borba za istok ukrajine / Institut za proučavanje rata: 'Putin radi veliku pogrešku. Ovo bi moglo odlučiti ishod'

Image
Foto: AP IMAGES

Hoće li Putinova taktika ipak doživjeti krah?

1.6.2022.
12:10
AP IMAGES
VOYO logo

Institut za proučavanje rata iz SAD-a objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

“Putin je odlučio koncentrirati sve snage i resurse u očajnički i krvavi pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine, što će mu donijeti uglavnom simbolične dobitke”, navodi se u analizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Njegova je vojska u ostalim dijelovima zemlje ranjiva. Ukrajinske protuofenzive u Hersonu ukazuju na to da ukrajinski zapovjednici prepoznaju i iskorištavaju tu ranjivost”, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Herson

“Herson je ključan jer je to jedino područje Ukrajine u kojem se ruske snage drže na zapadnoj obali rijeke Dnjepar. Ako Rusija bude u stanju zadržati snažan položaj u Hersonu kada prestanu borbe, ona će biti u vrlo snažnoj poziciji iz koje može pokrenuti buduću invaziju. Ako Ukrajina povrati Herson, s druge strane bit će u puno jačoj poziciji da se brani od budućeg ruskog napada. Ova bi strateška kalkulacija u načelu trebala navesti Rusiju da usmjeri svoje snage na zadržavanje Hersona. No ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je umjesto toga koncentrirati sve snage i resurse u pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine”, navodi se.

Image
OPTUŽUJU AGENCIJU /

IAEA: 'U Zaporižju pronađene velike zalihe plutonija i urana'; Ukrajina: 'To je laž ruske propagande'

Image
OPTUŽUJU AGENCIJU /

IAEA: 'U Zaporižju pronađene velike zalihe plutonija i urana'; Ukrajina: 'To je laž ruske propagande'

Severodonjeck

Što se tiče Severodonjecka, Institut kaže da ruske snage sada kontroliraju do 70 posto istočnog grada i napreduju prema centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ukrajinske snage sada se očito povlače iz Sjevjerodonecka umjesto da se bore do kraja. To je faktor koji je Rusima omogućio da relativno napreduju u grad. Odluka da se izbjegne izdvajanje više sredstava za spašavanje Sjevjerodonecka i odluka o povlačenju iz njega bile su strateški razumne, ali i jako bolne. Ukrajina mora iskoristiti svoje ograničenije resurse i usredotočiti se na ponovno osvajanje kritičnog terena, a ne na obranu terena čija kontrola neće odrediti ishod rata”, zaključuje Institut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo