VELIKA ANALIZA / Građani EU ujedinjeni. Evo što misle o ulasku Ukrajine u EU, sankcijama, ali i kako bi 'riješili' plin

Image
Foto: shutterstock

Dvije trećine Europljana odobrava da EU financira kupnju i isporuku vojne opreme Ukrajini

5.5.2022.
16:19
shutterstock
VOYO logo

Da se velika većina građana EU slaže s odgovorom udruženja zemalja članica na rusku invaziju Ukrajine objavila je Europska komisija. Istraživanje je to, govore, koje je proveo Flash Eurobarometar u 27 država članica od 13. do 20. travnja 2022. godine. Tom prilikom ispitano je 26 066 građana EU-a, dodaju.

Većina Europljana smatra da je EU od početka rata pokazao solidarnost te da je u svojoj reakciji bio ujedinjen i brz, zaključci su istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, pokazalo se i da ispitanici u velikoj mjeri podržavaju nepokolebljivu potporu Ukrajini i njezinu narodu, a konkretno, ističu iz Europske komisije, čak 93 posto ispitanika odobrava pružanje humanitarne pomoći osobama pogođenima ratom.
Također, slažu se da osobe koje bježe od rata treba primiti u EU-u, a odobravaju i pružanje financijske potpore Ukrajini. "Konačno, 66 posto ispitanika slaže se da bi Ukrajina trebala pristupiti EU-u kad za to bude spremna, njih 71 posto smatra da je Ukrajina dio europske obitelji, a 89 posto ispitanika suosjeća s Ukrajincima", naveli su.

Rusi pod sankcijama

Istraživanje je pokazalo i da je vrlo velika potpora sankcijama Rusiji pa tako gospodarske podržava 80 posto Europljana dok njih 79 posto odobrava i sankcije protiv ruskih oligarha kako bi se ruskoj političkoj eliti koja je odgovorna za invaziju nametnula jasna gospodarska i politička cijena koju će morati platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvije trećine Europljana odobrava da EU financira kupnju i isporuku vojne opreme Ukrajini. Osim toga, 75 posto ispitanika smatra da rat u Ukrajini pokazuje da nam je potrebna veća vojna suradnja unutar EU-a", zaključeno je.

Protiv ruske ovisnosti o plinu

Naposljetku, istraživanje je pokazalo i široku potporu djelovanju EU-a u području energetike s ciljem prestanka ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji snažan konsenzus u pogledu popunjavanja skladišta plina u EU-u kako bi se izbjegli rizici od nestašice plina sljedeće zime, o poduzimanju mjera EU-a za povećanje energetske učinkovitosti zgrada, prometa i robe te o tome da je zbog rata u Ukrajini još važnije ulagati u obnovljive izvore energije", govore.

Čak 90 posto ispitanika slaže se da bi trebalo poduzeti mjere na europskoj razini za ograničavanje utjecaja rasta cijena energije na potrošače i poduzeća, a njih 86 posto smatra da povećanje cijena energije znatno utječe na njihovu kupovnu moć, zaključeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo