humanitarna kriza / Kijev otvoreni front, ruska vojska tvrdi da je Mariupolj pred padom. Ukrajinci: Nismo očekivali takvo ponižavanje civila

Rat u Ukrajini traje već 23 dana, napadi na ukrajinske gradove ne prestaju. Ruski vojni vrh slavodobitno najavljuje svoj najveći plijen dosad

18.3.2022.
18:52
VOYO logo

Ili je zvuk bombi ili sirena ili je sve što su imali pretvoreno u krhotine.

"Jutros je bomba tu pala. Moja obitelj i ja smo se jako uplašili. Sada pomažemo našim prijateljima da očiste sobu jer su im prozori razbijeni, stan im je razbijen. Ne znam što da radimo. Nije dobro", rekao je 16-godišnji Vlad Kirienko iz Kijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik tog grada kaže da gađajući civile Rusi od Kijeva žele napraviti Mariupolj.

"Tu je vrtić, s te strane je škola, šest kuća, možete vidjeti kako sada izgledaju. Prozori su razneseni. Tu se više ne može živjeti. Četvero djece je ozlijeđeno, jedna osoba je poginula, a 19 ih je hospitalizirano", rekao je Vitalij Kličko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u Kijevu su od početka rata poginule 222 osobe. U jezivo praznoj ukrajinskoj prijestolnici stanovnici u praksi uče kako preživjeti granatiranje.

Obrana glavnog grada je čvrsta, no ovo u svojoj zemlji nisu očekivali, kažu Ukrajinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno da vam kažem, bila je vrlo mala mogućnost da rat dođe u Kijev. Nadali smo se da će to završiti u Donbasu. Pripremali smo se za to. Ipak, predviđali smo mogućnost veće agresije. Ali ništa kao ovo što sada vidimo gdje ponižavaju civile", komentirao je general bojnik Oleksandar Pavl.

U Harkivu se nebo više ne vidi. Vatrogasci gase jednu od najvećih tržnica na svijetu koja je nestala u plamenu. Jutros je tamo pogođen i stambeni blok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz razrušenog kazališta u Mariupolju izašlo je samo 130 ljudi, a preko tisuću ih je zarobljeno u skloništu pod ruševinama, tvrde lokalne vlasti. Rusi kažu - taj je grad pred padom.

"U Mariupolju jedinice Donjecke Narodne Republike, uz potporu Oružanih snaga Rusije, stišću obruč i bore se protiv nacionalista u centru grada", rekao je Igor Konašenkov, glasnodovornik ruskog ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat je stigao i u najzapadniji grad - Lavov. U jutrošnjem su napadu četiri ruska projektila pogodila tvornicu za popravak aviona, ali ne i obližnji aerodrom koji je vjerojatno bio meta.

"To je napad na Lavov, humanitarno središte u kojem je najmanje 200 tisuća prognanika koji su već pobjegli iz borbene zone. I ovaj udar je potvrda da oni nisu u ratu s ukrajinskom vojskom nego s civilima. Djecom, ženama, prognanicima", rekao je Maksim Kozitski, regionalni guverner Lavova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski predsjednik, kojeg Europa želi nominirati za Nobelovu nagradu za mir, kaže - agresori će platiti najveću cijenu.

Image
što nas čeka dalje? /

Putinov pad, Treći svjetski rat... Donosimo pet mogućih scenarija za ono što će se događati u Ukrajini

Image
što nas čeka dalje? /

Putinov pad, Treći svjetski rat... Donosimo pet mogućih scenarija za ono što će se događati u Ukrajini

"Uvjeren sam da će napadom na nas uništiti sve što je rusko društvo postiglo u proteklih 25 godina. I vratit će se tamo odakle su se nekada počeli uzdizati, kako se kaže, u opake 90-e, ali bez slobode, bez kreativne želje milijuna ljudi da rade za razvoj svoje države. To će za Rusiju biti cijena rata protiv Ukrajine. Bit će to za njih pad, bolan pad", rekao je Volodimir Zelenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražio je još pomoći od zapada. A sve što stigne Ukrajincima, ruska je meta, ponovio je ministar vanjskih poslova.

"Svaki konvoj koji stiže na ukrajinski teritorij, za koji vjerujemo da nosi oružje, legalna je meta ruskih snaga. A to je jasno jer provodimo operaciju čiji je cilj ukloniti svaku prijetnju Ruskoj Federaciji koja dolazi s ukrajinskog područja", rekao je Sergej Lavrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj se rat može prekinuti riječima - i to Putina i Zelenskog - čiji se sastanak jedan na jedan i dalje očekuje. Jer 109 dječjih kolica u centru Lavova za 109ero poginule djece alarm je svima.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo