RTL DOSJE / Hoće li sankcije Zapada imati utjecaj na Rusiju? 'Najviše će biti pogođen srednji i najbogatiji sloj Rusa'

Cilj zapada je osiromašiti Putinovu ratnu blagajnu. No - pod udarom nisu sve ruske banke

27.2.2022.
22:36
VOYO logo

Nakon što svijet tri dana svjedoči svim užasima rata - patnji, smrti i strahu, zapadni saveznici s riječi prelaze na dijela. 

"Izbacit ćemo ruske banke iz SWIFT sustava plaćanja. Paralizirat ćemo imovinu ruske središnje banke. Radit ćemo na tome da ruskim oligarsima zabranimo korištenje svoje financijske imovine na našim tržištima", kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi u središnjoj banci imaju 630 milijardi dolara deviznih pričuva. No nisu u Moskvi, već u bankama na zapadu. Pa te rezerve postaju beskorisne jer do njih neće moći kada budu izbačeni iz međunarodnog sustava plaćanja.  

Image
350 milijuna dolara /

Svjetska banka mogla bi isplatiti pomoć Ukrajini već za nekoliko dana

Image
350 milijuna dolara /

Svjetska banka mogla bi isplatiti pomoć Ukrajini već za nekoliko dana

"Niti će ruske banke i korisnici moći primati plaću, niti će moći plaćati u međunarodnom prometu. To će snažno pogoditi njihova poduzeća koja neće moći naplaćivati svoj izvoz nafte i plina, a niti će moći plaćati uvoz koji im je potreban", kazao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, najviše će biti pogođen srednji i najbogatiji sloj Rusa - koji su već pod povećalom.

"Imamo listu oligarha koje ćemo sankcionirati. Ali potrajat će dok posljedice tih sankcija ne postanu vidljive", kazala je Liz Truss, britanska ministrica vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da bogati Rusi drže čak 800 milijardi dolara u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj, Cipru i sličnim offshore bankovnim centrima. Bliski Putinov prijatelj - Roman Abramovič već osjeća posljedice sankcija.

"On očajnički traži zemlju koja će mu dati gostoprimstvo, odnosno koja će mu dati državljanstvo", tvrdi Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako u potpunosti ne bi izgubio kontrolu nad svojim nogometnim klubom Chelsea, predao ga je humanitarnoj udruzi. 

"Uvijek sam donosio odluke u najboljem interesu kluba. Ostajem pri tim vrijednostima. Zato danas predajem klub dobrotvornoj zakladi Chelsea", poručio je Abramovič. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon povlačenja ruskog milijardera iz kluba, na svojoj je službenoj stranici Chelsea objavio da je rat u Ukrajini zastrašujuć i poražavajuć. Na crnoj listi je i cijeli ruski politički vrh.

"Predsjednik Putin i ministar vanjskih poslova Lavrov nalaze se na popisu sankcioniranih, zajedno s preostalim članovima Dume, koji podržavaju ovu agresiju", kazao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te čvrste odluke dolaze nakon dana poruka koje ukrajinskom narodu na ratnim frontama nisu značile ništa. 

Osudio je, ali zapadne saveznike, već prvog dana rata, ukrajinski predsjednik za blijedu reakciju s prvim sankcijama nametnutim Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jutros branimo sami svoju državu, kao i jučer. Najmoćnije svjetske sile gledaju izdaleka. Jesu li jučerašnje sankcije uvjerile Rusiju?", upitao je Zelenskij.

Još vojne pomoći stiže od Britanaca koji su već duže oružani donatori broj jedan Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opskrbljujemo ukrajinsku mornaricu. Poslali smo protutenkovsko oružje ukrajinskim braniteljima. Nastavit ćemo opskrbljivati Ukrajinu obrambenim oružjem", kazala je Truss.

SAD šalje 350 milijuna dolara vojne pomoći. Francuska 300 milijuna eura. Danska 2000 pancirnih prsluka. Češka 9,1 milijuna eura u puškama, strojnicama i granatama. Nizozemska 200 prijenosnih protuzračnih raketa "Stinger", puške, streljivo, radarski sustavi i robota za traženje mina. Njemačka 1000 komada protutenkovskog oružja i 500  protuzračnih raketa "Stinger". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesni je to zaokret u njemačkoj miroljubivoj politici koju provode od Drugog svjetskog rata. Nakon brojnih kritika za mlitavu pomoć od tek 5000 kaciga - lupili su šakom o stol.

"Vrlo je jasno da moramo investirati značajno više u sigurnost naše zemlje kako bismo zaštitili svoju slobodu i demokraciju", kazao je Olaf Scholz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su svjesni da će u ekonomskoj razmjeni vatre, posljedice sankcija osjetiti najviše oni.

"Njemačka ima najrazvijenije trgovinske odnose s Rusijom. Izvoze 30 mlrd eura. Hrvatska nema tako razvijene odnose. Postoji nekoliko tvrtki koje su veliki izvoznici u Rusiju. Podravka, Belupo, AD Plastika. Vjerojatno će ih to pogoditi", kazao je Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Rusiju je pogodio još cijeli niz društvenih i sportskih blokada.

Ove godine neće pjevati na Euroviziji. Otkazana je odbojka i Formula 1. Finale Lige prvaka u svibnju se neće odigrati u Sant Peterburgu. A međunarodna judo federacija suspendirala je Vladimira Putina s mjesta počasnog predsjednika. Pitanje je koliko još Rusija može izdržati, i hoće li odgovor zapada Putina nagnati na nove udarce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo