'green grove' / I oni mogu biti izbjeglice. Tko brine za životinje u Ukrajini? 'Jedan čovjek nam je donio krokodila...'

Image
Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Na popisu su sada i deseci ovaca, koza, krava, svinja, konja, gusaka, kokoši, zečeva… Čak i par emua!

5.7.2022.
18:18
AP Photo/Efrem Lukatsky, File
VOYO logo

Bio jednom farmer s 10 ovaca, pčelar s 41 košnicom i kuhar sa 62 fazana i pauna. I svi su mirno živjeli na poljima i livadama mjesta zvanog Donbas.

Ali onda su ruski osvajači došli sa sjevera i istoka, piše LA Times. Rakete su pljuštale oko njih, a poljoprivrednik, pčelar i kuhar morali su napustiti svoje domove. Pridružili su se milijunima drugih Ukrajinaca u egzodusu koji je postao najveća migrantska kriza u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se njihovi vlasnici spremaju na put - kamo idu ovce, pčele, fazani i paunovi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idu u Green Grove, farmu koja je postala neočekivano utočište svih ljubimaca raseljenim zbog rata - i za poneke ljude koji se nisu mogli od njih rastati.

Njihova spasiteljica je neumorna Evgenia Molchanova, vlasnica i voditeljica Green Grovea. "Kad je počeo rat, osjećali smo da to moramo učiniti jer nije bilo skloništa koje bi prihvatilo životinje bez plaćanja”, rekla je. Pita se - tko uopće može uzeti novac od ljudi koji nemaju kuću?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako je farma Molchanove postala svojevrsni hotel Ruanda za životinje. Osim već spomenutih gostiju, na popisu su sada i deseci ovaca, koza, krava, svinja, konja, gusaka, kokoši, zečeva… Čak i par emua, a svaki tjedan u hotel dolaze nove izbjeglice.

A kako se mali zečevi mogu držati u istom prostoru kao i psi? Ili gdje staviti egzotične ptice donesene iz rezervata u Hersonu? Ima li uopće mjesta za 18 konja koji uskoro dolaze? Gdje oni svi stanu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ožujku nam je jedan čovjek donio krokodila. Rekla sam mu da ne znam što da radim s tim, pa je pitao - imamo li jacuzzi?", rekla je Molchanova s ​​umornim osmijehom. Na kraju su gmaza poslali u zoološki vrt u zapadnoj Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A baš poput milijuna Ukrajinaca, životinje u Green Groveu imale su rane - i fizičke i psihičke.

Jedna zlatna retriverica, stalno prisutna kraj Molchanove, pravi je primjer takve traume. "U početku su joj bile potrebne injekcije da se smiri. Čula bi glasne zvukove i samo bi se onesvijestila", prepričava Molchanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susjedi Green Grovea pridružili su se u pomoći. Angažirali su se kako bi pomogli životinjskim izbjeglicama.

"Naši susjedi ovdje su savršeni. Uzeli su pse, mačke i zečeve kao kućne ljubimce na nekoliko tjedana kako bi im pružili prijeko potrebnu ljubav", objašnjava Molchanova. To je najbolja rehabilitacija, tvrdi - ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molchanova i njen suprug primarno su otvorili farmu kako bi proizvodili i prodavali sir. Tamo je bilo nekoliko ovaca i koza koje su im trebale za mlijeko, pa su zbog dodatne zarade otvorili i neku vrstu zoološkog vrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije smo radili ture za novac, ali sada je to besplatno za sve ljude", kazuje Molchanova. Otvoreni su za sve koji žele doći i biti sa životinjama, što je važnije no ikad prije. "To je korisno za nas, a i za životinje", objašnjava.

Do danas ih je, kaže Molchanova, posjetilo više od tisuću djece - i svi uživaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim životinja, Green Grove je također postao dom za izbjeglice koje bježe iz Donbasa. Tako u kući njene bake sada živi obitelj iz Lisičanska. "Došli su s pet pasa i dvije mačke. Svi su bili prestravljeni", rekla je Molchanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa svojim zelenim pašnjacima i vedrim nebom, Green Grove predstavlja potpuno drugačiju sliku od one koja se vidi u ostatku zemlje. Konji kaskaju po dvorištu, pčele zuje u svojim košnicama, paunovi se šepure a ovce spokojno pasu u poljima.

“U budućnosti ne želim da životinje imaju lance ili ograde. Trebali bi biti slobodni. Mislim da će ovo mjesto biti poput rezervata,” rekla je Molchanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sviđa mi se moj san."

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo