IZ SVIH STRANA, SVIM SREDSTVIMA / Kako je počeo rat u Ukrajini? Prošli tjedan Rusi su se rugali cijelom svijetu da ratovi ne počinju srijedom, ali očito počinju četvrtkom

Glavni tajnik UN-a molio je za zaustavljanje napada i davanje prilike miru. Mir? Ma kakvi – uzvraća Putin

25.2.2022.
0:50
VOYO logo

Prošlo je nekoliko minuta i krenula je ruska invazija, a s njom i eksplozije na sjeveru, jugu i istoku zemlje. Napadi iz svih smjerova, iz Rusije, iz Bjelorusije i s Krima. I svim sredstvima. U Ukrajinu su ušli tenkovi, granate lete iz vojnih brodova, rakete iz helikoptera i aviona. Rusi gađaju zračne baze, mostove, vojnu infrastukturu, bombardirali su i kijevski aerodrom, zauzeli su zračnu luku 20 kilometara od Kijeva i elektranu u Černobilu. Ali, pogodili su i srušili neke stambene zgrade. Dosad je, prema informacijama s ukrajinske strane poginulo 57 ljudi, među njima ima civila. I tako je počeo rat u Ukrajini. Prošli tjedan Rusi su se rugali cijelom svijetu da ratovi ne počinju srijedom, ali očito počinju četvrtkom.

Sve se dogodilo u tri ujutro. Već prije prvih raketa, svijet zna da kreće invazija. Zloguki prorok je Google maps, prikazuje prometnu gužvu na ruskoj cesti prema Ukrajini, a svima je jasno da su poslagani tenkovi spremni za napad. Paralelno u New Yorku, još traju posljednji uzaludni apeli.

António Guterres, glavni tajnik UN-a molio je za zaustavljanje napada i davanje prilike miru. Mir? Ma kakvi – uzvraća Putin. Miris baruta i detonacije bude Ukrajince, a amaterske snimke granatiranja preplavile su planet. Nitko još ne želi vjerovati da se ovo stvarno događa. Do svitanja pak svi postaju svjesni. Ne. Ipak sve ono što su zapadni obavještajci zadnjih tjedana najavljivali nije bila histerija i laž. Sve je bila istina. Počela je invazija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bruno Zorica Zulu /

Obučavao je ukrajinske specijalne postrojbe, za RTL tvrdi: 'Rusija misli da je jaka, ali kad im počnu stizati mrtvački sanduci...'

Image
Bruno Zorica Zulu /

Obučavao je ukrajinske specijalne postrojbe, za RTL tvrdi: 'Rusija misli da je jaka, ali kad im počnu stizati mrtvački sanduci...'


Ruski avioni, helikopteri, tenkovi u zemlju ulaze iz tri pravca - sa sjevera iz Bjelorusije, s istoka iz Rusije, te s juga s anektiranog Krima. Prvo su raketnim udarima napadnuti sustavi ukrajinske protuzračne obrane, vojne baze oko Kijeva, Mariupolja, Kramatorska, Harkiva, Lutska, Dnjipra i Hersona. Rusi tvrde da su u prvih par sati onesposobili 11 aerodroma, tri zapovjedna centra i ukrajinsku pomorsku bazu.

Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane govori: "Ukrajinski vojnici koji su se predali neće biti izloženi napadu. Oružje ruske vojske s velikom preciznošću onesposobljava ukrajinsku vojnu infrastrukturu, proturaketnu obranu, vojne aerodrome i borbene zrakoplove. Ruska vojska ne napada ukrajinske gradove, civili nisu ugroženi".

No iz drugog najvećeg ukrajinskog grada, Harkiva dolaze slike srušenih stambenih zgrada. Rusi su zauzeli i kijevski vojni aerodrom, ušli su i u zatvorenu zonu Černobila. Među planovima je navodno i desant ruskih padobranaca na Kijev. Ukrajinski predsjednik proglasio je ratno stanje, uveo policijski sat. Iz sata u sat Zelenski naciju izvještava o prodoru okupatora.

"Najteža je situacija na jugu, naše snage snažno odupiru neprijatelju. Pritišću nas iz okupiranog Krima i pokušavaju se probiti u smjeru Mariupolja", govori ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenksij.


Ukrajinsko ministarstvo obrane ponosno na Twitteru objavljuje i fotografije zarobljenih ruskih vojnika. Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane kaže da su 
ukrajinske vojne snage nanijele značajne gubitke ruskim okupatorima. "Danas će se deseci ili čak stotine neprijateljskih lijesova vratiti natrag u Rusiju", dodao je.

A ovo su surove brojke. Kopnene snage Ukrajine broje 200.000 vojnika, Rusije 850.000. Dvije tisuće ukrajinskih tenkova naspram 12 tisuća ruskih i 12 tisuća ukrajinskih oklopnih vozila, a 30 tisuća ruskih. U zraku također slični omjer - 69 ukrajinskih borbenih aviona, 770 ruskih, 34 helikopter naspram 544. A iz Moskve popodne stižu uobičajene protokolarne snimke susreta Putina i Pakistanskog premijera i Putina s ruskim poduzetnicima.

"Sve što se događa je najmanje zlo. Nisu nam ostavili nikakvu priliku za drugačije postupanje. Stvorili su takve sigurnosne rizike da nismo mogli drugačije. Svi pokušaji su propali. Propali. Iskreno i ja sam iznenađen", tvrdi pak Putin. 

Profesor sa zagrebačkog fakulteta Zoran Kurelić za RTL Danas odgovara hoće li doći do toga da on postavi svoju garnituru vlasti. "Pa da, ako brzo završe vojne operacije ili ako vlada pobjegne ili bude eliminirana sigurno će se postaviti neka vlast, ali to će biti sukob koji će trajati godinama, što duže bude trajap to će sve više i više zakrviti". 

I dok svi otvoreno nagađaju tko je srušio koliko čijih aviona ili helikoptera, tko je uništio koliko tenkova, zasad nitko ne želi spekulirati o broju poginulih u prvom danu sukoba. Dok se spušta prva noć na Putinov Blitzkrieg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo