navodi se da je Gerasimov ranjen i prisiljen na evakuaciju iz ratne zone u Izjumu u ukrajinskoj regiji Harkov krajem travnja. Međutim, ni ruski ni američki dužnosnici su potvrdili ove izvještaje, piše BBC. U ratu je do sada inače poginuo neočekivano velik broj generala na ruskoj strani, što se uzimalo kao jedan od pokazatelja nepremnosti i loše organizacije ruske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojni povjesničar i predsjednik Action Resilience Institutea, Cedric Mas, istaknuo je u tvitu u ponedjeljak da Putin nije iskoristio svoj govor povodom Dana pobjede za objavu rata ili mobilizaciju, prijetnje nuklearnim oružjem ili najave "pobjede", a na kraju je dodao: "A gdje je Gerasimov?"

Max Seddon, šef moskovskog ureda u Financial Timesu, također je primijetio Gerasimovljevu očitu odsutnost koju je komentirao u tvitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo