Druga vojska svijeta? / Institut za rat o glavnom nedostatku Rusa: 'Ovo pokazuje da mjesecima neće osvojiti veći teritorij'

Image
Foto: Profimedia

Ruske snage nisu uspjele iskoristiti proboje čine Ukrajincima stalno daju vremena da se taktički povuku i uspostave nove položaje

22.8.2022.
10:34
Profimedia
VOYO logo

Britanski Institut za rat objavio je novu analizu rata u Ukrajini zajedno s kartama koje pokazuju trenutno stanje na bojišnici. Navode da je zamah ruskih snaga koji je uslijedio iz teritorijalnih dobitaka oko Bakhmuta i Avdivke krajem srpnja vjerojatno iscrpljen Postoji mogućnost da će ruski napadi u istočnoj Ukrajini kulminirati, iako će se vrlo ruska napredovanja vjerojatno nastaviti u vrlo malom opsegu.

Rusi su krajem srpnja zauzeli termoelektrane kod Novoluhanska i Vuhlehirska, te utvrde oko rudnika ugljena Butivka, čime su konsolidirali svoju kontrolu važnih infrastrukturnih točaka na tom teritoriju. Rusi su ovo predstavili kao svoju veliku pobjedu, no nisu spominjali činjenicu da su se ukrajinske vojne ukrajinske snage prethodno povukle iz tog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljni problem

Ruske snage iskoristile su ove dobitke u ograničenoj mjeri i napadale su prema Bakhmutu i Avdivki, no ti su napadi obustavljeni, a Rusi nisu uspjeli osvojiti nove teritorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neuspjeh ruskih snaga da iskoriste prethodne dobitke oko Bakhmuta i Avdiivke primjer je temeljnijeg ruskog vojnog problema - iskazane nesposobnosti da se taktički dobici pretvore u operativne uspjehe", piše Institut za rat.

Objašnjavaju da ruske snage nisu uspjele dosljedno iskoristiti taktičke proboje za manevriranje u ukrajinska pozadinska područja ili za osvajanje značajnih dijelova ukrajinskih obrambenih linija. Tako Ukrajincima stalno daju vremena da se taktički povuku i ponovno uspostave obranjive položaje protiv kojih Rusi tada moraju pokrenuti nove taktičke napade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj fenomen pomaže objasniti izuzetno sporu stopu ruskog napredovanja na istoku i snažno sugerira da Rusi neće moći zauzeti mnogo više terena u nadolazećim mjesecima osim ako se situacija ne razvije na nepredviđene načine. Ruske snage vjerojatno neće moći angažirati dovoljno resursa za bilo koju ofenzivnu operaciju kako bi povratile zamah neophodan za značajan teritorijalni napredak koji se pretvara u operativne uspjehe. Ruske snage također će trebati stvoriti i angažirati dodatne jurišne skupine, opremu i moral kako bi nastavile čak i ova ograničena teritorijalna napredovanja koja donose male taktičke dobitke", objasnili su.

Image
Pokolj i razaranje /

'Rusija više nije druga vojna sila svijeta. U rat u Ukrajini šalju čak pola stoljeća zastarjele tenkove'

Image
Pokolj i razaranje /

'Rusija više nije druga vojna sila svijeta. U rat u Ukrajini šalju čak pola stoljeća zastarjele tenkove'

Zaobilaze sankcije preko Bjelorusije

Kažu i kao se ruske snage vjerojatno suočavaju s problemima popravka borbenih zrakoplova zbog zapadnih sankcija i vjerojatno pokušavaju zaobići sankcije iskorištavanjem bjeloruskih veza s manje strogim sankcijama. Ukrajinska vojna obavještajna uprava izjavila je da su rusko i bjelorusko ministarstvo obrane potpisali "hitne" ugovore 20. kolovoza za popravak i obnovu ruske vojne zrakoplovne opreme na bjeloruskom teritoriju, navodno za daljnju upotrebu u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadne sankcije protiv Rusije u velikoj su mjeri zabranile prijenos opreme državi Rusiji kao cjelini, dok su sankcije protiv Bjelorusije u velikoj mjeri usmjerene na pojedinačne bjeloruske subjekte.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo