Ruše i Sjeverodonjeck / Ključni grad regije Luhansk Rusi pretvaraju u 'Mariupolj', branitelji: 'Izdržimo još tjedan i spašeni smo'

Istodobno su napali više od 40 gradova i mjesta na istoku Ukrajine, ukupno su u 92 dana okupirali 140.000 kilometara četvornih...

26.5.2022.
19:30
VOYO logo

Rusija je sve bliže osvajanju istoka Ukrajine u kojem se vode najžešće borbe. Sjeverodonjeck je gotovo potpuno okružen. Tom gradu, u kojem se skriva još 13 tisuća civila, čini se, prijeti sudbina Mariupolja. Irena Pirjać...

Koliko još može izdržati Sjevernodonjeck, ključni grad istočne regije Luhansk, koji je pod neprestanom paljbom. Ukrajinci kažu, ako izguraju sljedeći tjedan, vjerojatno su spašeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Odlučila nova vlast /

Rusi djeci u okupiranom Mariupolju produžili nastavu do 1. rujna - kako bi svladala ruski školski program

Image
Odlučila nova vlast /

Rusi djeci u okupiranom Mariupolju produžili nastavu do 1. rujna - kako bi svladala ruski školski program

Sergij Hajdaj, guverner regije Luhansk: "Rusi su poslali sve svoje snage da jurišaju na regiju Luhansk, da zauzmu gradove i da stave ceste pod svoju kontrolu. Ali napadaju iz različitih smjerova. Jako nam je teško jer držimo obrambenu liniju četiri mjeseca. Unatoč činjenici da neprijatelj trpi značajne gubitke, korak po korak potiskuju liniju naših branitelja topničkim granatiranjem."

Rusi su istodobno napali više od 40 gradova i mjesta na istoku Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski: "Na nekim područjima neprijatelj nas znatno nadmašuje opremom i vojnicima. Ruske vlasti donijele su demonstrativnu odluku. Dozvolili su zapošljavanje starijih ljudi na ugovor. Dakle, više nemaju dovoljno mladih, ali želja za borbom i dalje ostaje."

Na motivaciji svoje vojske osobno radi ruski predsjednik koji je u liječničkoj kuti proćaskao s ranjenicima s ukrajinske bojišnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranjeni vojnik na liječenju je kazao: "Moja supruga i djeca su u Nižnjem Novgorodu."

"U kontaktu ste?", pitao je Vladimir Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, gospodine."

"Brinu li se za vas?", zanimalo je dalje Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, gospodine", odgovorio je ovaj.

Povisio je i plaću svim vojnicima koji po novom zakonu mogu služiti do 50. umjesto do 40. godine. Sve kako bi osigurao da njegova specijalna operacija ide po planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tom su planu Rusi zauzeli više od 90 posto regije Luhansk, ukupno 140 tisuća kilometara područja Ukrajine u 92 dana rata, prema pojedinim izvorima. I napreduju dalje u unutrašnjost. Zaporižje, grad nuklearne elektrane, prvi je put napadnut. Stanovnici u šoku obilaze ruševine.

U palom Mariupolju traju radovi raščišćavanja ruševina. Rusi su u grad doveli mobilne televizore putem kojih emitiraju vijesti građanima. Nakon osvajanje te glavne ukrajinske luke, Azovsko je more pod potpunom kontrolom Rusa. Zauzetom lukom ucjenjuju Zapad da ukine sankcije. Jer su brodovi za izvoz ponajviše žitarica u zastoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik tvrtke za izvoz Andrej Bezuk: "8. svibnja 2022. smo dobili dopuštenje za plovidbu kako bismo prikupili našu ribolovnu opremu koja je bila u moru od 24. veljače zbog specijalne operacije. Ne znamo što će biti dalje."

Govorimo prije svega o izvozu žitarica, i to biljnog ulja, suncokretovog ulja. Znamo koliko je to važno za globalnu prehrambenu ravnotežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihail Vojtenko, glavni urednik Pomorskog biltena: "Riječ je o 20 milijuna tona žitarica koje su postale prednost Rusima a uteg Europi jer će njihov nedostatak osjetiti."

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo