On odavno zna Putina / Kasparov za Direkt: 'Rusi će shvatiti čim prva raketa pogodi Krim.' Objasnio i zašto to još nisu shvatili

Rat u Ukrajini podržava manje od 50% Rusa, kaže, govorio je i smatra li da će biti nuklearnog rata, zašto Putin ne proglašava opću mobilizaciju...

10.5.2022.
22:35
VOYO logo

Jedan od najžešćih Putinovih kritičara, ruski šahovski velemajstor s hrvatskom putovnicom, Gari Kasparov, danas za Direkt kaže da 50 posto Rusa ne podržava rat u Ukrajini i da Vladimir Putin neće proglasiti opću mobilizaciju.

Kasparov se našem Ivanu Skorinu javio iz New Yorka, u Zagrebu ćemo ga vidjeti za dva mjeseca na Grand Chess Touru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ocjenjujete Putinove "blage" poruke?

Nisam očekivao neke velike objave iz jednostavnog razloga što Putinovoj vojsci ne ide dobro u Ukrajini. Ne pobjeđuju, dakle Putin nema ništa za proglasiti. Što se tiče najava o općoj mobilizaciji, bio sam vrlo skeptičan oko toga jer u onom trenutku kad bi proglasio masovnu mobilizaciju, to bi uključilo u rat i velike ruske gradove. Sada se u Ukrajini većinom bore vojnici sa sela, s istoka, iz Sibira. Putin ili njegovi savjetnici shvaćaju da bi uključivanje građana Moskve ili Sankt Petersburga dovelo do velikih prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se treba dogoditi kako bi došlo do promjene javnog mnijenja u Rusiji?

Po mojoj procjeni broj građana Rusije koji podržavaju rat je manji od 50 posto, mnogo njih jednostavno ne žele čuti za rat, samo čekaju, kao u limbu. Da odgovorim na vaše pitanje, što se treba dogoditi? Dvije stvari, građani trebaju shvatiti da je rat stvaran i da Rusija gubi. Onog trenutka kad prva ukrajinska raketa pogodi Krim, nakon što Ukrajina dobije oružje od Zapada i započne uzvraćati paljbu, to će biti snažna poruka. Rusi će shvatiti da je nešto ozbiljno krenulo krivim smjerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović i Plenković, dva čovjeka, dvije politike…

Ovo je vrlo bolan trenutak za mene jer mi je Milanović dao hrvatsku putovnicu. Zbog njega smo supruga i ja postali EU građani kad nam je to bilo najpotrebnije, zato mi je teško kritizirati Milanovića. Pozdravljam napore premijera Plenkovića i drago mi je što mogu vidjeti da hrvatska Vlada u potpunosti podupire taj smjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji li stvarna opasnost od 'nuklearnog Armagedona'?

Nizak je rizik jer oni u Rusiji koji donose ove odluke a dolaze iz kruga ljudi bliskih Putinu, shvaćaju da bi bili ubijeni povratnim udarom kad bi se odlučili stisnuti taj crveni gumb, a sumnjam da imaju želju umrijeti zbog Putinovih želja. U svakom jeziku imamo izreku "Pas koji laje, ne grize".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo