Ankica Mamić za RTL.hr / Je li prijetnja nuklearnim ratom stvarna opasnost ili potez očajnika? 'Putin želi da ga se shvati ozbiljno...'

Image
Foto: Russian Presidential Press Service via AP

Kada čovjek ima potrebu naglašavati da ga se treba shvatiti ozbiljno, to znači da u svojem naumu i nije posebno uspješan

21.9.2022.
17:18
Russian Presidential Press Service via AP
VOYO logo

"Oni koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem, trebali bi znati da se vjetrovi mogu okrenuti u njihovom smjeru."

Rekao je to danas ruski predsjednik Vladimir Putin u prvom oglašavanju nakon ukrajinske protuofenzive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski dužnosnici ocijenili su da je situacija alarmantna i kažu da je to pokušaj daljnje eskalacije rata. No, što Putinova retorika zaista govori o stanju na terenu, te je li prijetnja nuklearnim ratom zapravo "potez očajnika" više nego stvarna opasnost?

Image
IZJAVA PREDSJEDNIKA /

Milanović o istupu Vladimira Putina: 'Ovo je užasno opasna situacija'

Image
IZJAVA PREDSJEDNIKA /

Milanović o istupu Vladimira Putina: 'Ovo je užasno opasna situacija'

"Teško bi to bilo nazvati potezom očajnika. Ja bih rekla da on zapravo želi poručiti da se njegove prijetnje ne smije relativizirati i da ga se mora shvatiti ozbiljno", objašnjava za RTL.hr komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako, kada čovjek ima potrebu naglašavati da ga se treba shvatiti ozbiljno - da u svojem naumu i nije posebno uspješan. Da se situacija glede "specijalne operacije" odvija kako treba, Putin ne bi trebao prijetiti nuklearnim oružjem.

"Mislim da je to zapravo više neka vrsta mobilizacije vlastitih snaga. On kaže - 'nismo iscrpili sve svoje resurse, imamo to najjače oružje'. Tako da bih rekla da nije potez očajnika, ali da sigurno pokazuje da se stvari ne odvijaju kako ih je on zamislio", govori Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjakinja dodaje kako je to ipak samo na razini Putinova narativa, a da o tome što se stvarno događa ne možemo špekulirati. "Na razini narativa, sama činjenica da je sinoć dramatično otkazao obraćanje i prebacio ga na danas ujutro - to je isto izazivanje pažnje, nestrpljenja... Svi smo mislili: 'Isuse, što je to bilo, zašto nije bilo sinoć, zašto je prebacio?'", objašnjava.

Mamić smatra kako je sve dio planiranog scenarija. "Jesu li to stvarno njegove namjere, teško je reći, no sigurno je da treba biti zabrinut", kazuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ništa drugo, iz ovog možemo iščitati kako stanje u Rusiji - nije dobro, odnosno da Putin ne napreduje kako bi on htio.

"Da on napreduje kako bi htio, ne bi prijetio, onda bi napredovao i govorio o svojim pobjedama. Kad počnete prijetit, znači da vaša pozicija nije ona koju ste zamislili da ćete imati u tom trenutku. Kad pogledate bilo koju vrstu komunikacije, čak i interpersonalne - kad ste u vodstvu, odnosno kad ostvarujete svoje taktičke ciljeve i zamisli, vi ne morate prijetiti. Onda idete po svojoj taktici, a ako morate počet prijetiti to znači da vam se stvari nisu baš odvile dobro", zaključuje Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo