Časno je dezertirao / Kao elitni Putinov specijalac je ranjen, pa proglašen neprijateljem. Iz egzila poručuje: 'Putine j*** se!'

Image
Foto: Pavel Filatjev/društvene mreže

'To nije naš rat!', javno je opisao glad i očaj tisuća ruskih vojnika bježe iz rata u Ukrajini, on koji se borio i u Čečeniji, a sad ga Kremlj želi ubiti

21.9.2022.
12:28
Pavel Filatjev/društvene mreže
VOYO logo

On je prekaljeni elitni vojnik. Barem je to bio. Pavel Filatjev sa svoje 34 godine u vojnoj karijeri već je odavno imao rat u Čečeniji, nakon čega je kao pripadnik desantno-jurišne brigade bio stacioniran na Krimu. Sve se to promijenilo u dva mjeseca rata u Ukrajini iz kojega se uspio izvući tek nakon što je ranjen u oko.

Točnije, spasio se zato što je na vrijeme pobjegao iz Rusije nakon što je, dok se oporavljao od ranjavanja, napisao i objavio na internetu ono što se pretvorilo u knjigu u kojoj je opisao svu katastrofu i užas rata u Ukrajini iz položaja ruskog vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMAJU OGROMNE LJUDSKE REZERVE /

Šojgu: 'Počinjemo s mobilizacijom 300 tisuća rezervista!' Otkriveno i koliko je vojnika Rusija izgubila u ratu

Image
IMAJU OGROMNE LJUDSKE REZERVE /

Šojgu: 'Počinjemo s mobilizacijom 300 tisuća rezervista!' Otkriveno i koliko je vojnika Rusija izgubila u ratu

Der Spiegel ga je u svojoj videoreportaži pronašao na plaži na jugu Francuske, 3500 kilometara daleko od Rusije.

"Htio sam ratovati", kazao je, niti ne pokušavajući sakriti da je do rata u Ukrajini bio ruski vojnik odan svojoj službi, da bi se sve to raspalo kad se suočio s vrlo gadnim prijetnjama režima u Rusiji zbog toga što je pokušao potaknuti svoje sugrađane na traženje svojih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rat u stvarnosti ne izgleda kao na Netflixu ili kao na ruskim vijestima", kazao je.

Kako rat doista izgleda, točnije, kako ruski rat u Ukrajini izgleda iz pozicije ruskog vojnika, opisao je u svojoj knjizi "ZOV". Pisao je o nesposobnosti ruskih zapovjednika, o korupciji, o suštinski izgubljenom ratu i izazvao skandal:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znao sam da će me progoniti zbog toga, pet do sedam godina zatvora dobiva se i za puno bezazlenije stvari. A i u zatvoru bi me se moglo natjerati da sudjelujem u kakvom videu u kojem bih govorio da sam poludio, da sam lagao, da sam dobio novac od Zapada."

Zašto bi režim u Kremlju mogao biti gnjevan na ono što je napisao, jasno se može doživjeti već iz tih nekoliko minuta reportaže za Spiegel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je 23. veljače kad smo dobili oružje i municiju, morfij za ranjene. Ujutro u četiri", mislio je sad već na dan poslije, odnosno na 24. veljače, dan kad su Oružane snage Rusije napale Ukrajinu, "probudila su me lansiranja (projektila) iz raketnih sustava posvuda oko mene. Bilo ih je najmanje deset. Pomislio sam: 'To je to.'"

Europa je bila uzdrmana. Mediji su narednih dana bili prepravljeni zaprepašćujućim prizorima, a u jednoj od tih snimaka mogla se vidjeti i njegova jedinica kako je noću prevoze na front. Filatjev je naveo nekoliko primjera zašto se ruska vojska pokazala beskrajno neočekivano nesposobnom u tom ratu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo dovoljno (raketnih sustava), ali kako jedno ispaljivanje košta oko 7000 eura, nitko na vježbalištu nije ispaljivao iz toga. Nismo smjeli. Prema gornjim razinama zapovjedništva se pak stalno javljalo da smo vježbali. Zašto nismo pucali za vježbu? Zato što su zapovjednici smatrali da je to preskupo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se dogodilo da su ih u rat poslali masovno bez praktične obuke u korištenju artiljerije. Objasnio je i zašto su ruski vojnici već prvih dana rata snimljeni nadzornim kamerama kako žure u trgovine po Ukrajini uzimati s polica skoro sve s reda:

"Bilo je dana kad nismo imali maslaca. Ili juhe, vode. Dobili bismo za ručak nekuhani krumpir, a iz kuhinje bi nam rekli: 'Morate to tako jesti, to je vaš problem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toliko o posljedicama problema s opskrbom. Filatjev je otkrio i jedan od razloga zašto je uopće dolazilo do tako katastrofalnog stanja s nečim tako bazičnim u ratu kao što je prehrana vojnika:

"Dobili bismo po pola kobasice. Što je pola kobasice za jednog vojnika? Od deset tisuća koje bismo dobili, pet tisuća bi se potajno preprodalo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S oružjem je bilo isto tako", kazao je, da bi u jednom trenutku objasnio kako je moguće da je do tada nominalno druga vojna sila na svijetu tako spektakularno stradala u napadu na jednu Ukrajinu:

"Ruska vojska se ne nastavlja boriti naprosto zato što mnogi vojnici to ne žele, samo što se o tome ne govori javno. Moji suborci se povlače iz službe, koriste sve moguće i zamislive izgovore. Sve se svodi na to da kažu: 'Više se ne želim povlačiti po ovom sranju. To nije moj rat.'"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kad je ono što je o tom ratu otvoreno napisao, sad zbog ranjavanja daleko od fronta, morao je bježati. U tome mu je pomogla organizacija Gulag.net, koja i inače izvlači iz Rusije izbjeglice, bjegunce svake vrste, posebno u zadnje vrijeme sve više i više vojnika. Njihov šef Vladimir Osečkin u prilogu je naveo da "na tisuće" ruskih vojnika gleda kako bi se iščupalo iz ratnog užasa u Ukrajini.

Filatjevu je to uspjelo. Čim se dokopao aerodroma u Parizu, poderao je svoje dokumente, sve to snimajući mobitelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je moja vojna isprava. Tu je navedeno gdje sam sve služio", kazao je na toj snimci tad već bivši elitni vojnik Oružanih snaga Ruske Federacije i potom početo trgati dokument, "U govna s tim!"

"Ovo je moja putovnica", pokazao je u kameru i nju, potrgavši je potom kao i vojnu knjižicu i zatim sve skupa bacivši u zahodsku školjku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Putin nije Rusija. Putine, jebi se!", s prezirom je govorio u kameru:

"Nije me briga sve da cijeli svijet strepi pred njim. Nije on nikakav snažan čovjek, nije me strah njega. On je mali kriminalac bez morala koji se sa svojom bandom sam stjerao u kut. I sad ga je strah za vlastiti život. Zato je spreman na sve. Sasvim mu je svejedno koliko će ljudi umrijeti u Rusiji ili bilo gdje drugdje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva ogorčenost među ruskim vojnicima, a s druge strane borbena odlučnost ukrajinskih kojima je u tom ratu biti ili ne biti, jasno je zašto je – posebno uz pomoć Zapada – ukrajinska strana u takvom naletu. S jedne strane to se vidi po ogromnim prostorima Ukrajine, oslobođenima u samo nekoliko dana.

S druge strane, podjednako frapantno bilo je rasulo u kojem su se povlačile ruske trupe. Kako su agencije vrlo nedavno zabilježile u tek oslobođenom gradu Balaklija na istoku Ukrajine kad je jedan ukrajinski vojnik opisivao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bježali su poput miševa. Odjurili su i ostavili sve za sobom, vozila, čak i vlastite ljude. Jednog svog ranjenika su čak ustrijelili kako bi se brže kretali."

U prilogu se nije pobliže opisivala sva drama koju je Filatjev proživljavao u bijegu od ruskog režima, izostavljena je i osobna drama, odnosno katarza kroz koju je Filatjev prolazio nakon što se javno pobunio zbog toga što se Ruse na onakav način šalje u napad na drugu zemlju u jedan tako promašen rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva tjedna France 24 objavio je s njime intervju, povodom vijesti da će "bivši ruski vojnik koji je u Francusku doputovao prije tjedan dana preko Tunisa", zatražiti azil u strahu od progona Kremlja.

Tada se doznalo da Filatjeva 24 sata dnevno čuva francuska policija, očito kako ne bi pao kroz prozor ili se otrovao od čaja začinjenog polonijem, a objavili su s njime i intervju. U tom intervjuu Filatjev je bio vidno iscrpljen, reklo bi se tek pola čovjeka od onog čvrstog, odlučnog bivšeg vojničine dva tjedna kasnije u Spiegelovom prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pričao je kako se nakon objave knjige u Rusiji uspio domoći Tunisa, kao turist. Međutim:

"U hotel su po mene došli pripadnici neke službe. Da, službe Tunisa. Izveli su me u lisičinama i odveli. Rekli su mi da moram što prije napustiti zemlju. A ja sam imao samo turističku vizu i nisam znao što da radim."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom trenutku nazvao je Osečkina iz Gulag.net i zamolio ga za pomoć. Pao je dogovor da najhitnije hvata avion za Pariz. Filatjev je tada otkrio i to da mu do tog trenutka uopće nije padalo na pamet da trajno ode iz Rusije.

"Mislio sam u Parizu boraviti kao turist neko vrijeme", kazao je.

Samo što to nije moglo ići tako. U Parizu je na vijestima čuo da vlasti Rusije o njemu iznose katastrofalne optužbe. Čovjek koji se toliko borio za Rusiju, koji je toliko dugo služio u vojsci i koji nije pokušao ništa nego samo založiti se za prava svojih sugrađana koja bi oni trebali imati po slovu ustava, pa i zakona, poludio je od gnjeva.

U tom gnjevu došlo je i do onog trganja dokumenata, bacanja svega u zahod, do traženja azila i konačno do poruke vladaru Rusije iz Kremlja s početnim slovom "J". Knjigu su mu u međuvremenu preveli i objavili u nekoliko zemalja u Europi, a najnovije je to da se na objavu priprema i jedan izdavač u SAD-u. Svu zaradu Filatjev kaže da će donirati ljudima u Ukrajini stradalima u ratu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo