poljaci nesebično pomažu / Jača izbjeglički val u Poljskoj: 'Putin je jedan stari ludi čovjek koji je doveo rat u Europu'

Jučer je Poljake probudilo raketiranje manjeg grada, od njihove granice udaljenog 15-ak kilometara

2.3.2022.
21:25
VOYO logo

Mnogi su topli dom u Ukrajini zamijenili su sportskom dvoranom u Poljskoj. Stotine izbjeglica tu su našle utočište, Poljaci im pokušavaju olakšati ove najteže trenutke koje im je priuštio Vladimir Putin.

„On je jedan stari ludi čovjek koji je doveo rat u Europu. Šalje mlade ruske vojnike u Ukrajinu i misli da je to trening, a ne pravi rat“, kaže Poljak koji pomaže ukrajinskim izbjeglicama. 

S jedne strane granice ratno stanje, a s druge život, s puno pitanja. Poljaci, kao i ostatak Europe suosjećaju s Ukrajincima. Neki od njih, dok obilaze dućane s vojnom odjećom, pitaju se tko je sljedeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Uništili ih direktnim udarom /

Spriječili atentat na Zelenskog: 'Uništili smo čečensku skupinu ubojica.' Totalno iznenađenje izvor koji je upozorio Kijev

Image
Uništili ih direktnim udarom /

Spriječili atentat na Zelenskog: 'Uništili smo čečensku skupinu ubojica.' Totalno iznenađenje izvor koji je upozorio Kijev

„Sada je Putin napao samo Ukrajinu, ali ne znamo kakvi su mu drugi planovi i je li potencijalna nuklearna prijetnja. Moramo podržati Ukrajinu i zaustaviti agresora. Nuklearna bomba? Vidjeli smo jučer što su sposobni učiniti. Koristili su naoružanje koje je zabranjeno Ženevskom konvencijom“, kazao je Jarek iz Poljske.

Poljski Przemysl je od ukrajinskog Lavova udaljen 90-ak kilometara. Jučer je Poljake probudilo raketiranje manjeg grada, od njihove granice udaljenog 15-ak kilometara. Unatoč nedoumicama, život teče normalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Putin je rekao da će napasti države koje budu pomagale ukrajinskom narodu. Je li govorio istinu? To ćemo tek vidjeti“, kaže Helena.

Što god bilo, mladi ne strahuju, ne žele razmišljati o prijetnjama. Prioritet im je pomoći.

„Jedino mjesto gdje Putin još može ići je ispod zemlje, dva ili tri metra, s velikim betonskim pokrivačem. Prijetnje nuklearnim oružjem možda su samo politika, možda je samo lud, ne znam. Ne mogu razmišljati o tome sad, moram misliti na tisuće ljudi koji su na granici i trebaju našu pomoć“, poručio je čovjek iz Poljske. 

A oni koji trebaju pomoć, poručuju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Duboko u srcu vjerujem i ne razmišljam da je moguće izgubiti. Želim poručiti svima u Europi, vjerujte da ćemo pobijediti“, kazala je Anamarija iz Kijeva. 

I treba vjerovati da će biti tako, jer i u Rusiji su svjesni, ako dođe do nuklearnog rata, na svijetu ostaju tek rijetki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo