opisuju ga kao intelektualca / 'Imao je dvije mogućnosti - uspjeti ili postati kriminalac': Volodimir Zelenski kroz prizmu svog rodnog grada

Image
Foto: Shutterstock

Predavačica ekonomije Natalia Voloshaniuk rekla je da je Zelenski bio 'lider i organizator' koji je svoj studij shvaćao ozbiljno - čak i kad se počeo ozbiljnije baviti glumom.

19.8.2022.
22:46
Shutterstock
VOYO logo

Mladi programeri sjede na vrećama za sjedenje i lutaju stubištem. Sveučilište je moderno. Sve je lijepo uređeno, a samo jedan komad namještaja odudara.

Među jarkim bojama i staklenim pregradama na Ekonomsko-tehnološkom institutu - stari radni stol obojen u tirkiznu boju. Student, koji je sjedio za njim, postat će kasnije slavna osoba - i predsjednik u ratu, Volodimir Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je poseban, bistar, vrijedan… Želio je biti najbolji među najboljima", rekao je o ukrajinskom predsjedniku za Guardian Andrii Shaikan, rektor državnog sveučilišta u rodnom gradu Zelenskog.

Image
rat u ukrajini /

Novo obraćanje Zelenskog: 'Ovaj rat mora završiti oslobađanjem Krima'. Poluotok su potresle eksplozije

Image
rat u ukrajini /

Novo obraćanje Zelenskog: 'Ovaj rat mora završiti oslobađanjem Krima'. Poluotok su potresle eksplozije

Njegov dom nalazio se u gradskoj četvrti srednje klase, a sam grad bio je poznat po zločinačkim udruženjima. Mladići, koji bi se vratili iz sovjetskog rata u Afganistanu često bi uplovili u živote kriminala i trgovine drogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao tinejdžer, Volodimir je imao dvije mogućnosti - mogao je uspjeti ili je mogao postati član kriminalne skupine", prisjetio se Shaikan.

Dodao je kako je gledao Volodimira kako odrasta - i kako upoznaje sam sebe. "Ima izvrsne vještine vođenja i brzo rješava probleme. On donosi brze odluke. I jako je teško utjecati na njega", rekao je rektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je glasao za njega na predsjedničkim izborima. “Poznavali smo njegovo okruženje i obiteljske korijene”, rekao je. Naime, Zelenskijev djed radio je u SSSR-u kao kriminalistički detektiv. “Volodimira je zanimao zakon. Htio se ugledati na svog djeda”, dodao je.

A njegovi bivši učitelji opisuju ga kao intelektualca - koji je znao propustiti nastavu jer je bio zauzet na pozornici. "Kasnije bi se ispričao i riješio svoje zadatke", rekli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imao je sjajan smisao za humor. Učila sam ga poslovni engleski na njegovoj četvrtoj godini. Ismijavao je stereotipe. Mogli ste vidjeti kako njegov politički senzibilitet raste. Kritizirao je naš korumpirani politički sustav”, rekla je predavačica Kira Vyshnevska.

Predavačica ekonomije Natalia Voloshaniuk rekla je da je Zelenski bio "lider i organizator" koji je svoj studij shvaćao ozbiljno - čak i kad se počeo ozbiljnije baviti glumom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proljeće su ruske snage bile blizu zauzimanja njegovog rodnog grada. Kako su neprijatelji napredovali, rektor svjedoči kako su on i kolege pravili molotovljeve koktele i kopali jarke.

Cilj Rusa bio je zauzeti tamošnji aerodrom i koristiti ga kao bazu za osvajanje juga. Nadali su se kako će, okupacijom tog grada i izvješavanjem ruskih zastava, poniziti predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ukrajinske snage uspješno su se obranile, a linija fronte sada je udaljena pedesetak kilometara. Ruske trupe utaborene su sada na obali rijeke Dnjepar - odande su bombardirali Nikopol i Marhantes pod ukrajinskom kontrolom. Prošlog tjedna su ubili najmanje 16 ljudi - sve civile. Hospitalizirana je i 13-godišnja djevojčica.

Grad od tada svaki dan hrani preko 40 tisuća izbjeglica. Dom kulture pretvoren je u humanitarni centar s policama rabljene odjeće, lijekovima, medicinskom sestrom, pravnim savjetnicima…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A van centra grada, na zidu od opeke, naslikan je mural. Nikog drugog nego - Borisa Johnsona.

Umjetnica Anastasia Scherba rekla je da je zahvalna britanskom premijeru na odlasku što je podržao Ukrajinu i dao joj oružje. Dizajn prikazuje Johnsona kako diže palac gore. "On je cool", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo