GOST RTL DIREKTA / Hassan Haidar Diab: 'Putin koristi istu taktiku kao u Siriji. On će ići do kraja. Ako je poludio, poludio je 1999.'

'Što je napravio 1999. u Čečeniji napravio je u Siriji, a što je napravio u Siriji napravio je u Ukrajini', tvrdi Diab

10.3.2022.
22:44
VOYO logo

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je dosad napadnuto 18 bolnica. Na Sky Newsu danas analitičar Michael Clarke kaže: Putinu ovo nije prvi put da to radi. Učinio je to u Siriji, točnije u Idlibu 2019., kad su prije bilo koje druge vojne akcije pogodili 24 bolnice. 

Crveni križ komunicirao je tada koordinate bolnica da budu sigurni da ih neće gađati - ali oni su na njih bacili bombe. I nije to jedini način na koji je ovaj rat sličan onome u Siriji, a tko zna više o tome ratu nego novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab koji je bio gost RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diab je komentirao koristi li Rusija u Ukrajini strategiju spaljene zemlje kao što je to napravio Siriji. 

Image
rusi ne kontroliraju mnogo /

Dva tjedna rata otkrila su rupe u Putinovom velikom planu za Ukrajinu: Njegovi vojni udari postali su manje precizni

Image
rusi ne kontroliraju mnogo /

Dva tjedna rata otkrila su rupe u Putinovom velikom planu za Ukrajinu: Njegovi vojni udari postali su manje precizni

"Sada da. Na početku nije jer je Putin vjerovao da će se dogoditi ono što se dogodilo kao 2014. na Krimu, da se neće pružati otpor. Kad je ušao u Harkiv, sama njegova retorika da su bratski narod, on je vjerovao, ali kad je došlo do uništenja velikog broja tenkova i pogiblje velikog broja vojnika on se odlučuje za tu taktiku. Po onome što vidimo u ukrajinskim gradovima koristi istu taktiku", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da Putine ne samo iscrpljuje, nego i bombardira ukrajinske gradovi.

"Bio sam u istočnoj Goti kad su Suhoji napali. Kad čuješ te zvukove, misliš da se dogodi potres magnitude 10. Kad su sravnili Gotu sa zemljom, imaš što vidjeti. Rodio sam se u Bjerutu, ali takve prizore što sam vidio u Goti i Aleppu nikada nisam vidio. On opkoljava gradove, pa ih bombardira do kraja. Putin je tvrdoglav. Ukrajina je žrtva, ali moramo gledati i sukob SAD-a i Rusije. Da Rusija izađe slaba, nema šansa, Putin će ići do kraja", kazao je Diab. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se ponavlja scenarij Čečenije i Sirije. 

"Ne slažem se s našim analitičarima koji pričaju da to nije ista vojska, da su amateri. On pokušava na miran način dobiti Ukrajince, a kad mu to ne polazi za rukom koristi sredstva. Ako se ljudi ne sjećaju što je napravio u Čečeniji, Siriji. Ruska armija je ostala ista, metoda, taktika, okrutnost, sve", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na tvrdnje da će Putin u Ukrajini koristiti bojne otrove i kemijsko oružje.

"Nuklearno neće koristiti. Vjerujem da ni to neće koristiti jer se sve prati. Nadam se da neće doći do toga jer bi to bio kraj svijeta. Digao je paniku", kazao je Diab. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i napise medija da u pomoć Ukrajini dolaze džihadisti.

"Džihadisti dolaze na ukrajinsku stranu i mislim da je to opasno. Svaka osoba koja hoće braniti Ukrajinu neka ide, ali idemo selektirati. Ono što bi moglo biti opasno, ako džihadisti ulaze, ako dođu do smrtonosnog oružja kao što su Stingeri. Zamislite da džihadist koji smatra da su kršćani nevjernici uzme Stinger i obori avion. Rusima dolaze sirijski plaćenici jer su stekli iskustvo ratovanja u velikim gradovima. Kad govorim o džihadistima, treba biti oprezan, selektirati tko će doć na strani Ukrajine. To bi bilo dobro da ne bi imali problema. Rusija ima i Čečene. Ruski vojnik danas nema iskustvo u borbama u gradovima, ali sirijski vojnik ili plaćenik koji će dolaziti... 200 ili 300 dolara, to je njima bogatstvo. Imaju letove Moskva - Damask i pretpostavljam da ima velik broj tih boraca koji su na prvim linijama", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i potporu Bašara al-Asada Putinu. 

"Da nije bilo Putina ne bi opstao Asad. Do zadnjeg trena nisam vjerovao u vojnu invaziju jer u 21. stoljeću da napadaš europsku zemlju... Putinova uloga u borbi protiv ISIL-a je bila pozitivna u Siriji, a zahvaljujući Putinu Asad je ostao na vlasti", kazao je Diab. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na tvrdnje da je Putin bijesan. 

"On je hladnokrvan. U medijski prostor puštamo sve i svašta, svi smo postali analitičari. Činjenica je da je Putin ostao isti. Što je napravio 1999. u Čečeniji napravio je u Siriji, a što je napravio u Siriji napravio je u Ukrajini. Ako je poludio, poludio je '99., a ne danas", kazao je Diab. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo