novi Černobil? / Hoće li Ukrajina ponovno biti mjesto nuklearne katastrofe?

O sve alarmantnijem stanju, posebno u nuklearki u Zaporižju, upozorila je i Međunarodna agencija za atomsku energiju

14.8.2022.
20:28
VOYO logo

Černobil- mjesto najveće nuklearne katastrofe svih vremena. Mjesto Pripjat i dalje je mrtvi grad, a 700 kilometara južnije je najveća europska nuklearka sa šest reaktora u Zaporižji. Točnije u gradu Enerhodar (u prijevodu Dar energije), a u sklopu te gigantske nuklearke i ruska vojna mašinerija. Ratna igra tamo se sve više zahuktava.

"Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca u sklopu postrojenja, mora shvatiti da postaje posebna meta za našu obavještajnu službu, za naše specijalne službe, za našu vojsku", poručio je Zelenski.

Iz nuklearke se redovito granatiraju okolni ukrajinski gradovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihove granate lete na nas, a mi ne možemo uzvratiti", kazala je mještanka Nataša iz Nikopolja .

Image
PETRO KOTIN /

Predsjednik ukrajinske tvrtke za nuklearnu energiju upozorava na opasnost u Zaporižju

Image
PETRO KOTIN /

Predsjednik ukrajinske tvrtke za nuklearnu energiju upozorava na opasnost u Zaporižju

Ukrajinci uzvraćaju dronovima. Nuklearka je već gorjela, pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda, zbog čega je zaustavljen 3. reaktor. Ovaj tjedan oštećena je crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije. Granate su pale i u blizini skladišta za potrošeno nuklearno gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija se u nuklearnom postrojenju, posebno u Zaporižji brzo pogoršava do te mjere da postaje vrlo alarmantna", tvrdi Rafael Mariano Grossi, glavni direktor, Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Traži se demilitarizacija, i dolazak promatrača. Sva odgovornost je ruska, po svim pravilima, tvrdi Tonči Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se ruska vojska ponaša u nuklearkama najbolje se vidi u Černobilu, odakle su pokrali nekoliko stotina laptopa, sva moguća motorna vozila, razvalili opremu, pokrali senzore za radioaktivnost napravili gomilu majmunarija da se tako ne ponaša jedna vojska, pa se moramo zabrinuti kad se takva jedna ekipa nađe u jednoj nuklearki koja je u pogonu", kaže Tadić, član znanstveno- tehničkog odbora EUROATOM-a.

Ipak ističe, ova nuklearka nije Černobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate posla s reaktorom koji je unutar bunkera od 2 metra armiranog betona i 10 cm čelika, i tu je razlika, jer je predviđen da zadrži sve unutar sebe", kaže Tadić.

Hidroelektrana u Novoj Kahovki je pod ruskom kontrolom i bez nje nuklearka bi ostala bez vode, a i ona je pod ratnom zonom. Rad u opasnim uvjetima, pod stalnom prijetnjom se nastavlja, za nadati se da svi odgovorni imaju na umu da je za černobilsku katastrofu bila dovoljna kriva procjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo