NISU U GUBITKU / Koliko je Rusija zaradila od energenata, a koliko potrošila na rat u Ukrajini? Ovo je računica

Image
Foto: Shutterstock

Rusija je profitirala jer je, unatoč smanjenoj količini nafte i drugih energenata koji teku prema Zapadu, cijena energenata vrtoglavo rasla

7.9.2022.
16:35
Shutterstock
VOYO logo

Rusija je u svom energetskom ratu protiv Europe zaradila i više nego dovoljno da bi pokrila troškove napada na Ukrajinu. Zaključio je to finski Centar za istraživanje energenata i čistoće zraka. Institut tvrdi da je Kremlj od početka invazije na Ukrajinu od prodaje nafte, plina i ugljena zaradio 162 milijarde eura. Ruska vlada je, procjenjuju, istovremeno potrošila 99 milijardi eura na rat. Valja napomenuti da je riječ o procjeni.

Kako piše The Times, Ruska Federacija je profitirala jer je, unatoč smanjenoj količini nafte i drugih energenata koji teku prema Zapadu, cijena energenata vrtoglavo rasla. Rusija je, osim činjenice da je cijena energenata porasla, pronašla nova tržišta, poput Kine, na koja namjerava plasirati viškove. Šef Gazproma, naftnog diva Aleksej Miller objavio je i da će Rusija pristupiti povećanju količine plina koju će slati Kini putem plinovoda Moć Sibira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rusku državnu blagajnu članice Europske unije uputile su 86 milijardi eura za plin i naftu. Od toga, samo Njemačka 18,5 milijardi. Kina je uplatila nemalih 35 milijardi eura, piše Times.

Image
'HUMANITARNA POLITIKA' /

Putin odobrio novu doktrinu: Rusija bi trebala povećati suradnju sa slavenskim nacijama, Kinom i Indijom

Image
'HUMANITARNA POLITIKA' /

Putin odobrio novu doktrinu: Rusija bi trebala povećati suradnju sa slavenskim nacijama, Kinom i Indijom

Skupina G7 je, baš kako bi ograničila ruski profit zbog rasta cijene nafte, ali i kako bi smanjila mogućnost da Zapad financira vojnu mašineriju u Ukrajini, objavila da će podržati stavljanje novog cjenovnog ograničenja na naftu iz Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države objavili su da žele da se inicijativi priključi što više zemalja, no analitičari ne vjeruju da će se s time složiti Kina ili Indija koje su dosad trgovale s Rusijom, manje-više prešućujući agresiju na Ukrajinu. Iz Kremlja su odmah poslali upozorenje da će sankcionirati sve zemlje koje pristanu na taj dogovor i uskratiti im dostavu nafte.

Kompanija Gazprom je objavila u međuvremenu da Kina počinje plaćati energente u rubljima i juanima umjesto u dolarima kao što je to bio slučaj ranije. Tako se Rusi nadaju smanjiti ovisnost o dolaru i učvrstiti veze s Pekingom, piše The Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo